Jaunimas (ir ne visai jaunimas) trypė (ir vis dar trypia) bendrapiliečius, kurie balsavo nepasidomėję, kurie protestavo be argumentų ir balsavo ne „už“, bet „prieš“, kurie mums padovanojo tokią valdžią, kuria labiau patenkinti buvo Rusijos propagandistai ir komunizmo romantikai, o ne tie, kurie myli Lietuvą ir tiki jos progresu.

Nenuostabu, kad trypimas, runkelių, varguolių etiketės bei šmaikštūs, pašiepiantys memai sukelia daug diskusijų, suskaldo visuomenę, sukelia pasipiktinimą bei nemažai juoko iš iniciatorių. Tai tapo laisvalaikio užsiėmimu, kurio tikslas – viešai pažeminti ir priversti suprasti, kad rinkimų dieną padaryti veiksmai yra kvaili, nepasverti ir žalingi Lietuvai. Bet supratimo kaip nėr, taip nėr.

Tačiau ką daryti, kad supratimas būtų? Manau, kad šviesti ir edukuoti. Kitko kelio nematau. Turiu sakyti, kad myliu kiekvieną, mylintį savo Tėvynę ir stengsiuosi parodyti, kad Tėvynė esame mes, kad mūsų veiksmai veda Lietuvą, o ne gražus žodis veda mus. Stengsiuosi nepasiduoti pagundai šiepti tų, kurie nežino, kurie neinformuoti, kurie šventai tiki populistų pareiškimais ir puola priešininkus, remdamiesi savo neinformuota ir neargumentuota, emocionalia pozicija. Stengsiuosi pateikti argumentus ir faktus, kurių, galbūt, nežinojote. Kurie, galbūt, Jus privers susimąstyti.

Pabandykime pradėti nuo mokesčių. Pakalbėkime. Mokesčiai – tai mūsų pačių susitarta privaloma duoklė Valstybei. Surinkti pinigai yra perskirstomi pagal mūsų pačių susitartas proporcijas. Kadangi sutarėme, kad teisę nutarti turime visi (diktatoriaus nenorime), o surinkti visus piliečius kiekviena proga į vieną vietą bendram susitarimui yra neįmanoma, mes tai darome per mūsų atstovus, kuriuos patys išrenkame kas 4 metus. Ir kad ir ko jie ten pridirba, ir kad ir kaip jie ten dirba, ir kad ir kokius sprendimus priima, atsakomybė yra tik mūsų, nes nė vienas ten esantis neatsirado be mūsų valios. Nė vienas.

Na, bet grįžkime prie mokesčių. Surenkami mokesčiai - pagrindinis Lietuvos biudžeto pajamų šaltinis. Na, o už surenkamus mokesčius mes statome kelius, apšviečiame gatves, mokame pašalpas sunkiai besiverčiantiems, praradusiems darbą, išlaikome mokyklas bei universitetus, mokame pensijas mūsų senjorams, samdome apsaugą (policija), t.t.

Jei įdomu, kaip mes paskirstome biudžetą, trumpai aprašysiu, kur išleidome pinigus 2012-ais metais:

Socialinei apsaugai skyrėme 40,3 proc.;
Švietimui skyrėme 14,8 proc.;
Sveikatos apsaugai skyrėme 12,5 proc.;
Ekonomikai skyrėme 7,6 proc. (iš čia statomi keliai, energetikos projektai, kaimo rėmimo priemonės, t.t.);
Viešosios tvarkos apsaugai (policija) skyrėme 4,4 proc.;
Gynybai skyrėme 3 proc. (gal kas girdėjote, kad skyrėme mažiau nei 1 proc., tai iškart norėčiau pabrėžti, kad mažiau nei 1 proc. skyrėme ne nuo biudžeto, o nuo visos mūsų sukuriamos vertės, tai yra bendro vidaus produkto – BVP);
Poilsis, religija bei kultūra mums atsiėjo 2,6 proc. nuo biudžeto;
Aplinkos apsaugai skyrėme 0,8 proc.;
Būstui bei komunaliniam ūkui skyrėme pusę procento;
Valstybės skolos valdymui, įmokoms į ES biudžetą bei kitoms visoms Valstybės paslaugoms bendrai skyrėme 13,4 proc.

Taigi štai šimtas procentų. Kaip matote, jei mokesčių Jūs sumokate 100 Lt, vadinasi, valdininkams ir Europos Sąjungai atiduosite tryliką su puse Lt. Jei nesumokate to šimto litų, nemokate už nieką. Bet paslaugomis Jūs naudojatės.

Jei nuslėpėte šimtą litų mokesčių (arba padėjote nuslėpti prekeiviui, pirkdami iš jo prekę be čekio), vadinasi, nesumokėjo(te) 15 Lt už vaiko mokslus mokykloje, 40 Lt už savo kolegę, kuri šiuo metu laukiasi, už tėvų pensiją, 12 Lt pritrūko medicinos seselės atlyginimui.

Galbūt skamba labai jau primityviai ir dabar jau ruošiatės sakyti, kad visus tuos pinigus išvagia ir realiai mokytojas ar seselė tų pinigų neuždirba, tačiau klystate. Neskubėkite generalizuoti. Taip, korupcija tikrai egzistuoja (kaip ir kitur pasaulyje), vieni uždirba daugiau už kitus, bet tūkstančiai žmonių uždirbtus savo atlyginimus gauna iš Jūsų kišenės, nes jie mums tarnauja. Mes juos samdome. Ir jei mes naudojamės jų paslaugomis ir nemokame mokesčių, jų atlyginimą turi padengti kiti.

Vadinasi, Jūs pasinaudojote paslauga, už kurią nesumokėjote. Vadinasi, jūs vagiate iš savo bendrapiliečių, nes jie privalo sumokėti už Jūsų apsilankymą pas gydytoją arba vaiko pamoką. Ir argumentas, kad „kiti vagia, vogsiu ir aš“ nėra normalus.

Vokietija, pavyzdžiui, nusitiesė greitkelius ne dėl to, kad visuomenė atsisakė mokėti mokesčius dėl to, kad teismas išteisino korupcija įtariamą politiką ar verslininką (taip, tokių atvejų yra ne tik Lietuvoje - nustebtumėte kokio masto korupciniai sandoriai sudaromi užsienyje). Jie reikalavo teisti juos pagal „nuopelnus“ ir susitepusio politiko niekada neberinko, bet niekada neatsisakė mokėti mokesčių. Niekada. Nes suprato, kad protestas kelių nestato – stato pinigai.

O kaipgi prekybos centrai, kurie, palyginus, nemoka mokesčių? O kaipgi monopolininkai? O kaipgi visokie oligarchai, kurie gali mokėti daug daugiau mokesčių, bet nemoka? Atsakau – jie mokesčius moka tokius, kokius mes susitarėme, kad jie mokės. Kitose šalyse jie moka daugiau arba mažiau – Lietuva čia tikrai neišskirtinė (jei radote šalį su didesne mokestine našta, rasite ir su mažesne – to sureikšminti nereikėtų).

Jei mes jiems pakelsime mokesčius, jie gali pabėgti į užsienį, kur mokesčių nėra ir tada mes nieko iš jų nesulauksime. O ir šiaip mes juos jau truputį auklėjame. Ir ne tik oligarchus. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad jeigu Jūs uždirbate minimalų 800 Lt atlyginimą „popieriuje“, Jūs mokate 6,2 proc. pajamų mokesčio, o jei Jūsų kaimynas uždirba 3150 Lt atlyginimą ir daugiau, jis jau moka 15 proc. pajamų mokesčio (NPD taikymo progresyvumas čia kaltas)? Taip mes susitarėme, jie moka daugiau.

O kodėl tikrina tik verslininkus Gariūnuose, o netikrina didelių kompanijų, kurios galimai slepia krūvas mokesčių? Atsakysiu klausimu – o ar tikrai žinote, kad netikrina? Kasmet VMI atlieka apie 2000 patikrinimų, o FNTT – apie 500. Tikrina visus – ir smulkius, ir didelius. Taigi daryti pirminę, iš piršto laužtą išvadą, kad didieji mokesčių nemoka ir dėl to mokėti mokesčių kitiems tiesiog nebereikia, yra tiesiog katastrofiška Valstybei. Jei naudosime pasiteisinimus ir nemokėsime mokesčių, galų gale nebegalėsime mokėti nei pensijų, nebegalėsime samdyti policijos, kad mus apgintų, nebegalėsime remontuoti ir tiesti kelių. Už visa tai mokame tik mes.

Aš noriu, kad Lietuvoje galėtumėme gyventi geriau ir kiekvienas Valstybei atseikėtų tiek, kiek privalo. Todėl aš siūlau Jums savo idėją. Mokėkime mokesčius patys ir aktyviai spauskime kontroliuojančias institucijas, rašykime laiškus bei pareiškimus, jei pastebime vagis.

Eikime civilizuotu keliu, kuriuo susitarėme, eiti 1991-ųjų Kovo 11-ąją. Ne tik žodžiais, bet ir darbais. Be pasiteisinimų, be kaltinimų. Su kritiška, analizuojančia mintimi, energija, nepakantumu vagims.

Rinkime atstovus pradėdami nuo to, ar jie sąžiningai prisideda prie mūsų visų gyvenimo, kaip prisidedame mes. Tebūnie tai mūsų pirmasis politinis standartas. Tebūnie tai pagrindinis egzamino klausimas, norint tapti mūsų atstovu. Ir partija čia nesvarbi.

Jei taip padarysime ir jei taip elgsimės, partijos (visos) matys atsakomybę ir elgsis taip, kaip mes reikalaujame. Nes mes valdome juos, o ne jie valdo Lietuvą. Valdome juos tol, kol turime demokratinius rinkimus ir teisę tai daryti. Jauskime šią atsakomybę, teisę ir pareigą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!