„UAB „Grinda“ Vilniaus miesto gyvūnų globos namai“ – toks pilnas šios gyvūnus „globojančios“ įstaigos pavadinimas. Tačiau globos namai - nelabai tinkami žodžiai įstaigai apibūdinti. Kaip gali gyvūnų globos namai būti UAB'as?! „Grindos“ pagrindinė veikla - tai valkataujančių šunų sugavimas, 14 dienų karantino laikotarpis (to reikalauja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reglamentas) ir užmigdymas.

Už šias paslaugas iš savivaldybės įstaiga gauna didžiulius pinigus. „Grindos“ kaip UAB‘o pagrindinis tikslas yra pelno siekimas. Jie visiškai nėra suinteresuoti šiais gyvūnais pasirūpinti ir juos grąžinti į gyvenimą. Net sveiki gyvūnai, patekę į „Grindą“, yra laikomi kartu su sergančiais, o tokiu būdu dauguma sveikų gyvūnų užsikrečia nuo sergančių ir suserga patys. Mažiesiems augintiniams dažniausiai tai tiesiog baigiasi mirtimi. Kas baisiausia, kad tai finansuojama iš mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų. Bet ar mes norime, kad mūsų pinigai būtų skirti ne gyvūnų globai, o jų naikinimui?

Vienintelė reali šių šunelių viltis - tai Lietuvos gyvūnų globos tarnybos Vilniaus skyrius. Ši, savanoriškais pagrindais veikianti draugija, yra įsikūrusi vagonėliuose, esančiuose toje pačioje teritorijoje kaip ir „Grinda“. Jie, atsiradus galimybei, priglaudžia ir „Grindos“ pasmerktus gyvūnus bei juos prižiūri, ieško naujų šeimininkų.

Taip pat ši įstaiga užsiima švietėjiška veikla: propaguoja visuomenės humanišką elgesį su gyvūnais, padeda valstybinėms institucijoms ir privačioms organizacijoms spręsti beglobių gyvūnų problemas, propaguoja beglobių gyvūnų sterilizacijos programą ir siekia ją įgyvendinti.

Iš maždaug 4 tūkstančių per metus „Grindos“ sugautų gyvūnų apie 600 priglaudžia ši savanoriška organizacija, taip išgelbstinti juos iš mirties gniaužtų. Sutapimas ar ne, bet pastaruoju metu šioje savanoriškoje organizacijoje ypač padaugėjo Vilniaus maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimų.

Nuolatiniais patikrinimais norima savanorius iškeldinti iš šalia „Grindos“ įsikūrusių vagonėlių. „Grindai“ nereikalinga šalia esanti organizacija, kuri gelbsti gyvūnus nuo mirties, jiems svarbiausia - vykdyti savo veiklą ir gauti už tai pinigus, nededant daug pastangų gyvūnų išsaugojimui.

Pats „Grindos“ direktorius ponas Algimantas Viliūnas prieš televizijos kameras yra prisipažinęs, kaip anksčiau yra iššaudęs valkataujančius šunis savo apylinkėse. Ir tame jis nemato nieko blogo!

Vilniaus savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas teigė, kad „Grindos“ buhalterinės apskaitos programa neleidžia nustatyti konkrečių sąnaudų, skirtų kiekvienam gyvūnui, taigi kokiu būdu, kuo remdamasi Vilniaus miesto savivaldybės taryba tvirtina įkainius?

Savivaldybės skiriamos lėšos yra orientuojamos į gyvūnų sugavimą ir naikinimą, o organizacijoms, besirūpinančioms tikrąja gyvūnų globa, joks finansavimas neskiriamas. Šios savanoriškos organizacijos gyvuoja tiktai iš piliečių paramos.

Savo veiklą „Grinda“ vykdo be jokios konkurencijos, gaudama didžiulius pinigus iš savivaldybės. Ar tikrai neatrodo, kad vykdydama tokią veiklą „Grinda“ yra po savivaldybės sparneliu?

Ką reikėtų keisti šioje situacijoje?

Vilniaus savivaldybė turėtų visus su gyvūnų globa susijusius klausimus, žinoma, konkurso būdu, patikėti gyvūnus globojančioms organizacijoms, skirti joms savivaldybės lėšas, kad gyvūnai būtų ne tik sugaunami ir po 14 dienų užmigdomi, o jais būtų tinkamai pasirūpinta.

Taip pat savivaldybė turėtų remti gyvūnų globos organizacijų vykdomą švietėjišką veiklą, padėti propaguoti humanišką elgesį su gyvūnais, prisidėti prie socialinių akcijų, skatinančių beglobių gyvūnų pasiėmimą iš gyvūnų globos įstaigų, organizavimo.

Liūdna, bet „Grinda“ nėra vienintelė įstaiga, taikanti tokius gyvūnų „globos“ metodus. Taigi, ar ne laikas pradėti daiktus vadinti tikraisiais vardais, ar ne laikas pasipriešinti valdininkų savivalei ir apginti tuos, kurie patys apsiginti negali?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!