Pranešime Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė atskleidžia, jog „grįžtančių į Lietuvą emigrantų skaičius ateityje priklausys nuo socialinių ekonominių sąlygų šalyje <...> (jei gerės – grįžimų skaičius gali didėti)“. Kaip netikėta! Išties, nepagalvotum žmogus, kad socialinės ekonominės sąlygos bei migracija yra tiesiogiai susiję veiksniai.

Viena ekspertinė įžvalga veja kitą: „kol kas balansas (migrantų, aut. pastaba) išlieka ne Lietuvos naudai, tad ir migracijos balansas neigiamas“, - konstatuoja TMO Vilniaus biuro vadovė. Keista, vis dėlto matematikos mokytoja, sakydama, jog atėmus iš vaiko turėtų penkių obuolių tris, jis iš tiesų taps mažiau turtingas, buvo teisi.

Vienok, migracijos ekspertė nebuvo visai pesimistiška grįžtančiųjų emigrantų atžvilgiu. Ji teigė, kad „grįžtamoji migracija yra išaugusi 2011 metais, 2012 metais“. Tačiau netrukus pabrėžia: „bet čia yra pagal registraciją. O ar registruojasi todėl, kad iš tiesų grįžta, ar dėl kitų priežasčių - pavyzdžiui, dėl sveikatos paslaugų ar panašiai – sunku pasakyti“. Išties, sunku pasakyti.

Šioje vietoje tikslumo dėlei reiktų pridurti, kad minėtasis TMO Vilniaus biuras vykdo ar bent skelbiasi vykdantis šias darbo migracijos srityje veiklas: platina tyrimus, analizes ir su migracija susijusią informaciją, konsultuoja migrantus telefonu, internetu ar asmeniškai, yra sukūręs specializuotą informacinį tinklalapį, rengia viešus renginius migrantams ir potencialiems migrantams (pvz. informacijos ir darbo mugės Lietuvoje ir užsienyje), seminarus specialistams, prevencinius seminarus jaunimui, rengia kitas veiklas, pvz. specialius tyrimus ir dokumentinius filmus apie migrantų vaikus.

Man panašu, jog visos šios išvardytos TMO Vilniaus biuro veiklos jokiu būdu negali suteikti nė menkiausios informacijos apie žmonių migracijos priežastis. Žmonės šias priežastis, kaip ir pinigus, slėpė ir slėps, nebent juos prikaltum prie kryžiaus. Deja, tai nėra įtraukta į biuro veiklų sąrašą.

Tad pabaigai pasiūlymas visiems žmonėms, norintiems be didelių pastangų įgyti migracijos eksperto vardą: keletą valandų praleiskite prie Vilniaus oro uosto atvykimo vartų, didesnio „Maxima“ prekybos centro, privataus odontologo kabineto ar, naršydamas komentarų skiltis internete, pateikite keletą trumpučių klausimų sutiktiems respondentams, suveskite gautus duomenis į kompiuterį ir baigta! Jūs būsite išties neprastas migracijos Lietuvoje ekspertas! (...)

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!