Komentatorius, pasivadinęs „nesmerkit“ rašė: „O ką daryti žmonėms, jeigu katė atsivedė, o būrio katinų juk bute nelaikysi... Ką daryt tokiems žmonėms?“. Šis straipsnelis ir yra atsakymas į minėtą klausimą.

Gyvūnų globėjų asociacija tikisi, kad šis pranešimas bus naudingas ir padės išvengti žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų.

Jei nenorite, kad Jūsų katė susilauktų kačiukų, yra dvi išeitys - neišleisti jos į kiemą arba ją kastruoti. Pastarasis variantas turi kur kas daugiau privalumų:

1. Būsite šimtu procentų garantuoti, kad Jūsų katė neatsives palikuonių (net ir netyčia išsprukusi į kiemą).

2. Nebereikės klausyti pavasarinių „koncertų“.

3. Kastracija užtikrins geresnę katės sveikatą - sumažinama rizika susirgti pieno liaukų vėžiu, gimdos uždegimu ir kt. ligomis. Tai reiškia ilgesnį augintinio gyvenimą.

Ką reikia žinoti apie kastraciją?

Katės yra labai veislus gyvūnas ir jauniklių gali susilaukti dar pirmaisiais gyvenimo metais, todėl katę reiktų kastruoti, kai ji sulaukia 6-9 mėnesių amžiaus.

Dauguma gaili savo augintinio ir todėl atidėlioja operaciją, bet reiktų žinoti, kad kastracija atliekama taikant narkozę, todėl gyvūnas nejaučia skausmo. Po operacijos jauni gyvūnai greitai atsigauna ir jau po kelių dienų būna žvalūs ir linksmai dūksta.

Kastruoti galima ir vyresnio amžiaus kates, net tas, kurios jau yra turėjusios kačiukų. Žinoma, kuo vyresnis gyvūnas, tuo pooperacinis laikotarpis jam būna sunkesnis, todėl ilgai nedelskite, juo labiau, jei nenorite, kad katė atsivestų jauniklių.

Kastracija - nutukimo priežastis?

Dažnai žmonės vengia kastruoti savo gyvūną ir dėl dar vienos priežasties - gresiančio nutukimo. Visgi nederėtų dėl to išgyventi, jei tik mokėsite tinkamai prižiūrėti savo katę.

Iškastruota katė nebeieško sau poros, būna daug ramesnė, sėslesnė, tad natūralu, kad pagerėja ir jos apetitas. Dažnai kuo daugiau valgo katė, tuo daugiau maisto jai duoda šeimininkas. Čia ir yra pagrindinė klaida. Viskas, ką reitų daryti - riboti duodamo pašaro kiekį. Taip pat galima pirkti specialų pašarą kastruotoms katėms.

Gyvūnų globėjų asociacija ragina atsakingai auginti savo gyvūnus - tai atneš naudos ne tik Jums ir Jūsų augintiniui, bet ir prisidės prie gyvūnų gerovės užtikrinimo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!