Juokingai skamba argumentas, kad santuoka sutvirtina šeimą. Statistika rodo visai kitus dalykus – išsiskiria kas antra pora! Taigi, nei tvirtumo, nei saugumo santuoka neužtikrina. Gyvenimo patirtis parodė, kad poros santykiuose esminiai yra du dalykai. Pirmasis – tinkamo partnerio pasirinkimas.

Tai reiškia, kad turime surasti tokį žmogų, kurį galėtume priimti tokį, koks jis yra, kurio nenorėtume keisti, kurio trūkumus priimtume ir su jais susitaikytume. Antrasis dalykas yra gebėjimas bendrauti. Kalbu apie gebėjimą prisitaikyti, kalbėtis, suprasti vienas kitą, palaikyti, rodyti dėmesį, rūpestį ir paprasčiausiai mylėti. Aš tai vadinu lyčių dialogu.

Mokėjimas susikalbėti ir pagarba kitai lyčiai turėtų būti ugdomi nuo mažens. Deja, dažnai tenka girdėti tėvus sakant savo vaikams: visos „bobos durnos, nekreipk į jas dėmesio“, „vyrai visi vienodi – klonuoti, nėr ko iš jų tikėtis“. Toks požiūris vėliau perkeliamas į poros santykius. Ką gali santuoka pakeisti ar išspręsti tokios poros santykiuose, jeigu esminės klaidos yra žmonių mąstyme ir elgesyje? Santuoka tėra formalumas.

Aš sutikau savo žmogų, neplanavome tuoktis, bet, gimus vaikui, prasidėjo problemos. Ne, ne šeimoje problemos, o santykyje su valstybe. Pasirodo, daug visokių kliūčių ir apribojimų yra nesusituokusioms poroms, pilna „popierizmo“.

Pavyzdžiui, nesusituokusioms poroms, kurios nori suteikti vaikui pavardę, tarkim, vyro, reikia notariškai patvirtinti vyro sutikimą suteikti pavardę. Susituokusioms poroms to nereikia. Susituokusios poros turi ir kitų privilegijų, pavyzdžiui, teisę lankyti savo sutuoktinį/-ę reanimacijoje, kur įleidžiami tik šeimos nariai, arba sutuoktiniai. Tokių pavyzdžių galima įvardinti ir daugiau. Bet esmė yra tokia, kad santuoka yra viena iš diskriminacijos formų, nesusituokusių porų atžvilgiu.

Viską apsvarstę, pasvėrę ir pamatavę, nutarėm susituokti. Mūsų šeimos tai nei sutvirtino, nei susilpnino. Santykiai su vyru yra puikūs ir kiti tik gali pavydėti mums. Tačiau tai nėra santuokos nuopelnas. Aš padariau išvadą – santuoka tėra sandėris su valstybe.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Klausiame Jūsų – ar santuoka būtina laimingai meilei? Kodėl apsisprendėte savo santykius sutvirtinti santuoka, o gal galite pasidalinti rimtomis priežastimis, kodėl to daryti nereikėtų? Paneikite mitą, kad visos moterys svajoja ištekėti, o vyrai bijo vesti!

Rašykite laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Santuoka“, ar naudodamiesi nuoroda žemiau.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti čia: