Nepamenu, ar sakiau, kad mes su Gražke šiaip esam dirbančios pilnu etatu pilietės, o verslo darymas mums nepasirodė ta priežastis, dėl kurios turėtume mesti darbus. Savo kokteilinę priskyrėme „popamokinei“ veiklai. Tai kaip prabangus hobis, jei galima taip pavadinti. Juk turi žmonės įvairių prabangių hobių – kas fotografija užsiima ir leidžia pinigus objektyvams, kažkas į dviračius investuoja, maža ką, čia gi laisva šalis.

Taip ir gavosi – ir darbe reikia dirbti (velniai griebtų, juk mums mūsų darbai patinka!), ir kokteilinę tvarkyti, o kur dar visa kita – vyrai ir vaikai, namo rekonstrukcija, atostogos kalnuose, naminiai gyvūnai, Kalėdos pas tėvus ir t.t. Gražkė pasielgė visiškai drastiškai ir metė vokiečių kalbos kursus, o aš smarkiai sumažinau stalo teniso treniruočių skaičių, kitaip galėjome ko nors nesuspėti. O nesuspėti neturėjome teisės, juk radus patalpas, viskas tapo susiję ir su kitais žmonėmis. Reikėjo ir su meistrais kalbėtis, ir važiuoti dažų nupirkti, ir dokumentus tvarkyti, ir su grafiniais dizaineriais derėtis. Susitikimas po susitikimo.

Norėdamos išvengti šių laikų madingos psichozės „neturiu laiko net pavalgyti“, mes su Gražke pasiskirstėme sritimis – ji tvarkė formalumus (žinot, visus tuos niežulius kaip equity ir liquidity, pinigų srautai, higienos pasai, notaro patvirtinimai ir pan.), o aš – neformalumus (ar verta į meniu traukti Porn Star kokteilį, ar lengva bus gauti pasiflorų likerio, kurioj vietoj statyti kriauklę). Taigi, lakstėme kiekvieną į savus susitikimus, kol galiausiai atradome tą pačią tiesą – pasirodo, pasaulis pilnas malonių žmonių!

Kad ir kaip skundžiasi Delfio piliečiai apie nejautrų aptarnavimą arba, kad valstybinėse įstaigose nesiskaitoma su žmonėmis – mums to patirti kol kas neteko. Bastėmės po įvairias valstybines instancijas, bet visi kaip tyčia buvo itin malonūs, paslaugūs, patardavo, pakalbindavo ir net patarimų duodavo. Nekalbu jau apie su privačiu sektoriumi susijusius susitikimus – kad ir kaip mūsų nenorėjo patalpų savininkai ar NT agentai, bet ir jie buvo tiek malonūs, kad net pasisiūlydavo sumokėti už kavą. Argi ne žavu? Tikiuosi visi šie žmonės paskui kada užsuks į mūsų kokteilinę, „pastatysim“ jiems po kokteilį (gal net tą, su pasiflorų likeriu).

Tiesa, mūsų idėja pradėti vien tik su užkandine, apsieinant be alkoholinių gėrimų, neišdegė. Labai paprasta – Gražkės vyras neleido. Jo nuomone, jei tapsim eilinio kebabo kiosko pardavėjomis, jis labai nusivils tokia nuobodybe. Argi galėjome leisti jam mumis nusivilti? Juk tik Kvazimodas norėjo tapti toks kaip visi, o visi, kas yra kaip visi, nori būti ne kaip visi, tad ir Gražkės vyras norėjo, kad jo žmona būtų kokteilinės savininkė, o ne kokios tai ten ekologiškų cepelinų užeigos direktorė. Ach jau tie vyrai!

O, beje, apie vyrus. Įsisukusios į verslo klampynę, pastebėjome, kad dauguma mūsų susitikimų vyksta su vyrais – NT agentai, patalpų savininkai, vidaus apdailos meistrai, baldų gamintojai, dažų pardavėjai, alkoholinių gėrimų tiekėjai, didmenininkai, logotipo dizaineriai, reklaminės iškabos gamintojai, kavos žinovai, notarai, investuotojai, internetinio puslapio administratoriai – visi buvo vyrai. Drįsčiau įžvelgti koreliaciją tarp šio pastebėjimo ir išvados, jog pasaulis pilnas malonių žmonių. Vien ko vertos šios frazės, kurių susitikime neišgirstų joks verslininkas vyras, o mes su Gražke išgirdome:

1. Ar jūs visada susitikus su vyrais spaudžiat ranką?
2. Ha ha ha, dievaži, jūs man patinkate.
3. Kam jums tie kokteiliai? Juk jūs tokia graži mergaitė.
4. Bare dirbs vien merginos? Būtinai turite šitoj vietoj dėti akcentą, tai pritrauks lankytojus, kelkite šį faktą į viešumą.
5. Į kainas nežiūrėkite, kaip jums, tikrai bus su nuolaida.
6. Mergaitės, pagailėkite savo pinigų.
7. Kuri jūsų mašina? Įkrausiu jums į bagažinę, čia sunkus kibiras.
8. Baikit, aš sumokėsiu.
9. Mano žmona irgi mėgsta kepti keksiukus. Tokius, žinote, su tokiu šviesiai rudu įdaru ir tokiais, žinote, spalvotais rutuliukais.
10. Yra toks paukštelis, kivi.
11. Ech, mergaite, vaikus tau reikia gimdyti, o ne apie kokteilius galvoti.
12. O jums visiškai baltą ar kokią kitokią?

Ką čia bepridursi, ar ne?

(bus daugiau)

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!