Kasmet yra mokamas turto mokestis. Patalpas įsigyti taip pat reikia pinigų. Jeigu neturi savo patalpų, be abejo, moki nuomą, nes juk nėra gerų dėdžių ir tetų, kurie leistų neatlygintinai naudotis patalpomis. Savininkas nuo nuomos moka 15 proc. ir jam niekas neatskaičiuoja jokių išlaidų. Moki už reklamines iškabas (ne tik jų pagaminimą, pakabinimą ar pastatymą, bet kiekvienais metais moki už tai, kad jos kabo ir stovi). Moki už tai, kad klausaisi radijo (AGATA, LATGA).

Nustebinsiu, bet reikia mokėti už šildymą, elektrą, vandenį, patalpų apsaugą, žemės mokestį, telefoną, internetą ir t.t. Vienos žirklės kainuoja 15-600 eurų (pagal kainą ir kokybę – tai atskira tema). Jų reikia mažiausiai 6 vnt. Vienos – kirpimo, kitos – „filiaravimo“, kirpimui – per pirštus, kirpimui – per šukas ir t.t. Žirkles taip pat reikia galąsti, tai irgi kainuoja pinigus.

Dar – įvairių dydžių ir paskirties suktukai. Įvairių dydžių ir paskirties šepečiai, šukos. Įvairios plaukų garbanojimo ir tiesinimo žnyplės kainuoja nuo 30 iki 300 eurų (pagal kainą ir kokybę). Geras specialistas turi apie 10 įvairios paskirties ir, žinoma, nepigiausias žnyples. Džiovintuvas kainuoja apie 70-200 eurų. Geresnės kokybės kirpimo mašinėlė – nuo 200 eurų + „kantavimo“ mašinėlė. Reikia kelių antgalių komplektų (kaip ir šukų, šepečių, žirklių ir kt.) – kol vieni dezinfekuojami, naudoji kitus. Taip pat – pelerinos dažymui (vienkartinės) ir kirpimui, šampūnai, kaukės, įvairios paskirties formavimo priemonės ir t.t. ir pan.

Geras specialistas turi visą paletę dažų (pagalvokite, kiek investuota pinigų), kadangi nežinia, kurios spalvos norės klientas. Yra spalvų, kurių nepaprašo ir išmeti, nes baigėsi dažų galiojimo laikas. Taip pat kainuoja rankšluosčiai. Arba vienkartiniai, arba frotiniai, kuriuos reikia nusipirkti, o po to skalbti – tai taip pat kainuoja, be to, jie nuskalbiami ir vėl perki. Kainuoja ir įrankių, ir patalpų valymo, ir dezinfekavimo priemonės, indeliai, kibirai ir t.t. Remontą patalpose taip pat reikia daryti, nepaisant to, kad reikia patalpas įrengti. Baldai taip pat kainuoja.

Ne paslaptis, kad ir patalpos, ir baldai, ir įrankiai dėvisi, lūžta, dūžta, pasensta, atsiranda naujovių ir laikas nuo laiko reikia atsinaujinti. Kirpėjas, dirbdamas pagal verslo liudijimą, negauna pinigų, jei išeina dekretinių atostogų. Jis niekam neįdomus susirgus ir pensiją jis gaus tik minimalią. Taigi jis savarankiškai turi pasirūpinti savimi.

Dabar galite paskaičiuoti, kiek kirpėjui lieka, valandą padirbėjus, viską atskaičiavus. Visi, manantys, kad kirpėjas daug uždirba, gali taip pat eiti dirbti kirpėju. Ne vienas, sprogdamas iš pavydo, taip ir padarė. Nubėgo į kursus, pasimokė kelis mėnesius ir laukia išsvajotų milijonų, o jų kaip nėra, taip nėra.

Aš mokiausi 2 metus. Dirbu 20 metų ir iki šiol mokausi. Nuolatiniai seminarai (jų kaina – 20-1000 eurų) – rudens-žiemos, pavasario-vasaros šukuosenų tendencijos, kirpimai, dažymai ir t.t. Baigus mokslus nebyra pinigai į kišenę. Būna, kad ir iš namų neši. Mokesčius mokėti reikia, priemones, įrankius nusipirkti reikia, o klientai eilėse nestovi. Reikia investuoti nemažai laiko, pinigų, darbo, kol klientai stovi eilėse ir moka „didelius“ pinigus.

O kas įvertins sveikatą: skaudančias rankas, kojas, nugarą?

Visi, kurie mano, kad kirpėjui iš dangaus krenta pinigai, gali tapti kirpėju ir nustoti verkti, kad už kvalifikuotą darbą uždirba 4 eurus per valandą. Palinkėčiau visiems dirbti tai, ką mėgsta, nes bet kokios srities geras specialistas yra tas, kuris mėgsta tai, ką daro. Tada bus laimingi ir nereikės skaičiuoti svetimų pinigų, nes yra, kas uždirba daug daugiau nei kirpėjos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kreipiamės į kirpyklose, grožio salonuose dirbančius specialistus ar šiuos profesionalus pažįstančius žmones – sugriaukite ar patvirtinkite paplitusią nuomonę, kad jūsų darbas itin gerai apmokamas? Ar iš tiesų verta rinktis šią specialybę ir tikėtis didelio atlygio? Kokios neigiamos tokio darbo pusės? Papasakokite, kaip iš tiesų atrodo jūsų darbas! Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Specialistas“.