Nuomuositės butą arba namą? Puiku. Atminkit, elekta brangesnė, negu Lietuvoje, bet kaip sakiau, kalbėsiu apie mokesčius. Pirmas mokestis – elektos naudotojo mokestis. Juo apmokestinamas kiekvienas asmuo, naudojantis elektą, už tai, kad turi privilegiją naudotis elektra. Kaina apie 24p per diena t.y 1LT per dieną.

Na jeigu jau išvis gyvenate, turi mokėti savivaldybės mokestį (cauncil tax), nes gyvenate toje savivaldybėje. Jis skirtingas ir priklauso nuo patalpų dydžio. Pvz., aš už 3 kambarių butą (2 miegamųjų ir 1 svetainės) moku 90 svarų per mėnesį, t.y 370LT kiekvieną mėnesį.

Keliaujame toliau. Bute reiktų ir interneto, ar ne? Nepaisant interneto kainos, dar mokėsite mokestį už internetinio kabelio nuomą. Kabelis priklauso BT kompanijai ir visos kitos kompanijos nuomuoja kabelį iš jų, nes nesugeba prasivesti savo, kaip pvz., „Skynet“ Lietuvoje ar pan.

Smagiausia tai, kad patys BT irgi tiekia internetą ir jie taip pat ima nuompinigius, uz savo pačių kabelį. Kitaip tariant, nuomuojasi iš savęs, tas pats, kas is savęs pačio nuomuotis automobilį, kad pats galėtum juo važinėti, tai jie iš savęs nuomuoja savo kabelį, kad galėtų tiekti savo paslaugas. Angliška logika. Vienintelė kompanija turinti savo kabelį yra „Virgin media“, bet kaip bebūtų juokinga, jie irgi sau nuomuojasi savo kabelį. Kabelio nuomos kaina apie 12 svarų (10-15 įvairiai) t.y., 50LT per mėnesį, neskaitant interneto kainos (internetas nebrangus apie 2-5 svarai, aišku nieko įspūdingo o apie Lietuvoj pasiektus greičius galima tik pasvajoti, jų net brangiausiame plane nėra).

Kitas nemalonus faktas, kad jūs pasirašydami betkokią sutartį pasirašote už tai, kad sutinka su bet kokiais kainų svyravimais. Sužinojau tai nemaloniu būdu, kai kiekvieną mėnesį kilo mano mano interneto sąskaita, nors turėjau pasirašęs 1 metų kontraktą. Skambinau į bendrovę ir man gražiai buvo paaiškinta, kad pats pasirašiau sutartį ir man buvo pasakyta, kad jeigu norės, jie užkels bet kokią kainą ir aš pagal sutartį turėsiu mokėti. Jeigu man tai nepatinka ir noriu nutraukti sutartį, turiu susimokėti. Skambinau į kitas kompanijas – pasirodo tai standartas. Visur JK tai standartinės sutartys. Be to į galybę puslapių užeiti negalėsite, jie tiesiog blokuojami vyriausybės, nes juose yra talpinami „torentai“, todėl prie interneto kainos, tenka dar pirktis anoniminius ip suteikiančių bendrovių paslaugas (dekui dievui tai nebrangu - 77LT metam).

Gal laisvalaikiu televiziją pažiūrim arba su žaidimų konsole pažaidžiam? Pala, tik nepamirškit susimokėti.

Tam yra TV licencija, kuri kainuoja 145.50 svarus t.y., 600LT metams. Licenciją reikia pirkti visiems, kas naudoja televizorių betkokiam tikslui. Ir televizijos kanalų žiūrėjimui ir žaidimam, bei kitų vaizdo įrašų žiūrėjimam. Išskirta tik „youtube“ naudojimas, nereikia mokėti, jeigu žiūri nemokamus vaizdus per „youtube“ svetainę. Išsisukti ne visados pavyks, nes vaikšto tikrintojai su specialia įranga, kuri sugeba aptikti priedėlius (neužeinant į butą), be kurių būtų neimanoma žiūrėti televizijos.

Jeigu nenori vaikščioti pėsčias arba prašinėti, kad kas pamestų iki darbo - pirksite automobilį. Automobiliai čia pigūs. Važiuojantį ir už 100 svarų rasit t.y., 410LT. Visa kita, kas susiję su juo – brangu. Iki 25 metų vairuotojui draudimas kainuos apie 2000 svarų metams (8200LT) – nelegalus 500 svarų (2050LT) (labai priklauso koks automobilis ir kokiu adresu draudžiamas, kainos gali labai svyruoti). Skirtumas akivaizdus o tas 500 svarų logiškai mąstant irgi per brangu, nes Lietuvoje man draudimas kainavo 100 svaru (svarais) ir draudžiau dar geresnį automobilį, bet ką padarysi, tenka mokėti tuos 500.

Be šito mokėsite dar CO2 taršos mokestį, kurį moka visi vairuotojai. Kiekvienas auto nuo 2001 metų kovo mėn. gamybos turi antskirą grupę (jeigu auto iki 2001 kovo mokate fiksuotą tarifą 220 svarų t.y 900LT metam) pagal kurią ir nustatoma kaina, nuo 0.00 iki 500 svarų metam. Dauguma auto apmokestinama 150-250 svarų metam.

Technikinę reikės darytis kasmet, stebėti, kaip ji atliekama negalima, todel technikai vogs dalis iš jūsų mašinos, kad tik nepraeitumėte technikinės ir siulysis sutaisyti viską už įspūdingas sumas.

Technikinės kaina apie 35 svarai metam (neskaitant kiek dar paprašys papildomai, todėl teks ieškoti, kas pardavinėja technikines).

Atminkit, jeigu mašina sugenda – angliški servisai mašinų netaiso, jie tik keičia dalis. Išima tai kas sugedo, nuperka naują ir įstato. Sumos įspudingos, tad reikės susirasti lietuvį, lenką arba latvį mechaniką, kuris tvarko mašinas. Kainų skirtumai įspūdingi.

Į daug ką nesigilinsiu, kaip visos įplaukos privalo praeiti pro banką, kad valstybė galėtų lengvai stebėti tave, grynųjų pinigų operacijos uždraustos įstatymu. Prekybos agentai priekabūs ir skambinėja tau pastoviai apie 2 mėnesius, jeigu užsiregistruodamas nurodai savo tikrą tel nr. Kuo daugiau uždirbi, tuo didesnį procenta algos atiduodi valstybei ir pan., tiesiog esmė šio straipsnio buvo pagirti Lietuvą, kad joje gyventi vis dėl to yra gera.

Jeigu uždirbčiau gimtinėje bent 3500LT į rankas normaliame kolektyve, nedvejodamas grįžčiau o dabar tenka prisiminti tuos gerus laikus ir pavydėti, tiems, kas vargo nemato Lietuvoje. Ir negalvokit, kad ant visų mokesčiu išleidžiant algą pavyksta gerai sutaupyti. Norit sutaupyti, reikia nemažai ir atsisakyti.

O dar sakote, kad Lietuvoje gyventi yra blogai – Lietuvoje nuostabu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!