Keistą įprotį turi mūsų tautiečiai. Verkia, skundžiasi, keikia visą valdžią, dažniausiai Seimą. Viskas blogai ir negerai, kalti visi, išskyrus mus pačius. Laimės neradę išvažiuoja į kokį tolimą Norvegijos užkampį ir įvyksta stebuklinga metamorfozė - jie staiga ima dirbti.

Dirbti kruopščiai, nuoširdžiai, daug ir KOKYBIŠKAI. Turbūt suvokimas, kad nėra pašalpų, draugų, tėvų, giminių ir t.t., kurie visada buvo pasiruošę padėti esant Lietuvoje, priverčia tiesiog gerai dirbti. Tada įvyksta dar vienas stebuklas - staiga pradeda atsirasti ir uždirbtų pinigų.

Pagrindinis klausimas, į kurį tikrai nežinau atsakymo yra: kodėl negalima taip pat kokybiškai dirbti Lietuvoje?

Nėra taip paprasta sukurti naujas darbo vietas. Reikia ir pastangų, ir pinigų, ir drasos, ir darbuotojų. Įdedi skelbimą apie laisvą poziciją ir nespėji krauti mobilaus telefono. Visi puikūs, visi šaunūs, visi viską moka, visi negeria ir beveik visi net nerūko. Ir kaip jie dar be darbo - galvoji?

Atsirenki, priimi į darbą, duodi viską, kas reikalinga darbui vykdyti, instruktuoji, pamokai, parodai. Dirba. Džiugu. Dirba puikiai, kol įrodo, kad jie verti neterminuotos darbo sutarties. Pasirašome. Ir staiga įvyksta stebuklas, tik ne toks, apie kurį minėjau anoje pastraipoje. Žmonės atsipalaiduoja ir prasideda košmariška darbdavio kova su destruktyvia darbuotojų jėga. Prasideda netikėti neišėjimai į darbą, girtuoklystės, atsainumas, o čia, žinokite, jau ne už kalnų ir brokas.

Prakeiksmų prakeiksmas yra brokas. Brokas reiškia žiaurius nuostolius jaunam verslui. Už broką niekas nemoka, tačiau „Sodrai“ tai nerūpi - sukūrei darbo vietas, ir mokėk. Darbuojams brokas nerūpi juolab, nes jie nesaugo savo darbo vietos.

Jie meta viską ir dingsta, tiesiog dingsta - nei parašų surinksi, nei atleisti paprastai gali, nei pajamų. Taip taip, aš vis dar kalbu apie tuos, kurie negeria, viską moka, šauniai dirba, kuriais džiaugeisi, kuriems visada laiku mokėjai. Surašai broko nustatymo aktus, kreipiesi į antstolius, norėdamas bent truputį sumažinti nuostolius, ir paaiškėja, kad ir be tavęs jų jau ieško greitų kreditų įstaigos, kelių policija ir kiti antstoliai. Supranti, kad nieko išieškoti nepavyks, bent jau greitu metu. Ir čia yra tik tiesioginiai nuostoliai.

Prie jų į kompoziciją puikiai dera prarasti užsakovai, laiko gaišimas skaičiavimams, važinėjimams, aiškinimuisi, nutrauktos sutartys, delspinigiai, baudos, sugadinti įrengimai ir kitos gėrybės (pvz., padegtas namas, sudaužytas įmonės automobilis ir pan.).

Mieli žmonės, darbuotojai, kurie skaitote šį straipsnį: dirbkite taip, kaip dirbtumėte užsienyje ir esu tikras, kad darbdaviai įvertins jūsų pastangas. Darbo buvo, yra ir bus, tik darbuotis reikia kokybiškai.

Miškuose, gerbūvio tvarkyme, statybose, projektavime ir kitur yra laisvų darbo vietų, yra pinigų skirtų žmonių algoms, tereikia išmokti saugoti savo darbo vietą ir dirbti taip, kad patys galėtumėme savimi didžiuotis. Nereikės nei Airijos, nei Norvegijos, užteks ir mūsų tėvynės - Lietuvos.

Turbūt ne veltui yra posakis: jeigu negali dirbti taip, kaip reikia, tai pasistenk dirbti bent taip, kaip visi. Juokinga, bet realiai graudu ir liūdna.

Tikiu, kad yra neteisingų darbdavių, kad esate nukentėję. Atleiskite jiems, jie dar sumokės savo kainą už neteisingus sprendimus.

Linkiu visiems suprasti, kad nė vienas protingas darbdavys neatleis ir visada atsilygins už darbą gerai dirbančiam darbuotojui, nes tokių reikia visur ir visada. Linkiu padėti darbdaviams generuoti pajamas, o ne kurti dar daugiau problemų ir taip bus pasiektas abipusiai naudingas rezultatas.

Pagarbiai
Robertas

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!