Paprastai yra prisiklausoma tėvų, senelių ir draugų patarimų, kurie neveikia. Šiame trumpame straipsniuke aprašysiu tai, kas tikrai veikia darbdavius ir padeda rasti darbą. Taip pat, ko reikėtų vengti.

1. Neišradinėkite dviračio - naudokitės CV pavyzdžiais

Lietuvoje yra daug šaunių karjeros portalų, tokių kaip CVVilnius.lt, CVBankas.lt, CVOnline.lt, CV.lt, ldb.lt. Juose yra tikrai nemažai gerų CV pavyzdžių, kuriuos dažniausiai galima parsisiųsti nemokamai. Taip pat galima peržiūrėti ir portaluose užsiregistravusių žmonių CV. Tai labai padeda, kai norima pasisemti idėjų, kaip prisistatyti darbdaviui.

2. Svarbu žinoti savo norus

Šiam teiginiui geriausiai tinka posakis: devyni amatai, dešimtas badas. Tad ir siųsti CV reikia ne visiems iš eilės, o pritaikius konkrečiai sričiai, gal net specialybei. Išsiųsti šimtai CV ne tik nepadeda rasti darbo, bet net sumažina pakvietimo tikimybę.

3. Svarbūs net maži pasiekimai

Netiesa, kad ką tik baigusiam žmogui nėra kuo pasigirti. Nors į CV patirties įrašyti negalima, bet pasiekimų turi dažnas. Diplomai su pagyrimu, puikiai praktikos metu įvykdytos užduotys ir vadovų rekomendacijos, diplominio darbo tema susijusi su įmonės veikla, darytos užduotys susijusios su įmonės darbo pobūdžiu. Neoficiali patirtis, veikla studentų atstovybėje dažniausiai nebūna paminėti nei CV, nei motyvaciniame laiške. Darbdaviai visada renkasi geriausius kandidatus ir dažnai puikiai profesiniu atžvilgiu pasirengęs studentas yra pajėgus nurungti patirtį turinčius kandidatus.

4. Motyvacinis laiškas - jūsų arkliukas

Motyvacinis laiškas ieškančiam darbo absolventui yra būtinas. Nemažai darbdavių net neskaito CV, jeigu šalia jo nemato motyvacinio laiško. Kita vertus, jei darbdaviui įrodysite, kad būsite atsidavęs įmonei darbuotojas, kuris dės visas pastangas jos gerovei, į pokalbį jus dažniausiai pakvies.

Kitaip nei CV, motyvacinio laiško atveju šablonais siūlyčiau nesinaudoti, tiesiog atsakyti į du paprastus klausimus: kodėl darbdavys turėtų priimti būtent mane ir kodėl aš noriu dirbti šioje įmonėje. Tai yra du esminiai dalykai, į kuriuos atkreipia dėmesį darbdavys. Tik nesurašykite visko, kas yra CV. Motyvacinis laiškas turi parodyti motyvaciją, pasiekimus ir kvalifikaciją darbui. Kaip tai parašyti - skaityti ankstesnį punktą.

5. Bendraukite tik dalykiškai

Darbdavys niekada nebus Jūsų draugas, todėl tiek elektroniniu paštu, tiek telefonu reikia bendrauti išimtinai tik dalykiškai. Todėl visokių labukas, labas Vardene (kai nurodytas tik vardas), šypsenėlių ir juokingų el. pašto adresų iš serijos laaabaikarsta@pastas.com negali būti. Kaip ir SMS žinučių rašinėjimo „Dirbčiau man 18 metų“.

6. Įvertinkite savo realias galimybes

Dažnai ieškantys darbo susiaurina savo paieškas iki neįgyvendinamų tikslų. Jeigu darbininkas - tai tik pakuotojas, jei vadybininkas - tai tik didelėje įmonėje ir jokiu būdu ne pardavimų. Dažnai yra boikotuojamos tam tikros įmonės, nes jose darbas „per sunkus“, bet pamirštama, jog išdirbus bent metus, gaunama geriausia kokia tik gali būti rekomendacija ir puikus supratimas apie verslo procesus.

Jaunimas dažnai visko nori „iš karto“: puikaus darbo, gero atlyginimo, greito kilimo karjeros laiptais, atlaidaus vadovo... O kai negauna, prasideda: visi darbai gaunami tik per pažintis, darbdaviai - vergvaldžiai ir t.t. Pamirštama, kad statusas darbo rinkoje užkariaujamas mažais žingsneliais.

Tai toli gražu ne visi pastebėjimai. Tiesiog šie yra svarbiausi ir čia dažniausiai daromos klaidos.