Visi žinių portalai tiesiog verda nuo komskiškų pasakojimų, nuo skaičiavimo, kiek kainuoja toks šuo kaip nušautas Ramzis. Bet visi kažkaip pamiršta vieną esminį dalyką – kiek skausmo tai kainuoja to šuns porininkui, jo pažįstamiems, visiems kinologams, kurie prisidėjo prie tokio vertingo kolegos auklėjimo (dresiravimo). Galbūt tiems žmonėms, kurie yra neutralūs naminiams gyvūnams, jis buvo tik paprastas gyvulys, bet žmonėms, kurie myli bet kokias gyvūnų formas (tarp jų – ir aš), visa ta tragedija tiesiog perrėžė širdį. O tiems žmonėms, kurie dirbo, kurie mokė, kurie gyveno su tuo pareigūnu Ramziu, neabejoju, tokia lemtis yra gyvenimo katastrofa.

Negana to, visa toliau besirutuliojanti seka tiesiog protu nesuvokiama paprastam žmogui. Kaltininkas, būdamas „patyrusiu“ medžiotoju, nušauna pareigūną Ramzį, nors neabejoju, kad tas šuo nepanašus nei į šerną, nei į briedį, nei tuo labiau į tokį gyvūną, kurį gali medžioti. Vėliau jis teigia, kad šuo jį puolė – kas, man atrodo, nei praktiškai, nei teoriškai neįmanoma, nes tokių šunų funkcija yra ne sudraskyti bėgančius, o tik nustatyti bėglių buvimo vietą ir lojant apie tai pranešti kolegai, kurį jis laiko ant pavadžio!

Ir aš pavydžiu pasienio apsaugos pareigūno nervų ir šaltakraujiškumo, nes jei man persekiojant nusikaltėlius staiga šalia manęs šūviu patiestų mano ištikimą draugą, aš tikriausiai pirmiausiai pasistengčiau nušauti/nukauti tą, kuris taip pasielgė. Nesvarbu, ar jis būtų medžiotojas, ar žvejys, ar Romos popiežius. Iš kur man žinoti, kaip apsirengęs persekiojamasis? Iš kur man žinoti, su kokiais ginklais jie naudojasi/nesinaudoja? Ir jūs man pasakykit, kuris dabar sugebėtų apkaltinti VSAT pareigūną, jei jis būtų išdrįsęs šauti? Aš ne, kaip ir dauguma visų kitų.

Pareigūnai rizikuoja savo gyvybe tarnaudami Lietuvai. O čia, kai pradeda šaudyti ir pakerta jūsų tarnybos kolegą... Patys paklauskit savęs – ar pirma užduotumėt klausimus, kas, kur, kodėl ir paskui pradėtumėt atsišaudyt, ar pirma šautumėt atgal, bijodami dėl savo gyvybės, o paskui jau tik užduotumėt klausimus. Gyvenimas yra brangus, jis yra tik vienintelis ir nepakartojamas. Todėl, manau, logiška, kaip elgtumėtės.

Bet absurdo teatras nesibaigia tik šūviu, pareigūno mirtimi ir kaltininko suėmimu. Vėliau seka protu nesuvokiami dalykai. Kaltininko brolis, būdamas kažkur pakeliui į Frankfurtą ar iš jo, tvirtina, kad šuo puolė medžiotoją, o tas tik pokšt ir nukovė. Tai gal apskritia kas čia tokio? Taigi čia tik šuo. Taigi čia buvo naktis. Taigi šuo niekaip nepaženklintas. Ir apskritai, ko čia tie VSAT pareigūnai bėgioja po legalius medžioklės plotus? Tuoj prasideda „patarimai“, kad tyrimo turi imtis generalinė prokuratūra, kad VSAT savavališkai ir šališkai daro tyrimą. Šiek tiek vėliau paaiškėja, kad pareigūną Ramzį nukovęs veikėjas jau buvo mirtinai sužalojęs jaunuolį.

Taigi galiausiai sėdi paprastas žmogelis ir galvoji, už ką gi čia dabar balsuoji? Už tuos, kurie sėdėdami valdžioje sugeba išvynioti taip siūlą, kad nei kaltų, nei kaltininkų nelieka? Už tokius, kurie kiša savo nosį ne į savo reikalus ir stengiasi išsukti bet kokią uodegą, tik jei gerai sumokės ar liks daug skolingų už tokią paslaugą? Aišku, nėra numatytų jokių normatyvų, kad neleistų to daryti. Bet kur dingsta žmogiškumas? Kur žiūri visa aukščiausia valdžia? Kaip jie gali toleruoti tamsius ir neaiškius dalykėlius?

Ir kol kaltieji, atrodo, stengiasi išvengti atsakomybės, pareigūno Ramzio kolegos gedi žuvusio draugo. Jų iniciatyva pastatyti paminklą šuniui ir palaidoti jį kaip žmogų, yra tiesiog sveikintina ir už širdies griebianti. Rinkėjams siūlau pamąstyti, už ką balsuojate, nes nežinia, kas gali dar ne vieną pražudyti ir už tai neatsakyti. Šį kartą tai buvo „tik“ šuo, bet niekada negali žinoti kada susidursi su tokiais žmonėmis politinėje erdvėje ar, neduok dieve, miške. Nes po tokių akistatų gali būti arba sužlugdytas, arba tiesiog nušautas kaip šis puikus šuo. O valdžios atstovams siūlau imtis priemonių ir nuleisti tokius žmones ant žemės ir kad „uodegų sukimai“ taptų pamoka to daugiau nedaryti, o ne taisykle kaip reikia išvengti atsakomybės už savo veiksmus.

Ilsėkis ramybėje, Ramzi.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti mintimis? Siųskite jas mums el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Ramzis“.