Taikant tą patį visiems gerai palyginimą, sarkastiškai galima teigti, jog karas keliuose ėmė retinti pėstininkus. Tokių nelaimingųjų ėmė daugėti. Paradoksas, bet šį kartą negalima apkaltinti įprastai dėl visko kaltos valdžios – šioje situacijoje ji vargu ar kuo gali padėti. Pėstiesiems trūksta elementaraus susirūpinimo savo saugumu.

Pagrindinė apsisaugojimo nuo žūties kelyje priemonė einant pėsčiomis – atšvaitas. Jų, pasak policijos ir kitų tarnybų atstovų, išdalinta net 5 milijonai. Statistiškai kiekvienas Lietuvos Respublikos pilietis turėtų turėti po kiek daugiau nei vieną atšvaitą. Deja, apsidairius Lietuvos keliuose, dažnas pėsčiasis jo arba neturi, arba yra padėjęs į nereikalingų daiktų krūvelę.

Dar vienas paradoksas – atšvaistą dažniau galima išvysti mieste, kur jis nėra toks būtinas, nei kaime, kur keliai neapšviesti. Jei miestietė moteris ant rankinuko rankinės sugeba užsidėti šviesą atspindinčią juostelę, tą patį padaro ir pensininkas, kuris vargu ar kur nors eina po sutemų, studentas, kuris vaikšto šaligatviais, kodėl to negali padaryti kaimo gyventojas, kuriam dažnai tenka tamsiu paros metu pėsčiomis keliauti iš kito kaimo namo? Kam rizikuoti žūti po automobilio ratais, jei taip paprasta apsisaugoti?

Atsakymą rasti nėra paprasta, antraip jis jau būtų rastas ir keliuose pėstieji nežūtų tokiais mastais, kokiais žūva dabar. Atrodo, kad socialinės reklamos šia tematika gausu, daug kam jau žinomi veikėjai, kurie dainuoja dainelę, paremtą žodžiais ačiū, kad matome tave. Įvairių atšvaitų išdalinta taip pat pakankamai. O sąmoningumo, vis dėlto, dar labai trūksta. Vargu ar jo pridės planuojamos kelių eismo taisyklių pataisos, įvesiančios privalomas asmens pastebimumą tamsiu paros metu gerinančias priemones.

Šį kartą reikia suvokti, kad viskas priklauso nuo pačių žmonių ir jokie valdžios sprendimai šioje situacijoje nepadės. Jei kiekvienas susirūpins savo saugumu, prieš išeidamas į tamsų kelią apsvarstys, ar verta rizikuoti savo gyvybe vien dėl to, kad nepasiėmiau šviesą atspindinčios liemenės, atšvaito ar žibintuvėlio, tada situacija ims taisytis ir dar vienas tamsus karo keliuose puslapis nukeliaus istorijos užmarštin.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!