Vien Lietuvos pokaris vertas amžino „TSRS ir kompanija“ pasmerkimo. Tačiau drįsiu tvirtinti, tai - tik ledkalnio viršūnė.

Visi - šių eilučių autorius, skaitytojai, jų vaikai ir tėvai - visi mes esame suluošinti sistemos, kuri 50 metų mus žudė, prievartavo ir apgaudinėjo. Kartais suvedžiodavo, pasiūlydavo organikos kūnui ir sintetikos sielai, kartais liūliuodavo apgaulingu stabilumo ir ramybės jausmu, kartais gąsdindavo pavojais ir keldavo emocijų audras. Tačiau sistema mus žlugdė. Visom prasmėm ir visuose lygmenyse.

Gerai, nekalbam apie pokarį (sunkiai besigauna), šiek tiek apie tai, ko ir kas mums pristatė, kaip mes gyvenom ir... mirėm.

Taip, mirėm. Turėjom 96-is cinkuotus karstus iš Afganistano, kelias dešimtis kartų daugiau fiziškai ir psichiškai sužalotų savo vaikinų su invalidumo grupėm „moderniuose“ sovietiniuose invalidų vežimėliuose. Jiems „pasisekė“ (atsiprašau žuvusiųjų artimųjų už tokį žiaurų palyginimą) daug daugiau, negu 1568-iems sovietinėje armijoje žuvusiems lietuviams ir 2431-am sužalotam tautiečiui. „Afganai“ žuvo vykdydami „internacionalinę pareigą“ ir nusipelnė cinkuoto karsto ar glausto pranešimo apie savo likimą, kiti mūsų tautiečiai žūdavo „sportuodami ant skersinio“ arba „pakliuvę į autoįvykį“.

Daugiau nei 5000 lietuvių likvidavo Černobylio avarijos pasekmes...

Iš paminėto Akmenės cemento šlovingosios asbestinės praeities ne kažinkas beliko. „Tik“ naujos investicijos, nauji milijonai, naujos gamybos linijos. O kaip didžiausias Baltijos šalyse Zoknių oro uostas galintis priimti kosminius orlaivius? Vertėtų pasidomėti, kiek milijonų kainavo jo išvalymas nuo naftos produktų (beje, uostas - ne sovietinių laikų kūrinys, sovietai jį tik praplėtė).

Sovietinės pramonės plėtros ir 50 metų statybos Lietuvoje vaisius dar 1989 metais galėjome matyti Nemune, negyvų žuvų pavidalu arba Neryje – puslių ant nugaros (po maudynių) pavidalu. Ar kas nors skaičiavo, kiek kūdikių apsigimimų iššaukė taikiosios pramonės sovietmečio Lietuvoje plėtra?

Ir apskritai, norisi paklausti: ką milijonai lietuvių veikė 50 metų sovietmečio? Turiu pagrįstą įtarimą, kad statė gamyklas, tiesė kelius, skaičiavo, projektavo, prekiavo. Kūrė.

Tad kas ir kur žudė bei kankino mūsų tautiečius? Ir kas statė bei kūrė okupuotą Lietuvą?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!