Galbūt kai kas mane palaikys ištižėliu, ar šiaip skystablaudžiu XXI a. „noobu“, bet norėčiau išreikšti savo šiek tiek kritišką šio sprendimo atžvilgiu poziciją. Visų pirma, ar įmanoma tokia „loterijos tipo“ atranka šiandieniniame laisvosios rinkos kontekste?

Leiskite paaiškinti mano susirūpinimą, labai paprasto pavyzdžio pateikimu. Vykdoma „loterija“ į prievolininkų sąrašą – loterijoje laimi 25 m. dviejų metukų vaiko tėvas, su aukštuoju išsilavinimu, dirbantis atsakingą darbą, lipantis karjeros laiptais, kas mėnesį mokantis 150 eurų būsto paskolos įnašą. Kaip smagu!

Jaunasis išsilavinęs, pridėtinę vertę kuriantis, vaikus auginantis tėvas 9 mėnesiams „ištremiamas“ į karinį dalinį. Tuo metu 19 metų, baigęs 12 klasių, niekur neįstojęs, iš pašalpų pas vienišą mamą gyvenantis „pyplys“ toliau liks sėdėti kiauras dienas prie kompiuterio, ar šiaip su alaus skardine kieme. Koks čia dar loterijos principas? Apie ką mes kalbame?

Antrajame punkte keistokai skamba idėja dėl 9 mėnesių trukmės. Kaip pavyko suprasti iš skuboto, neplanuoto gynybos tarybos posėdžio tikslų, ketinama bet kokiomis priemonėmis didinti kariuomenės skaičių. Nesvarbu, kad tai daroma visiškai nesuinteresuotų, nemotyvuotų šauktinių sąskaita, nesvarbu, kad nepasitarta su visuomene ir panašiai. Taigi, linkstu prie to, kad jei jau norime bet kokia kaina didinti kariuomenės skaičių, kodėl negalima padaryti kokių nors pradinių karinių mokymų, kad ir 3 mėnesių trukmės?

Tokiu atveju ne tik sušvelnintume visiškai nesuinteresuoto prievolininko motyvacijos stoką, bet ir per tą patį laiką paruoštume dvigubai didesnius pajėgumus. Nejaugi naiviai tikimasi, kad demotyvuotas prievolininkas išmoks daugiau, liaudiškai sakant, trindamas kareivinės gultą 9 mėnesius, nei daug labiau motyvuotas šauktinis per 3 mėnesius, kurie neatrodys kaip amžinybė ir galbūt lems kur kas optimistiškesnę, o taip pat ir sveikesnę karo tarnybą?

Tai tik pamąstymai, tačiau būtų smagu juos pateikti plačiosios visuomenės apmąstymams.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone – ar pritariate sprendimui grąžinti privalomąją karo tarnybą? Galbūt galite pasidalinti patirtimi, prisiminęs, kaip jums anksčiau teko tarnauti kariuomenėje? O gal priklausote tai grupei, kuriai planuojama pritaikyti karo prievolę, ir norite pasidalinti mintimis, kaip dėl to jaučiatės? Moterys, jūs jaučiatės nuskriaustos, kad jūs nesate šaukiamos dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose? Laukiame Jūsų minčių žemiau: