Prieš kelis metus buvau labai piktas, kuomet norėdamas pasikeisti besibaigiantį galioti pasą, buvau privertas dar sumokėti ir už tapatybės kortelę, mat kažkas nutarė, kad ID kortelė nuo šiol, o ne LR pasas, yra svarbiausias piliečio dokumentas. Man jos iki šiol nereikia. Į kortelę daug kas kreivai žiūri (kaip ir kai kuriose šalyse net į tą patį naują pasą, daug kam jis kažkoks keistas).

Beje, net naujasis vairuotojo pažymėjimas buvo nustumtas į šoną – jis netiko bankuose kaip asmenybės kortelė, ir iki šiol ne visur tai pripažįsta. Dabar nuspręsta, kad tiems, kurių vairuotojo pažymėjimai pagal ES direktyvas gali galioti vos ne iki 2033 metų, staiga tampa netinkami (motyvai: nes nežinai, kada užsieny jus gali sustabdyti policininkai, ar neišnuomos automobilio, ir pan.). Bet daugumai, kurie nevažiuoja į Lenkiją, Baltarusiją ar Kaliningrado sritį apsipirkti, „užsienio policininko“ sustabdymas negresia. O jei taip atsitiks, kad kažkam nepatiks senos vairuotojo teisės – ta ir yra „Regitra“ ir kitos institucijos, kad patvirtintų pažymėjimo tikrumą ir jų galiojimą, kad ir kokio senumo jie būtų.

Kas gali paneigti, kad po kelių metų „integruojantis“ į Europos Sąjungą, kur Lietuva yra tarp lygių ir laisva, šie visi dabar nauji dokumentai staiga nepasens ir reiks vėl naujai keisti dokumentus. Gal tuoj visus privers ne tapatybės korteles nešiotis, o kaip kokią gripo injekciją visiems įsistatyti į kūną „čipsus“.

Manau, kad nereikia versti žmones išlaidauti dokumentams ir pelnytis iš jų (bent jau kortelės kaina yra tikrai nelogiška). Juk, pvz., kam reikia vykti į JAV ir Japoniją, kur reikalauja naujo tipo paso su „čipsu“, tas nueis ir pasikeis dokumentus. Bet tai nereiškia, kad tai turi daryti kiekvienas (nebent koks Kazakevičius ar kitas valdininkas vietoj N. Zelandijos norėtų dar kitur paskraidyti).

Matyt, supirkta brangiausia aparatūra, investuoti didžiuliai pinigai į darbuotojų apmokymus, o staiga smarkiai sumažėjo norinčių dokumentus pasikeisti, mat dalis Lietuvos jau toj Lietuvoj negyvena, ir dažniau pasikeičia tuos dokumentus į užsienietiškus.

Emigracija ir Lietuvos nenoras išlaikyti dvigubą pilietybę joje gimusiems, smarkiai sumažino kortelių gamintojų pelnus, tad reikia naujų pinigų. O kaip juos gauti, jei ne priverstinis įstatymas? Panašiai kaip PSD mokesčiai, privalomos šviesos dienos metu, privalomos liemenės, dabar jau pasigirdo apie privalomas automobilio kėdutes vaikams iki 12 metų. Gerai, kad dar neįvedė kortelės ar paso mėnesinio aptarnavimo mokesčio.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!