Kiekvienas gali turėti savo asmeninę nuomonę ir nuostatą šia tema, bet jei žvelgsime į Lietuvos krepšinį ne kaip lietuviai, o kaip kokie nors užsieniečiai, abejoju, kad pasakytume, kad Lietuva - krepšinio šalis. Mes šį vardą galime naudoti tik iš dalies, ir manau, kad tai užtruks neilgai.

Taip, tokiai mažai šaliai kaip Lietuva, užimti 5-tą vietą FIBA reitinge, tikrai puikus pasiekimas, bet ar mes ją sugebėsime ilgai išlaikyti? Manau, kad tikrieji krepšinio fanai, jei nežiūrėjo jaunių čempionatų, tai bent jau girdėjo apie juos. Ir ką mes juose pasiekeme? Ogi beveik nieko. Aišku, esame vaikinų iki 19 metų (U-19) pasaulio čempionai, bet tuo mūsų pasiekimai ir baigiasi - atvirkščiai, negu praeitais metais.

2010-ais metais Lietuva buvo U-18 Europos Čempionė, U-16 Europos Vice-Čempionė, ir Pasaulio čempionate iki 17-os metų (U-17) užemė 4 vietą. Neblogai irgi pasirodė dvidešimtmečiai. Šiais metais tokiomis aukštomis vietomis negalime pasigirti Pasauliui.

Dvidešimtmečiai ir šešiolikmečiai išvis kovojo tik dėl išlikimo A divizione (13-16 vietos), Geriausiai pasirodė U-18 rinktinė - 5 vieta. Jokių medalių. Kur kas blogesnė situacija su merginų rinktinėmis, ten išvis šešiolikmetės kovoja B Divizione, o U-18 merginų riktinė kovoja, kad neiškristų.

2011-aisiais metais 5-ios jaunimo komandos rungtyniauja A Divizione, ir iš tų penkių čempionatų, trijuose Lietuva kovojo tik dėl išlikimo. Ar neper blogai „krepšinio šaliai“? Aišku, kad blogai, dėl to mes ir negalime vadintis krepšinio šalimi, be abejo, gali kartą nepasisekti, bet ne trims rinktinėms iškart.

Manau, kad ateityje Lietuvai tik teks šokinėti tarp divizionų, dėl ko ir kris lietuvių vietos reitinge. Kaip bebūtų sunku pripažinti, bet tokia yra tikrovė. Tikrosios krepšinio šalis yra Ispanija, Serbija, jau kyla Vokietija, bet Lietuvos tarp jų nėra, mes turime tik vieną „sėkmingą kartą“ - tai dabartiniai devyniolikmečiai, ir viskas.

Labai norėtųsi manyt, kad bus kitaip, bet dabartis tokia. Mes galime vadintis krepšinio šalimi tik tuo atžvilgiu, kad mylime jį, bet ne sportiniu, deja. Tai yra tik mano nuomonė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!