Jis, kaip ir kiti komentatoriai, savo nuomone bei patirtimi dalijosi pačios laiško autorės prašymu. „Delfi“ publikavo Emigranto žmona prisistačiusios moters laišką (jį visą galima perskaityti paspaudus čia).

Moteris pasakojo viena auginanti du vaikus, kol vyras dirba užsienyje. Pasak jos, pragyvenimui reikia 1500 eurų per mėnesį, dalis tų pinigų skiriami jos socialumo išlaikymui – tai yra, galimybei susitikti su draugėmis ar kur išvažiuoti. Tačiau vyras to nesupranta – stebisi, kad per daug.

„Tai klausimas būtų, kiek kitos moterys su vaikais išleidžia per mėnesį. Nusiųsčiau straipsnio nuorodą, sakyčiau, va, paskaityk komentarus :). Gal supras, kiek pragyvenimas LT kainuoja“, – laišką „Piliečiui“ baigė moteris.

Išteki už „skregos“ ir turi

Kai kurie skaitytojai – tiesa, tokių buvo mažiau – sakėsi suprantantys laiško autorę, nes tai yra normalios mėnesio išlaidos.

Aistė V. rašė: „Na, mano pajamos yra tikrai nemažos. Suprantu, kur jos tos išlaidos eina. Kirpyklos yra tikra prabanga, o kur dar visokios kitokios grožio procedūros. Maistas kainuoja nemažai, o ir norisi kartais save nauju rūbu ar batais palepinti. Juk dėl savęs gyvename, ne dėl pinigų. Jeigu vairuočiau ir turėčiau vaiką, tai žymiai daugiau išleisčiau.“

Kita komentatorė dalijosi savo nesutarimais su vyru.

„Maniškis tai per kraujus numeta po 400 eurų. Iš kurių tenka susimokėti mokesčius, pasidengti einamąsias įvairias apgriuvusios pirkios išlaidas, maistą, rūbus, dar reikalauja susitaupyti. Patikėkit, 400 eurų per mėnesį – labai mažai“, – rašė ji.

„Išteki už skregos, po to ir laikai visus keturis kampus“, – užjautė dar viena komentatorė.

Vyras, pasivadinęs Skorpiu, pritarė: „Manau, skaičiavimai teisingi. Iki 2015 metų normaliai gyvenančia laikydavome šeimą, kurioje suaugusiam asmeniui per mėnesi tekdavo 260 eurų ir vaikui – 145 eurai. Aprašomu atveju tai sudarytų 810 eurų per mėnesį. Įvertinus infliaciją, šiandien ta suma objektyviai padidėjo iki 1304 eurų per mėnesį.“

„Normali suma. Sakyčiau, galėtų būti didesnė“, – sutiko ir kitas.

„Ir kodėl mes manom, kad kiti turi taip pat blogai gyventi, kaip mes? Neužtenka 1500, vadinasi, neužtenka. Reikia 2000 arba geriau 3500 euriukų. Tik kodėl visą tai turi duoti vyras?“ – klausė komentatorius, iš esmės apibendrinantis daugumos pasipiktinimą, kodėl didelių sumų reikalaujama būtent iš vyro.

Už 50 eurų savaitę išmaitinu tris

Vis dėlto žymiai daugiau komentatorių ne pritarė tokiems skaičiavimams, o baisėjosi moters laišku.

„Straipsnį parodžiau giminaitei su 3 vaikais. Apie maistą štai ką sako: jai su 3 vaikais tiek daug maistui neišsileidžia. Pagarantavo, kad nebent autorė užsako pagamintą maistą į namus. Pati nedaro nieko. Tada tokia kosminė suma ir gali būti.

Giminaitė augina tris sūnus. O apie išlaidas kirpyklai ir veidui – sako, kokioj planetoj tiek kainuoja? Pati kažkada kirpėja buvo, turi daug pažįstamų. Sako, ši suma grynas melas vyrui. Tiesiog moteris melu traukia iš vyro pinigus, o tas asilėlis ir moka. Už žmonos „įspūdžių“ paieškas“, – rašė viena moteris.

Kita pritarė: „Už 50 eurų savaitę ramiai išmaitinu 3 laaaabai gerai pavalgančius vyrus.“

Vienas skaitytojas pateikė ir savo pavyzdį.

„Gyvenu vienas, Vilniuje. Per mėnesį išleidžiu plius minus 100 eurų maistui. Valgau ką tik noriu: mėsą kas dieną, dešros, bulvės, vaisiai iš ūkininkų turgaus, visą kitą maistą perku iš pigesnio prekybos centro. Dažnai per mėnesį nepravalgau 100 eurų. Todėl nežinau, ką reikia valgyti, kad pravalgytų 50 eurų per dvi dienas, kaip ji rašo?“ – klausė jis.

„Jei protingiau, taupiau planuojant išlaidas, kokius 500 eurų tikrai galima „į kojinę“ pasidėti“, – patarė kita.

Vienišos mamos atsakas

Apie savo biudžetą papasakojo ir Vieniša mama prisistačiusi moteris. Ji kreipėsi į autorę: „Ką čia nusikalbi, taupyk pinigus, gražink paskolą geriau nesitaškiusi.

Aš auginu du vaikus. Vyras alimentų nemoka. Mano bendros pajamos 800 eurų. 200 eurų paskola, 100 eurų mokesčiai, 80 eurų vaikų maitinimas mokykloje, 100 eurų už degalus, 35 eurai – vaikų draudimas. Nagai 20 eurų ir kirpyklą leidžiu sau kas tris mėnesius. Visa kita išeina maistui. Pramogas susigalvojam gamtoje, kartu, svarbiausia užsiimti. Ačiū Dievui, jie žino, kad pinigų mums ne prūdai, ir neprašo kosmoso.

Gatvėje aš neatrodau kaip apsileidusi. Esu gan patraukli 35 metų moteris, į kurią ir atsisuka ne vienas. Bet sugebu dar iš tų likusių kelių šimtų susitaupyti, kažką namams nusipirkti, remontui. Tad nesuprantu, ką ji deda tiek ant to veido, kad reikia tiek pinigų.

Daugiau užsiimk su vaikais, nereikės dėlionių kas savaitę. Ryškiai nežinot, ką reiškia pačiai išgyventi ir išsikalinėjat iš tų vyrų. Prioritetus susidėliok tinkamai. Beje, nepavydžiu jai, jei pradėsit tauzyti apie tai. Nors ir sunku vienai finansiškai, bet džiaugiuosi, kad turiu sąmoningumo už viską, ką gaunu, dėkoti gyvenimui. Ir būti laimingai.“

Pavyzdį, kaip per savaitę galima išleisti 100 eurų, pateikė ir kita skaitytoja.

„Aš už 100 eurų per savaitę karantino metu maitinu visą šeimą, kuri nuolat namie. Į tą 100 įeina ir visos valymo, higienos priemonės kasdieninės. Ir dar puokštė gėlių virtuvės stalui“, – rašė ji.

Pabaigai skaitytojo atsakas autorei, apibendrinus vyraujančius komentarus, atrodo itin tikslus.

„Straipsnio autorei: melskis, kad vyras neperskaitytu komentarų :D“, – linkėjo komentatorius.

Jei norėtumėte pasidalinti savo taupymo būdais ar šeimos biudžeto principais, kviečiame rašyti adresu pilieciai@delfi.lt