Demokratija savo esme yra labai geras ir sveikintinas dalykas, tačiau kartais ši santvarka priveda prie tokių darinių kaip Paleckio frontininkų, Lietuvos Tautinio Jaunimo Sąjungos ar šio įrašo herojų - LLRA - atsiradimo. Darinių, kurie, mano manymu, užsiima pačiu primityviausiu populizmu - gražiais lozungais apeliuoja į tam tikras žmonių grupes. Frontininkai ir LTSJ, džiaugiuosi, kol kas dar netapo parlamentinėmis partijomis, nors darosi truputį baisu, kad tas garsusis referendumas LTSJ padės pritraukti į savo pusę patiklių rinkėjų.

Na, o LLRA 2012 metų rinkimuose ne tik kad iškovojo 8 Seimo nario mandatus, tačiau ir įsimaišė į valdančiąją koaliciją. Valdemaras Tomaševskis sugebėjo įtikinti Lietuvoje gyvenančius lenkus, jog jie čia labai blogai gyvena ir LLRA išspręs jų problemas. Na, o lenkai, žinoma, tuo ir patikėjo.

Niekaip nesuprantu tokių žmonių, kurie savo tautiečius gina, už juos balsuoja per rinkimus todėl, kad per kažkokį nelemtą atsitikimą jie yra tos pačios tautybės kaip ir tas tūlas rinkėjas. Lygiai taip pat nesuprantu į viską pro rožinius akinius žiūrinčių rusų, kurie savo šalį gins net tada, jei ji inicijuos atominį karą. Arba tokių lietuvių, kurie balsuoja už Joną Valančiūną NBA Visų Žvaigždžių rungtynėse. Na, idėja aiški.

Tikrai nesu nusistatęs prieš lenkų tautą. Lietuva yra skirta lietuviams, lygiai taip pat, kaip Lietuva yra skirta ir lenkams, ir latviams, ir turkams, ir mozambikiečiams ar dar kam nors. Ir lygiai taip lietuviams yra skirta Lietuva, Lenkija, Latvija, Turkija ar Mozambikas. Tačiau naiviai tikiuosi, jog net ir Lietuvoje gyvenantis paprastas lenkas turėtų suprasti vieną dalyką – manau, kad LLRA yra stipriai nervinantis ir šalies gyventojus kiršinantis darinys.

Šiais metais pro akis turbūt niekam nepraslydo LLRA akibrokštas per sausio 13-osios minėjimą. Per Vytauto Landsbergio kalbą visi LLRA atstovai atsistojo ir išėjo, nes protestavo prieš teismo skirtą baudą Šalčininkų savivaldybės administracijos vadovui Boleslovui Daškevičiui už nenuimtas dvikalbes gatvių lenteles. Mano galva, taip LLRA parodė, kad ant sausio 13-osios jiems yra iš esmės nusispjaut ir tokį minėjimą jie nesunkiai gali paversti į eilinį savo interesų iškėlimą aukščiau visko. Be abejo, žiniasklaidoje kilo didžiulis šaršalas, o lenkų atstovė Seime R. Tamašiūnienė pasakė: „Mes tokį taikų protestą pareiškėme“

Pagal tokią logiką - bet koks veiksmas, kuriame į darbą nepaleidžiami kumščiai kojos ar kitos kūno dalys, yra taikus. Aš asmeniškai nieko taikaus šiame „proteste“ nematau - matau tik įžeidimą tiek jų kolegoms Seime, tiek visai Lietuvai. Na, bet užteks kalbėti apie tai, kas buvo prieš porą mėnesių.

Štai neseniai Tomaševskis vėl priminė apie save, pažerdamas naujų išminties perlų: „Krymas, kuris yra mūsų daugumos politikų kritikuojamas, priima įstatymą, kad yra trys valstybinės kalbos“.

Taip. O Rusijos kariuomenės šeimininkavimas Kryme tikriausiai yra su tuo visiškai nesusijęs, pone V. Tomaševski? Toliau: „Už savo gimtosios kalbos vartojimą net tose teritorijose, kur tautinės mažumos sudaro 80 proc. gyventojų – kalbu apie Šalčininkų rajoną – žmonės yra persekiojami“.

Persekiojami už kalbos vartojimą? Čia nebent kokioje nors paralelinėje visatoje. Nesu matęs nė vieno lenko, kurį Lietuvos teisėsaugos pareigūnai vaišintų bananais arba tupdytų į kalėjimą vien už tai, kad jis viešumoje šneka lenkiškai. Kaip ir DELFI antraštė užsimena, toliau seka svaisčiojimai apie tai, kad valdžią Ukrainoje reikėjo nuversti ne protestais, o rinkimais. Na ir galiausiai: „Referendumas turi būti rengiamas po mažiausiai dviejų mėnesių. (…) Bet ar daug pasikeistų rezultatas – irgi yra abejonių“.

Tokio pobūdžio referendumas apskritai yra neteisėtas ir tokiu netaps jokiomis sąlygomis, nes šalies teritoriniai klausimai turėtų būti sprendžiami visos Ukrainos mastu. Toks pseudoreferendumas kaip kad buvo Kryme, manau, apskritai gali vykti tik tada, kai į nugarą yra įremtas rusiškas automatas. O esant tokiai sąlygai aišku, už ką „balsuos“ žmonės. Neaišku nebent tai, kiek žmonių ateis „balsuoti“ Sevastopolyje – 123 proc. ar daugiau.

Stebint pastarojo meto įvykius paprasčiausiai norisi paklausti Lietuvos lenkų - negi jūs tikrai manote, kad tokie Putino režimo gynėjai tinkamai atstovauja jūsų tautinę mažumą Seime?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!