Kodėl gi aš nusprendžiau apžvelgti mūsų Kauno zoologijos sodą? Daugiausiai džiaugsmo ir laimės mūsų vaikams suteikia zoologijos sode gyvenantys egzotiniai ir vietiniai gyvūnėliai. Vasara - vaikų ten apstu. Mano viešnagė zoologijos sode buvo prieš porą dienų. Tai buvo antras kartas, kai jame buvau, prieš tai buvau būdama pradinukė, taigi praėjo daugiau nei 10 metų.

Pirmasis įspūdis zoologijos sode – ar čia mažai ar visai niekas jame nepasikeitė? O vaizdas vietomis stebino ir kėlė daug klausimų mano galvoje. Daug ekspozicijų uždarytų, gyvūnų narvai aptverti tvoromis, vietomis keliais sluoksniais, kai kur nemalonu buvo stebėti „užbarikaduotus“ gyvūnėlius, bet gal tai dėl saugos? Aptvarų grotos aprūdijusios, narvuose betonas ištrupėjęs, dažai nublukę.

Aplinka taip pat nežavėjo: krūmai, žolės, stabarai, nėra tvarkos, o gal čia kaip tik imituojama natūrali gamta? Šitie ir dar kiti klausimai nuolatos šmėžavo galvoje. Aš suvokiu, kad išlaikyti visus gyvūnus ir juos prižiūrėti reikia daug pinigų. Tačiau mano suvokimu tvarkinga ir atnaujinta aplinka, ir svarbiausia, atnaujinti gyvūnų voljerai, tikrai pagerins gyvūnų gyvenimo kokybę ir išsaugojimą, ko ir siekia Lietuvos zoologijos sodo direkcija. Juo labiau, kad ir rėmėjų, kai kurios gyvūnų rūšys tikrai turi. Deja, kažkur vis kažko trūksta. O gal trūksta noro?

Pamačius reportažą iš „Grynas“ – „Baltojo lokio Kasparo liga: ilga istorija su laiminga pabaiga“. Dar labiau suspaudė širdį matant kokiomis sąlygomis gyvena šis lokys. O jis ne vienintelis toks gyventojas, tokių dauguma.

Labiausiai kirba klausimai, susiję su zoologijos sodo finansavimais ir noru jame kažką pakeisti. Argi neatsirastų savanorių, kurie už minimalų atlygį ar visai nemokamai padėtų minimaliai atnaujinti zoologijos sodą: nušveisti voljerus ir juos perdažyti bei sutvarkyti aplinką. Ar neatsirastų rėmėjų, kurie padovanotų naują voljerą? O galiausiai, kodėl negalima šioje situacijoje panaudoti ES paramos, kuri taip visur naudojama, kartais mažiau svarbiems dalykams? Ar zoologijos sodas nėra svarbus mūsų valstybei? Juk nieko neatsitiks, jei zoologijos sodas užsidarys remontui, o atsinaujinęs galės džiuginti ne tik lankytojus, bet labiausiai pačius zoologijos gyventojus.

Tiesiog GAILA, kad mūsų valdžia užsimerkia ir nemato, kam reikia padėti, o juk tai - LIETUVOS zoologijos sodas.

Galbūt mano pasipiktinimas ir neduos realios naudos, tačiau tikiuosi, bent padės susimąstyti. Nes kaip ten sakoma: ne žodžiais, o darbais mes tėvynę mylim. Tai mylėkim ir tai - kas gyva.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!