Debilizmas – tai psichinė liga, reiškianti didesnį ar mažesnį protinį atsilikimą. Lengvo laipsnio debilizmas – žmogus su tokia diagnoze, mano manymu, beveik nesiskiria nuo vidutinio protinio išsivystymo žmonių. Jis tik paklaustas, kas yra Antarktidos sostinė, atsako, kad tai Paryžius, o paprašytas išvardinti kaimynines Lietuvos valstybes, pamini ir… Europą.

Šie pavyzdžiai ne mano išgalvoti, bet tikri. Nors lengvo laipsnio debilai neturi tiek pajamų, kiek labiau protiškai išsivystę žmonės, jie labiau linkę išlaidauti. Tad nemaža rinkos dalis orientuota būtent į juos, o tuo pačiu (dėmesio!) ir kitus vartotojus, murdant juos į tą patį surogatų liūną.

Labiausiai omeny turiu popkultūros prekes – muziką, televizijos ir radijo laidas, spaudą… Nemačiom į debilus orientuotos rinkos tendencijos persikelia ir į politiką… Bet tiek to – šitos srities neliesiu, per daug aistrų sukils, o ir ne toks šio straipsnio tikslas.

Pakalnėn leistis visada lengviau, nei kopti į kalną. Lygiai taip pat lengviau nusiristi į debiliško lygio muziką, maistą, aprangą… Nes tai ryšku, saldu, nes tai veikia primityviausius jausmus ir tenkina primityviausius poreikius.

Žemesnio protinio lygio žmogui pakilti į aukštesnį – beveik neįmanoma. Visi žino, kad žemiausiųjų socialinių sluoksnių atstovai (dauguma debilų ir yra tame sluoksnyje) gimdo daugiau vaikų, nei kiti.

Vadinasi, kuo toliau, tuo jų daugiau… Vienoje kaimo mokykloje, pavyzdžiui, iš 15 ten besimokančių vaikų net 10 nustatytas didesnis ar mažesnis protinis atsilikimas. Gal ši tendencija kaimo vietovėse didesnė, nei miestuose (nes juk iš kaimų beveik visi protingesni išvyksta būtent į tuos pačius miestus), bet tai ne paguoda.

Neminėsiu tos mokyklos pavadinimo, kad neįžeisčiau ten gyvenančių žmonių. Kita vertus, ši mokykla – nei išimtis, nei taisyklė. Greičiau – tendencija.

Kita tendencija – net 28 procentų 17-25 metų amžiaus vaikinų serga įvairiomis ligomis, dėl kurių negali atlikti karinės tarnybos (duomenys surinkti viename rajone, bet statistika visoje Lietuvoje, ko gero, panaši). Kai kas gali pasakyti, kad daugelis jų savo ligas ,,susiveikia”. Galbūt. Bet tikrai ne visi.

Ką gi… Važiuojam toliau. Dar viena tendencija – 15 procentų tos pačios amžiaus grupės vaikinų yra iškeltos baudžiamosios bylos. Daugiausia – dėl vagysčių. Žinoma, dauguma jų nutraukiamos dėl įvairių priežasčių, bet… Galbūt kam nors šie skaičiai pasirodys ne tokie jau gąsdinantys. Bet man atrodo, kad mūsų tauta greičiau ar lėčiau, bet debilėja ir degraduoja. Liūdna? Ne tik liūdna, bet ir baisu.

Daugelis sutiks, kad dėl šios degradacijos daugiausiai kaltas besaikis alkoholio vartojimas. Bet tai ne paaiškinimas. Kodėl tiek geriama Lietuvoje? Todėl, kad ,,sunku gyventi”?..

Bet juk pokario laikais žmonės gyveno žymiai sunkiau, o tiek daug negėrė. Tiesiog tuo metu iš Lietuvos buvo ištremti, patys pabėgo ar buvo sunaikinti patys geriausi lietuviai – visas dešimtadalis tautos. Išliko prisitaikėliai ir išdavikai, taip pat jų vaikai ir anūkai. Vienu žodžiu – MES. Štai jums ir atsakymas. Ir vėl nenoriu nieko šiais žodžiais įžeisti, nes juk aš pats irgi iš tų pačių…

Neverta dėl to ginčytis. Geriau pasvarstykime, ką darysime, kad iš vis neišnyktumėme kaip tauta… Degradacijos tendencijos, ko gero, pastebimos ir kitose, ypač Rytų Europos, tautose, bet juk mums pirmiausiai rūpi mūsų pačių tauta.

Žinau, kad yra pasiūlymas sumažinti pajamų mokestį tam tikros kategorijos žmonėms, kurie susilaukia daugiau nei dviejų vaikų, tuo pačiu skatinant didesnį gimstamumą protingesnėje visuomenės dalyje.

Kas tai per kategorija? Tai – verslininkai ir inteligentai, kitaip tariant, dabartinis mūsų tautos žiedas. Tik klausimas, kas ir kaip tą kategoriją nustatys? Ir ar nebus tai tik paprasčiausias tautos skaldymas ir gana drastiškas?

Kitas variantas – skatinti imigraciją į Lietuvą, tuo pačiu atšviežinant mūsų kraują. ,,Grynas kraujas” – paprasčiausia fašistinė fikcija, tokio dalyko, kaip ,,grynas kraujas” tiesiog nėra, yra tik kultūra, tradicijos ir auklėjimas. Jei mišrios šeimos vaikai bus auklėjami kaip lietuviai, jie ir bus kuo tikriausi lietuviai. Visi juk žinome vieną genetikos dėsnį – mažose ir uždarose bendrijose didesnė ar mažesnė kraujomaiša neišvengiama, o tai skatina genetinį išsigimimą.

Žinoma, nesame nei pernelyg maža, nei tuo labiau uždara bendrija, bet atskiesti, atšviežinti lietuvišką kraują (jei iš vis toks yra, kaip jau minėjau) būtina. Kai kas galėtų pasiūlyti dar vieną variantą – debilų sterilizaciją. Toks metodas jau buvo pasaulyje kai kur praktikuojamas, bet tai – paprasčiausias fašizmas, vardan dvasios naikinantis tą pačią dvasią.

Dar viena galima išeitis iš dabartinės padėties ne paprasčiausia, bet gal realiausia – tautinių ir bendražmogiškų vertybių diegimas ir puoselėjimas. Nieko naujo tuo nepasakiau, visi apie tai kalbame, visi dejuojame, tik… Iš tikro padėtis nėra tokia jau bloga, bet juk visada norisi dar labiau tobulėti.

Išvada – BUS DAINŲ, BUS IR DUONOS. Tai yra – ne ekonomikos augimas skatina kultūros tobulėjimą, bet atvirkščiai. Jei tą įsisąmoninsime, bus jau neblogai. Jei galvosime atvirkščiai… Ką gi – tuomet po 100-150 metų lietuvių tauta liks tik istorijoje… Tuomet manęs nebebus, bet man tai vis tiek rūpi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!