Galimos pasekmės už mūsų veiksmus stipriai koreguoja mūsų pasirinkimus. Žmogžudys, prievartautojas, vagis – visiems gresia atitinkanti nusikaltimo laipsnį bausmė, nustatyta pagal baudžiamąjį kodeksą. Tad kilo idėja – kodėl nenustačius tinkamos bausmės už patyčias mokyklose?

Pvz., vaikai iki 14 metų nėra pakankamai nuovokūs, kad suprastų savo veiksmų pasekmės, tačiau jų tėvai – tikrai gali. Tad, nustačius konkretų patyčių atvejį, vaiko iki 14 metų tėvams būtų paskirta didelė piniginė bauda aukos tėvams – pavyzdžiui, 5000 eurų. Paaugliai nuo 14 metų jau galėtų sėsti į nepilnamečių koloniją porai metų, kad apsvarstytų savo veiksmų pasekmes. Nemanote, kad toks paaugliukas prieš keldamas ranką prieš silpnesnį ar išvadindamas jį bjauriais žodžiais – pirmiausia labai gerai pagalvotų ar tikrai verta tai daryti? Kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį – auksinė taisyklė, kuri mus verčia būti geresniais.

Kodėl siūlau tokias griežtas bausmes? Kadangi manau, jog patyčios aukai palieka randus visam gyvenimui. Prilyginčiau tai lėtinei žmogžudystei. Labai dažnai patyčias kentėję vaikai užauga savimi nepasitikinčiomis, bailiomis asmenybėmis su daugybe psichologinių problemų – nuo įvairaus sunkumo depresinių susirgimų, socialinių fobijų, iki minčių (deja, kartais ir veiksmų) apie savižudybę.

Tokios asmenybės net suaugusios nesugeba pamiršti vaikystės/paauglystės prisiminimų ir lygiai taip pat nemoka adaptuotis suaugusiųjų pasaulyje. Jie kenčia visą likusį gyvenimą. Nejaugi tai nėra baisu? Ar tikrai tie, kurie tyčiojosi iš jų, turi likti nenubausti ir kaip niekur nieko gyventi savo gyvenimus, žinant, kad jų aukos pilnaverčio gyvenimo niekada nebeturės? Ar skriaudikai finansuos psichologų, vaistų ir terapijų išlaidas? Ar jie kaip nors kompensuos savo aukų dėl patirtų skriaudų negebėjimą dirbti normalaus socialinio bendravimo reikalaujančio darbo (dauguma darbų tokie)?

O kokia suma įvertinsime nusižudžiusių patyčių aukas? Jų artimųjų skausmą?

Tad ar tikrai tie, kurie tyčiojasi yra tik „nekalti vaikai“ su kuriais užteks neveiksmingo „pokalbio“ apie jų veiksmus ar kvailų prevencinių filmukų, kurie per dešimtis metų nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų?..

Pasvarstyti tikrai verta, kodėl gi ne? Bausmė visada buvo ir bus veiksminga priemonė kovoti su nusikalstamumu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!