Visgi stresas, gaunamas keliaujant iš vieno darbo pokalbio į kitą, neprilygsta tam jauduliui, kuris aplanko pirmąją Jūsų naujojo darbo dieną, kai atrodo, kad patirtis, kuria taip didžiavotės darbo pokalbio metu, pirmąją naujojo darbo dieną kažkaip mistiškai išnyksta baimės rūke, ir Jūs jaučiatės nieko neišmanantys, nieko nežinantys ir labai maži didelių gigantų apsuptyje.

Iš patirties pateikiu keletą praktiškų patarimų, kaip iki minimumo sumažinti pirmosios darbo dienos stresą ir iki maksimumo palikti gerą įspūdį naujiesiems kolegoms.

1. Nešvęskite džiugios žinios apie naujajį darbą iš vakaro – pirmosios darbo dienos rytą visi šventės likučiai nusės Jums ant veido ir sudarys ne itin patikimo darbuotojo įspūdį. Iš vakaro geriau save palepinkite mažomis maloniomis smulkmenomis ir ankstyvu miegu.

2. Įsitikinkite, kad turite tinkamų drabužių pirmajai ir visoms kitoms darbo dienoms. Tai negalioja darbuotojams, kuriuos darbdaviai aprūpina specialia uniforma, tačiau visais kitais atvejais galioja taisyklė, kad „sutinka pagal išvaizdą“. Apsirenkite taip, kad pasitikėtumėte savimi ir jaustumėtės patogiai. Aprangos stilius labai priklauso nuo įmonės statuso, kadangi skirtingose įmonėse gali būti priimtinas tik griežtai dalykinis konservatyvus stilius, kitose gi į Jus niekas nežvairuos, net jeigu vilkėsite sportinius batus.

Patarčiau jau einant į darbo pokalbius atkreipti dėmesį, koks aprangos stilius vyrauja Jūsų potencialioje darbovietėje – taip bus lengviau sprendžiant galvosūkį, ką rengtis, kad pirmąją darbo dieną nebūtumėte juoda avis baltose lankose. Ir visgi, jeigu naujoji darbovietė nėra suvaržyta itin griežto dalykinio aprangos kodo, prisiminkite, kad darbovietė – tai ne vieta demonstruoti madas, įdegusias kojas ir ištreniruotą pilvą. Taigi apsirenkite taip, kad atrodytumėte tvarkingi, pasitempę ir neiššaukiantys.

3. Atvykite į darbą laiku. Neatvykite pernelyg anksti, kad nereikėtų trypčioti prie lauko durų, tačiau taip pat ir nevėluokite. Paprastai geriausia atvykti 10 minučių anksčiau, negu prasideda oficialios darbo valandos – tokio laiko tarpo užteks pataisyti kelionėje išsitaršiusius plaukus ir pasiruošti pirmajai darbo dienai.

4. Atvykę į darbą, būkite pagarbūs ir mandagūs, tačiau nepulkite savęs pristatinėti visiems darbuotojams, pasitaikiusiems Jūsų kelyje. Tai ypač aktualu, jeigu dirbsite didelėje organizacijoje, kadangi tokioje vietoje net ir seniai dirbantys asmenys nepažįsta vieni kitų ir neprisimena nei kolegų veidų, nei vardų. Visgi pirmąją darbo dieną reikia stengtis susipažinti bent jau su savo skyriaus ar departamento kolegomis.

5. Prisistatę naujiesiems kolegoms, pasistenkite girdėti kaip įmanoma daugiau informacijos, susijusios su Jūsų naujosiomis funkcijomis – paprastai įmonėje yra skiriamas naujojo darbuotojo kuratorius, taigi daugiausia dėmesio šiandien sutelkite į jį. Visgi jeigu kuratoriaus nėra, o naujieji kolegos per daug užsiėmę savais darbais ir neskiria Jums užtektinai dėmesio, aiškindami Jūsų darbo funkcijas, nepanikuokite – pirmąją darbo dieną niekas iš Jūsų nesitikės nuversti kalnus ir įgyvendinti milijoninius projektus. Šį laiką išnaudokite susipažinimui su darbo kabinetu, begilindami žinias apie įmonės veiklą bei struktūrą.

6. Jeigu Jums labai pasisekė ir įmonėje yra leistinos kavos pertraukėlės, nelindėkite savo naujajame kabinete kaip pilka pelytė ir pabendraukite su kolegomis. Tačiau pirmąją darbo dieną geriau būkite didesnis klausytojas nei kalbėtojas. Jeigu pasitaikys proga pasireikšti ir Jums, nepulkite pasakoti, kaip sunkiai ką tik sirgo Jūsų šuo ir kokia bloga Lietuvos politinė sistema – geriau pabrėžkite, kokioje gražioje aplinkoje dirbate, kaip vertinate kolegų pagalbą Jūsų pirmąją darbo dieną ir užduokite jiems klausimų, susijusių su įmone, o ne su asmeniniu gyvenimu. Taip geriau pažinsite naujuosius kolegas ir sužinosite jų požiūrį daugeliu įmonei rūpimų klausimų.

Atsiminkite, kad pirmą dieną visi kolegos dažniausiai atrodo labai mieli ir geranoriški, tačiau tai nereiškia, kad nuo šiol jie tapo Jūsų geriausiais draugais.

7. Pirmąją darbo dieną galite gauti pernelyg daug svarbios informacijos, pavyzdžiui, kaip naudotis informacinėmis sistemomis, kokia yra dokumentų judėjimo tvarka ir panašiai. Nepanikuokite, kad neatsimenate visko iškart, tačiau svarbiausius dalykus stenkites pasižymėti savo asmeninėje užrašų knygelėje – grįžę namo po pirmosios darbo dienos galėsite viską peržvelgti, atgaivinti atmintį ir pasiruošti antrajai darbo dienai.

8. Nepanikuokite, kai atrodys, kad Jūs nieko neišmanote ir kad Jums čia – ne vieta. Tyrimais nustatyta, kad darbuotojams visiškai priprasti prie naujos aplinkos prireikia net iki 6 mėnesių – taigi laiko adaptacijai Jūs turite į valias.

9. Valio, gavote pirmąją užduotį, tačiau visiškai neišmanote, nei nuo ko pradėti, nei kam tai reikalinga. Klauskite, jeigu nesate tikri, kaip atlikti pirmąsias užduotis. Nes geriau klausti kolegų, negu užkrauti jiems Jūsų klaidų narpliojimo naštą.

Ir atsiminkite, kad Jūsų pirmoji darbo diena prasidejo todėl, kad Jūs buvote pranašesni už kitus kandidatus į šią poziciją – taigi pasitikėkite savimi, būkite mandagūs, malonus ir mokykitės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!