Tačiau jau šiandien reikia padaryti keletą neatidėliotinų pertvarkų.

Pirma. Nedelsiant imtis demonopolizavimo. Tik neardykime įmonių, nors ir didelių. Yra kitas kelias. Puikus pavyzdys - Jungtinės Amerikos Valstijos: JAV veikia 1914 m. Kleitono aktas ir panašūs. Jų esmė - monopolinės kompanijos negali turėti kitų kompanijų akcijų, jų direktoriai negali būti ir kitų kompanijų direktoriais. Ir įdomiausias - negalima taikyti nuolaidų dideliems pirkėjams!

Reikėtų pritaikyti tai ir Lietuvoje - įmonių skaičius sumažėtų per pusę ir būtų aiškesnės schemos VMI tikrintojams. Dabar kiekviena didesnė įmonė pristeigia po 5 - 15 sau pavaldžių įmonių. Ir pasiskelbia „grupės valdytoja“. Tų įmonių akcininkai tie patys... ir kai reikia, vieną „subankrotina“... prieš tai sukėlę kitų skolas.

Antra. Lietuva neturi gerų pramonės organizavimo vadybininkų. Priežastys įvairios. Pavyzdžiui, Lietuvoje paskiausiai panaikinta baudžiava iš visų ES valstybių ir t.t. Mūsų didžiųjų monopolijų vadybininkai - tai praeitis, kai pasiekimai klojami pažintimis, landomis įstatymuose (panaudojant invalidus) ir draugyste su valdžia. Tai gerai parodė didelio prekybos centro bandymas įsitvirtinti Lenkijoje, jos vadovas su šeima net persikėlė į Lenkiją. Deja, Lenkijoje reikėjo kitokių sugebėjimų - konkuruoti. Rezultatas - grįžo šeima namo, o įkurtą vaistinių tinklą teko parduoti...

Ryškiausias nesugebėjimų pavyzdys - kiaulidžių kompleksai. Vietiniai, baigę Lietuvos Žemės ūkio akademiją, partines mokyklas, Vilniaus universitetą ir kt., privatizavo kompleksus ir „subankrotino“. Atvyko vadybininkai iš Danijos. Ir verslas suklestėjo. Kaip ir pavydas. Taigi, net tenka prilaikyti plėtrą.

Tai mes. O, pavyzdžiui, japonai? Juk jie pavyzdys pasauliui. Deja, ne visada. „NISSAN“ automobilių gigantė prisikaupė 13 milijardų dolerių skolų, kol suprato, kad neturi gerų vadybininkų. Tada... pasikvietė ispaną Karlosą Chosaną. Tas per 6 metus panaikino skolas ir kompanija pradėjo dirbti pelningai.

Kada mes suprasime, kad mūsų šaunieji vadybininkai gali tik „subankrotinti“ „Inkarą“, „Jiesią“ ir daugelį perspektyvių šakų? Ir „Visuomis“ ne ką tepadės. Manau, kad pats laikas skelbti tarptautinius konkursus valdyti energetikos, elektrinių, transporto ir panašias itin svarbias strategines įmones. Jas valdo arba be patirties jauni, arba žili senoliai. Čia prisimena efektyviausios pasaulio armijos, Izraelio, valdymas. Generolai, sulaukę 45 metų amžiaus, nepriklausomai nuo nuopelnų, išleidžiami į atsargą. Be jokių išimčių. Tik karo metu jų žinios dar panaudojamos.

O dėl kainų reguliavimo... Manau, negrįš tie laikai, kai kainos buvo reguliuojamos ir parduotuvėse negalėjau miltų, kiaušinių, dešros, aliejaus nusipirkti. Rusija štai kažką tai pradėjo reguliuoti ir iš karto teko skelbti apie kortelių įvedimą... kol kas mažai pasiturintiems. Bet pradėjus naudoti korteles ir „maisto paketus“, toli nenukeliausi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!