Penktadienis, „Laba diena, Lietuva“ laida ir tiesioginė transliacija iš Gedimino prospekto. Puikiai nusiteikusi žurnalistė kalbina kailine kepure pasipuošusią ponią, kuri sako pirksianti švilpuką. Ji kaip tik ir stovi prie tokių švilpukų – medinių paukščiukų prekystalio, ant jo dar matosi medinės klumpės, tautinio paveldo sertifikatai. Kol žurnalistė kalbina meistrą, ponia išsirenka kažkur iš prekystalio vidurio medinį švilpuką, įsikiša jį burną, pašvilpia, kažkas netinka ar nepatinka ir ji savo apseilėtą švilpuką padeda atgal ant prekystalio.

Taip. Tai buvo labai netikėta. Pasirodo, šviežių bandelių ir duonos spaudymas prekybos centruose dar ne tas dugnas, kur atrodė, kad jau dugnas ir nuo jo atsispyrus bus tik geriau.

Kiek praeina pro tokius prekystalius Kaziuko mugėje žmonių? Vaikų? Kiek jų kiša į burną pardavimui padėtas prekes, tuos pačius švilpukus be jokios atsakomybės už tai, ką ant jų palieka? Kiek jų serga tuberkulioze, hepatitais, grybeliu, herpesu, infekcijomis ar dar kažkuo, ko net nesugalvotum? Kaip patys pardavėjai užtikrina higieną ir tai, kad kiekviena tokia pirkėja ar pirkėjas neseilėtų prekių, kurių neperka?

Šlykštu, tikrai šlykštu. Žmonės, prieš pirkdami pagalvokit, su kokia spalvinga bakterijų ir užkratų kompanija galit suvenyrą į namus parsinešti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Komentuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai

Per seiles perduodamų ligų yra nemažai. Tai infekcinė monukleozė, citomegalo virusas, skrandžio opaligės sukėlėjas – helicobacter pylori bakterija, paradontozė, hepatitas B, rotavirusinės, norovirusinės ligos sukėlėjai, oro lašelinių ligų virusai, gripo sukėlėjai, tymai ir kt.

Tačiau virusai ilgai ant daiktų neišgyvena ir žūva greičiau negu bakterijos, nes nėra jų gyvybei palaikyti būtinų maisto medžiagų ir palankių aplinkos sąlygų. Atkreipiame dėmesį, jog šių ligų sukėlėjai dažniausiai perduodami tiesiogiai nuo sergančio žmogaus–žmogui bučiuojantis arba būnant šalia čiaudinčio ir kosinčio ligonio. Tuberkuliozę sukelianti bakterija patenka į organizmą tiesiogiai nuo sergančio atvira tuberkulioze žmogaus. Aplinkoje ši bakterija išsilaiko ilgai, tačiau yra per mažas šių sukėlėjų kiekis ligai sukelti.

Tokių rankdarbių tarša teisės aktais nėra reglamentuota. Švilpynėje gali likti įvairių mikroorganizmų, tačiau jie ilgai aplinkoje neišgyvena, nes neturi išgyvenimui palankios terpės. Tačiau įvairių mugių metu ir žinant, jog yra itin padidėjęs sergamumas užkrečiamosiomis ligomis, būtina imtis visų atsargumo priemonių: vengti panašaus kontakto, nusiplauti rankas su muilu, o jei tenka išbandyti tokį instrumentą, tuomet rekomenduojama nuvalyti tą dalį su popierine servetėle.