Kelionė ilga, iš Jonavos į Telšius. Jonavoje perkant bilietą problemų neiškilo. Telšiuose perkant bilietą atgal į Jonavą, pasakiau, kad važiuoja su manimi mano du vaikai: 1-erių ir 3-ejų metų. Kasininkė paklausė, ar nebus sunku abu vaikus dvi valandas išlaikyti ant kelių?
Nesupratau, kodėl turėčiau juos ant kelių sodinti, juk jie keliauja nemokamai ir turi teisę atsisėsti.

Pasirodo, ne, Lietuvoje vaikai iki 7-erių metų važiuoja nemokamai, neturėdami teisės užimti papildomos vietos. Man pasiūlė pirkti su 50 proc. bilietus vaikams, kad jie turėtų, kur sėdėti. Labai sutrikau, juk aš kuprinę galiu vežti iki 35 kg ir jai yra vietos, o vaikams – ne? Nejaugi vaikai – ne žmonės?

Aš nepirkau iš principo bilietų, kadangi su 50 proc. keliauja vaikai nuo 7-erių metų, o mano yra dar mažamečiai. Kodėl aš turiu pirkti jiems bilietus, jei traukiniu vaikai važiuoja nemokamai, tai jie ir turi važiuoti nemokamai. Grįžtant buvo nedaug laisvų vietų, todėl vaikai turėjo kur sėdėti. O jei būtume važiavę, kai keliauja daug studentų, tai būčiau turėjusi stovėti su vienu vaiku porą valandų? Kur Lietuvos geležinkelių logika? Jei jau suteikia galimybę vaikams keliauti nemokamai, tai lai ir pasiūlo vietas atsisėsti, o ne taip, kad vaikai važiuoja nemokamai, bet pirkite bilietą, jog turėtų, kur sėdėti.

Vasarą važiavau su vaikais Vokietijoje traukiniais ir ten iki 6-erių metų vaikai važiuoja nemokamai, nesvarbu, kiek jų mūsų šeimoje yra. Lietuvoje gali tik du šeimos vaikai iki 7-erių metų keliauti nemokamai, neužimant papildomos vietos. Nieko keisto, kad Lietuvoje tiek mažai keliaujančių šeimų su mažais vaikais traukiniu.

Ir dar, už kelionę į Telšius sumokėjau beveik devynis eurus, o atgal – porą eurų brangiau. Tas pats atstumas, tas pats traukinys, skirtumas, kad į Telšius važiavau ryte, o į Jonavą – vakare. Kaip čia yra: rytinis ir vakarinis tarifai? Ar važiuojant dar už šviesą perone susimokėti vakare reikia?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Inga Čiuberkytė DELFI patvirtino moters minėtas sąlygas dėl nemokamo važiavimo su mažamečiais vaikais.

„Kiekvienam keleiviui, vykstančiam vietinio susisiekimo maršrutais 2 ir 3 klase, suteikiama teisė nemokamai vežti du vaikus iki 7-erių metų amžiaus, neužimant atskiros sėdimos vietos.

Perkant bilietą vaikui iki 7-erių metų, keleivis yra informuojamas apie šią sąlygą. Tačiau tuo atveju, jei keleivio netenkina tokia situacija, pasiūloma alternatyva – įsigyti bilietą vaikui su 50 proc. nuolaida ir sėdima vieta“, – teigė ji.