Kai manęs paprašė parodyti bilietą, aš atsakiau, kad neturiu, nepažymėjau. Mane su vaiku išvedė iš autobuso. Aš, žinoma, iš streso bandžiau aiškinti situaciją, jog nespėjau išsitraukti vilniečio kortelės, man buvo atsakyta, kad tai turėjau padaryti prieš įlipant į autobusą. Tą pačią dieną, ryte, per savo neapdairumą buvau gavusi baudą, kurią iškart susimokėjau ir apie tai pasakiau mane su vaiku išsivedusiam kontrolieriui. Tuomet mane palydėjo į keleivių kontrolės mikroautobusą ir paprašė parodyti apmokėtos baudos protokolą.

Aš padaviau jį mikroautobusiuke sėdinčiam kontrolieriui ir pasakiau, jog einu į lauką, kadangi autobusiuke karšta ir nenoriu, kad vaikas suprakaitavęs vėliau peršaltų. Bestovint lauke paprašiau, jog mano dokumentus užpildytų greičiau, nes vaikas prašo valgyti ir nori namo. Mikroautobuse dar buvo 4 žmonės. Kontrolierius žeminančia intonacija pasakė, jog jei sėdėčiau viduje, jis galbūt ir greičiau išrašytų. Aš vėl pasikartojau dėl kokių priežasčių aš negaliu sėdėti autobusiuke, ten tvanku ir yra nemalonus kvapas, o vaikas su pūkiniu kombinezonu. Sulaukiau šventos tylos ir toliau lyg niekur nieko kontrolierius tvarkė kitų žmonių dokumentus.

Aš, pagauta stresinės būsenos, paskambinau ir iškviečiau policiją, kadangi mano vaikas kosėjo, tiesiog bijojau, jog gali dar labiau peršalti belaukiant. Norėjau mikroautobusiuke nurengti vaikui striukę, bet kvapas buvo labai nemalonus, tad visgi nusprendžiau laukti lauke. Kontrolierius mane pasikvietė į autobusiuką ir paprašė dokumento. Aš jam pasakiau, kad dokumentą duosiu tik atvykus policijai. Kai policija atvyko, kitas kontrolierius pribėgo ir pradėjo aiškinti situaciją, jog neva aš iš principo nesėdau į mikroautobusiuką ir savo noru šaldžiau vaiką lauke. Policijai paaiškinau, kad stovėjau lauke, nes taip vaikui rizika susirgti yra mažesnė nei rizikavimas smarkia temperatūrų kaita. Policija man pasakė, kad šiuo atveju kontrolė nepažeidė jokių įstatymų, kadangi turi teisę laikyti iki 3 valandų, o jei policija suimtų, tai būtų iki 48 valandų. Aš su didžiausia nuostaba paklausiau, ar su vaiku? Į tai man nebuvo nieko atsakyta.

Kai pareiškiau, jog noriu rašyti pareiškimą, man atsakė, kad nėra pagrindo, tuomet aš jau nebeturėjau jėgų reikalauti rašyti pareiškimą, buvau apsipylusi ašaromis ir tiesiog pasirašiusi dokumentus pasišalinau iš šios situacijos. Dabar be galo gailiuosi, jog viso to nefilmavau ir man yra labai skaudu, kad moterys su vaikais yra taip traktuojamos. Taip, mano atsakomybė buvo pažymėti bilietą, taip, aš šiuo atveju to nepadariau ir apgailestauju, bet pasakysiu taip – net parduotuvės eilėje pirmiausia yra aptarnaujamos moterys su vaikais ir nė nekyla klausimų, kodėl.

Komentuoja „Susisiekimo paslaugų“ Komunikacijos specialistė Dovilė Marčinskaitė

Ačiū, kad pasidalinote situacija. SĮ „Susisiekimo paslaugos“ atstovams išnagrinėjus ją, paaiškėjo, kad keleivė per vieną dieną iš tiesų du kartus keliavo neapmokėjusi kelionės, t. y. be viešojo transporto bilieto. Keleivių kontrolei patikrinus bilietus, keleivė jo neturėjo, tad buvo skirta administracinė nuobauda. Atkreipiame dėmesį, kad pagal Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisykles, administracinės nuobaudos skyrimas neatleidžia keleivio nuo pareigos sumokėti už tolesnį važiavimą ir bagažo vežimą.

Norime pažymėti, kad kol pildomas administracinės nuobaudos protokolas, visi keleiviai, tiek suaugę, tiek su jais kartu važiuojantys asmenys, gali laukti šiltose ir patogiose tarnybinėse transporto priemonėse. Jose visa įranga yra sumontuota taip, jog darbuotojai savo pareigas galėtų atlikti greitai ir patogiai, negaištant keleivių laiko. Šiuo konkrečiu atveju keleivė kontrolės metu nesutiko eiti į tarnybinį transportą, kuriame vyksta protokolo surašymo procedūra, trunkanti iki 15 minučių.

Apgailestaujame, kad keleivė patyrė nepatogumų ir norime patikinti, kad viešojo transporto kontrolierių tarnybiniuose automobiliuose yra visos sąlygos patogiai palaukti, kol atliekami formalumai.