Mama paauglystėje klausdavo, ką veikiu, kur esu, kada grįšiu ir prikišdavo, jei grįždavau 10 minučių vėliau (ir aš čia nekalbu apie grįžimą antrą valandą nakties, aš labiau kalbu apie skirtumus, kai po pamokų grįžti 16 val. ir kai užsitęsus pamokai grįžti 16 val. 10 min.). Taip pat ji klausdavo ir skambindavo man studijų metais, nors mokiausi Klaipėdoje (esu iš kito Lietuvos galo) – žinodavo, apie kelintą turėčiau būti bendrabutyje, tada ir skambindavo man klausti, ar jau grįžau. Tai nebuvo pikti skambučiai, bet net ir švelni kontrolė yra kontrolė, tiesa?

Tokie santykiai tęsiasi iki dabar, nors jau turiu savo šeimą, savo senus draugus, gyvename atskirai ir mama dar ne tokio amžiaus, kad ją reiktų globoti. Bet skambina man po kelis kartus per dieną, klausia, ką veikiu, pasakoja apie save. Apie mano darbą ar kitus man svarbius reikalus klausia retai, daugiausia apie pareigas – ar padariau tą arba aną, ar esu sveika, arba pasakoja smulkiai apie savo dieną ir savo reikalus. Man tuo metu gali būti susirinkimas, bet ji to nežinotų, nes jai apie tai neįdomu, todėl neklausia. Užtai visada įdomu santykiai, kaip bendraujasi su vyru, su draugais, kartais pasako pavydą mano draugams, kad daugiau jiems visko pasakoju negu jai ar pajuokauja, kad atseit labiau draugų šeimą arba vyrą myliu nei ją, mamą.

Turiu pažįstamą, kurios santykiai su mama labai artimi, bet jie atrodo visai kitaip, neatrodo tokie nesveiki. Draugė su mama pasimato maždaug kartą per mėnesį, o skambinasi nors ir kasdien, bet dažniausiai pačios draugės iniciatyva ir mama klausinėja apie ją, kaip jai sekasi, nuoširdžiai domisi. Ir kada draugė mamai ką nors papasakoja, tada mama nepuola jos vertinti ar neigiamai traukti per dantį, o palaiko. Kaip pavyzdys, tai kai draugė pasako, kad matėsi su manimi, jos mama pasidžiaugia, jog smagiai praleidom laiką, o maniškė sako: „Radai laiko susitikt su drauge, bet ne aplankyti mamą...“

Jaučiuosi smaugiama, kartą net sapnavau, kad mama numezgė didelį šaliką ir juo mane riša, riša, kol pasmaugia. Vyras sako: „Nubrėžk ribas, aš trise negyvensiu.“ Bet labai bijau ir mamą įžeisti, ir nemoku tų ribų nubrėžti, todėl norėčiau sulaukti patarimų, ačiū.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)