Jeigu kas nors nutiktų mokiniui nevykstančių pamokų metu, tai kažkas juk teisme turėtų atsakyti už tai? Jeigu mokykla nedirba, o dėl to mokinys bastosi kažkur pakampėse, nors jam garantuojamas privalomas mokslas, tačiau ši paslauga nėra suteikiama, tuomet kažkas turi prisiimti atsakomybę už streiko pasekmes. Ta proga prisiminkime mokytojų kolegas – irgi iš biudžeto išlaikomus gaisrininkus, kurie gyvena ne ką geriau, o, dažnu atveju, tiesiog blogai, nes finansavimas šiai sričiai itin žemas, darbas labai pavojingas, o ateities perspektyvos – liūdnos.

Įsivaizduokime dieną, savaitę ar mėnesį be gaisrininkų teikiamų paslaugų. Kai paskambinus bendruoju pagalbos numeriu Jums robotas įrašytu moterišku balsu praneštų, kad didžioji dalis gaisrininkų komandų šiuo metu streikuoja ir gaisro atveju gesinamos būtų tik valstybinės įstaigos, o visi kiti – imkite kibirus su vandeniu ir pirmyn gesinti gaisro židinių. Tačiau kas nutiktų, jeigu streiko metu gaisre sudegtų žmonės? Mirtis – neatitaisoma pasekmė, dėl kurios galima ir į kalėjimą atsisėsti. Todėl beveik garantuotai kažkas ir sėstų į kalėjimą, ar gaisrininkas, ar jo tiesioginis vadovas, bet sėstų, o tada streikas baigtųsi. Kalėjimai pasipildytų naujais klientais, bet gaisrininkai toliau dirbtų savo mažai apmokamą darbą, nes nedirbti jo negali – streikuoti teisė nesuteikta.

Na, gerai, bet galbūt policininkai gali streikuoti? Šiandien mums viskas gerai, bet galbūt rytoj Jums nutiks nelaimė ir prireiks policijos paslaugų. Savarankiškai apsiginti nuo plėšiko Jums nesigaus, tad nedvejodami skambinsite numeriu 112 ir kviesite policiją. Tačiau, įsivaizduokite, iš anksto įrašytas garso įrašas informuos, kad policija šiuo metu nedirba, nes vyksta visuotinis pareigūnų streikas. Bandykite skambinti vėliau, o šiuo metu imkite kas po ranka ir ginkitės patys.

Aišku, jums gal ir nepavyks apsiginti, tad užpuolimo atveju galimi rimti sužalojimai. Vis dėlto, neprarandate optimizmo: galbūt bent greitosios medicinos pagalbos brigada atvažiuos ir nugabens į ligoninę, kur saugu ir nėra blogiukų? Tačiau tas pats garso įrašas jus informuoja, kad medikai irgi streikuoja. Greitoji pagalba nebevažiuoja, nes juk vežti nėra kur – nebent tiesiai į kapines. Ligoninės nedirba, poliklinikos nedirba – vyksta neterminuotas medikų streikas, kurio metu medikai reikalauja jiems mokėti europinius atlyginimus.

Ar policija gali streikuoti? Ar medikai gali streikuoti? Jeigu policininkai nevykdys savo tiesioginių pareigų, jie su savo vadovais atsidurs pareigūnų kalėjime arba bus atleisti iš darbo. Jeigu chirurgai neoperuos, medikai negydys pacientų ir žmonės mirs – pasekmės būtų žiaurios, todėl streiko teisė šiems darbuotojams nesuteikta. Medikai kovoja savo metodais – tam tikra dalis jų ima kyšius, tam tikra policininkų dalis elgiasi panašiai. Bet kyšininkai negali būti toleruojami ir yra gaudomi bei baudžiami.

Mokytojas kyšio negali paimti, nes nėra iš ko. Negi vaikas duos? Dalis jų privačiai mokys vyresnius mokinius, tad gaus neapskaitytų pajamų iš šalies. Kas blogiausia, kad galvojama, kad mokytojai gali streikuoti, nes jų streikas nesukelia neigiamų neatitaisomų pasekmių. Juk vaikai nemiršta, tai tegu streikuoja. Tačiau dėl visa pikto tam tikrais atvejais tėvų prašoma pasirašyti raštus, kad būtent tėvai atsakys pamokų metu už savo vaikus. Taigi, iš teisinės pusės, ne viskas yra gerai su streiku, todėl mėginama užbėgti galimiems įvykiams už akių, nes 11 metų mokinys, nebūdamas mokykloje, negaudamas valgyti pamokų metu ir kai jo abu tėvai darbe, gali pakliūti į bėdą ir, pavyzdžiui, susižaloti ar net žūti.

Nors mokytojai – ne darželio auklėtojai, bet pamokų metu jie atsako už mokinius. Manau, kad mokyklos atsakomybės negalima panaikinti kažkokiais raštais. Juk policininkas, medikas ar gaisrininkas negali Jums duoti kokio nors rašto, kuriuo neva Jūs atsisakote jų paslaugų ir visos galimos pasekmės yra Jūsų problema. Kad ir koks yra biudžetinių įstaigų abejingumas ir neatsakingumas, bet dar nepasiekė tokio aukšto lygio, kad mėgintų iš anksto pasirašytais dokumentais išvengti atsakomybės. Kai mes esame darbe, už mus atsako darbdavys. Kai mokinys yra „darbe“ – mokykloje – tuomet už jį atsako mokykla.

Mokyklą atstovauja mokytojai ir administracija, turintys vardus ir pavardes. Jeigu mokykla užsidaro neterminuotam laikui, tačiau mokinio tėvai nestreikuoja (privačiam sektoriuje vyrauja laukinio kapitalizmo, o ne 80-ųjų socializmo dėsniai), tai mokinys tarsi „pakimba ore“. Vaikas negali „pakibti ore“ – jis privalo būti mokykloje.

Jeigu mokykla nevykdo savo tiesioginės funkcijos, tuomet ją reikia uždaryti, jų administracijas atleisti ir vietoj jos įsteigti naują. Taip būtų elgiamasi privačiame sektoriuje. Patogu streikuoti, kai kenčia vaikai, tačiau nepatogu būtų dėl to atsidurti teisme. Kai vaikai tampa įkaitais, dažniausiai suaugę reaguoja kur kas greičiau ir aktyviau, nes juk vaikas dėl nieko nekaltas. Vaikai yra silpni, tačiau kai kas tuo silpnumu mėgina didinti savo galią. Įdomiau būtų sužinoti, kas dėl to atsakys? Kas atsakys už vaiką, „pakabintą ore“?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: