Taip sutvarkė gamta?

Taigi straipsnio autorius bando išteisinti poligamiją žvelgdamas į gamtą. Tobulas gamtos atrankos mechanizmas sutvarkė taip, kad stipriausias patinas, įveikęs visus konkurentus, mėgaujasi didžiule patelių kompanija. Klasikinis argumentavimo stilius, vadinamas „Naturam Sequi“ (seka iš gamtos, pagal gamtą), kurį dar devynioliktame amžiuje atpažino ir stipriai sukritikavo J.S.Mill‘is.

Pasistengsiu kuo paprasčiau išdėstyti jo kritiką. Gamta yra viskas apart civilizuoto žmogaus ir jo kūrinių (būtent į šį gamtos suvokimą apeliuoja apsėklintojai), teigiama, kad civilizacija suardė tam tikrą tobulą gamtos tvarką, šiuo atveju žmogus papuolė į monogamijos kėslus ir taip dabar žengia į susinaikinimą, reikia imti pavyzdį iš gamtos ir tiesiog leisti jai veikti (tegyvuoja poligamija!).

Deja, gamtoje ne viskas taip paprasta, kovoje dėl patelių žūna dalis patinų, tai jei žvelgiame į gamtą, turėtume leisti žudyti, nes juk ir gamta žudo, leisti kankinti, nes juk gamta kankina, naturali atranka - išlieka stipriausi. Puiku, leidžiame žudyti ir randame save Hobbs‘o „gamtos būsenoj“ - visų karas prieš visus. Galbūt ginčysitės, kad tokia būsena ne tokia jau ir bloga, bet Hobbs‘o žodžiais tariant, tokia būsena veda į gyvenimus nevertus gyventi. Mill‘io nuomone, mes neturėtume žiūrėti, imti pavyzdžio iš gamtos, o veikiau klausti, kaip elgtis yra teisinga. Mill‘is ir Hobbs‘as žvelgia į civilizaciją, į valstybę, kaip savotišką išsigelbėjimą, kur kas rimtesni autoritetai nei savo biologijos žiniomis besididžiuojantis patinas vidutiniokas.

Dar vienas argumentas už poligamiją, tai esą kai kurios šalys dar dabar taip gyvena, nuostabu, pasak autoriaus, žmonijos genų aukso fondas yra tokiose šalyse kaip Butanas, Nepalas, ir tam tikrose Indijos srityse. Tikrai, dominuojančios pasaulio šalys, tiesiog ekonominis avangardas.

Panašu, kad šalys propaguojančios poligamiją turi rimtų bėdų, viena jų - tai nevaldomas gimstamumas. Tai akivaizdi problema, kurią atpažino Kinija, nors vieno vaiko politika yra labai diskutuotinas klausimas, nuomonių yra įvairių, tačiau Kinija, sureguliavus gimstamumą (tarp kitko ir uždraudus poligamiją, kuri dar palyginti neseniai buvo legali ir puikiai praktikuojama), stojasi, ekonomiškai stiprėja ir žmonių gyvenimas gerėja.

Šiai dienai genų „atranka“ neišnyko, ji tiesiog įgavo formą, kuriai poligamija tiesiog nereikalinga. Tai labai paprasta - sėkmingiausi, gražiausi vyrai gauna, gražiausias, sėkmingiausias moteris. Reikalingas genų fondas, nebėra galia užmušti kitą, tai mokėjimas uždirbti pinigus, na ir, žinoma, būti sveiku, apie ką mum praneša grožis, taip natūraliai, geriausi genai susiporuoja su geriausiais, nebereikia grįžti į gamtos būklę.

Savo trumpa kritika, norėjau parodyti, kad apsėklintojai pasaulio neišgelbės. Savo amoralumą, nemokėjimą kooperuotis, valios ir fantazijos stoką bandydami pateisinti tokiais pseudomoksliniais teiginiais gali įtikinti nebent labai naivias moteris. Tiesiog norėčiau atsiprašyti moterų dėl tokio dalies vyrų amoralumo ir parodyti, kad dar yra ir sveikai mąstančių stipriosios lyties atstovų. Patariu galvoti kritiškai, nesileisti įstumiamai į tokius savimi pernelyg patenkintų vidutiniokų pseudomokslinius kliedesius.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!