Pastaruoju metu visi mano norai dedikuoti benamiams kačiukams ir šuniukams. Kad tik kas nors juos priglaustų...

Kniaukti ir staugti pačiai norisi, kai užklysti į gyvūnų prieglaudų interneto puslapius ir matai daugybės įvairiausio plauko (tiek metaforiškai, tiek tiesiogiai) buvusių žmogaus augintinių nuotraukų.

Štai, šeimininkai atsikratė kate, kai ši atsivedė mažylių. O šitas šuniukų penketukas išmestas iš raudono BMW prie kažkokios mokyklos. Anas padarėlis rastas užrištas maiše. Tie - atvežti iš apleisto namo, kuriame glaudėsi. Juokingas pūkis apskritai visą savo dar neilgą gyvenimą praleido gatvėje...

Daug liūdnų praeities istorijų - daug gyvūnų, kurie mielai iškeistų savo narvelius į jaukias šeimininkų lovas ar bent jau kilimėlį patiestą virtuvės kampe. Darosi liūdna, kai sužinai tokius dalykus, tačiau, nors ir liūdna, supranti, jog jau vien tai, kad tu apie tai visgi sužinojai, didelis atsidavusių savo darbui žmonių pasiekimas.

Tokių gyvūnais besirūpinančių organizacijų kaip „Lesė“, „SOS gyvūnai“, „Pifas“, Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus bei kitų veikla remiasi savanorių darbu, o gyvūnais rūpinasi iš tų lėšų, kurios paaukojamos (pavyzdžiui, tų 2 proc.).

Spaudžiu dešinę, rezultatai džiugina kiekvieno prijaučiančio gyvūnams akį! Šiuo metu „Lesės“ puslapyje nurodyta, kad šiandien namus surado 1292 jos gyvūnai (bet 182 dar ieško – gal Jums reikia ištikimo draugo?), „SOS gyvūnų“ praėjusių metų veiklos ataskaitoje nurodytas dar didesnis skaičius – 1395! Su „Pifo“ pagalba tuo pačiu laikotarpiu naujus namus rado 159 gyvūnai. Už šių skaičių įžvelgiant žaismingus kačiukus ir lekuojančius šunis be proto norisi sužinoti kaip pastarosioms organizacijoms sekėsi šiais metais!

Praskaidrina nuotaiką tokie dalykai, tiesą sakant, kai pastaruoju metu susinervindavau ar kas bjauraus nutikdavo, vis „įlįsdavau“ į kokią „Lesę“ pasižiūrėti, ar koks gyvūnas šiandien nerado sau naujų šeimininkų – valio, šiandien net 3! Be to, man labai patinka stebėti seniai primirštų vertybių apraiškas, na, žinote, tokių kaip solidarumas, užuojauta, pagalba vieni kitiems...

Pavyzdžiui, dažnai komentarų forma suorganizuojama pagalba kokiam nors katinui, kuriam reikalinga operacija: štai vienas gali 50 litų paaukoti, kitas – 20, kitas gali laikinai pagloboti, bent kol „padarėlis sustiprės“. Arba kaip žmonės susiburia, kai reikia iš „Grindos“ traukti kokį gyvūną, kuriam jau visai riesta. Kaip supratau iš nervingų komentarų, „Grinda“ turėtų būti labai baisi vieta, kurioje gyvena didžiulės nedraugiškos bakterijos aštriais dantimis, naktimis girdisi utilizuotų gyvūnų kniaukimas iš anapus, o ištroškę kraujo darbuotojai aplink narvus vaikšto su įjungtais benzopjūklais. Bet gal aš ne visai teisingai supratau. Oficialiai „Grindos“ vardą nešioja karantinavimo įstaiga.

Visgi, jeigu esate niekšas šeimininkas, nusprendęs žūtbūt atsikratyti atsibodusiu gyvūnu, nebūkite visiškas sadistas ir savo buvusį augintinį meskite per tvorą, į kurios nors kitos gyvūnais besirūpinančios organizacijos teritoriją.

Dar vienas vilčių suteikiantis dalykas – programa „Sugauk – sterilizuok – paleisk“ skirta benamėms katėms. Jeigu pakraupote perskaitę pavadinimą ir pagalvojote, jog „aš taip niekada nepadaryčiau jokiam gyvam padarui“, siūlau gerai įsiskaityti į šitokį „Pifo“ teiginį: sterilizavus apie keturis šimtus patelių, užkertamas kelias atsirasti 2000 benamių kačiukų. O dabar pamąstykite, kaip dažnai katės atsiveda kačiukų...? Būtent.

Už 60 litų (patelėms) ir 40 litų (patinams) galima humaniškiausiai (bet labai efektyviai) spręsti benamių gyvūnų problemas. Nemanau, kad tie sustirę nuo šalčio, alkani ir vieniši gyvūnai, valkataujantys prie kokio Kalvarijų turgaus, labai džiaugiasi savo „gyvenimu“. Ypač kai laukia šalčiausia žiema per pastaruosius dešimtmečius.

Jeigu buvote vienas iš tų nedaugelio žmonių, perskaičiusių šį įrašą iki galo, vadinasi, Jums tikrai rūpi gyvūnai. Nepamirškite, kad, vos tik panorėję, galime jiems padėti. Aš nekalbu apie pinigines aukas (nors, aišku, valstybės nefinansuojamoms prieglaudoms jos tikrai praverstų) - jūs galite padaryti daug kitų gyvūnų gyvenimą praskaidrinančių dalykų.

Skirkite kelias valandas per savaitę ir apsiimkite pavedžioti prieglaudoje esančius šunis, padėkite palaikyti švarą, pabudėkite prieglaudoje, pagelbėkite pagauti benamius gyvūnus ar tiesiog padovanokite jiems naudingų daiktų, pašaro, medikamentų...

Nepamirškite, kad geriausia dovana, kurią galite įteikti katinui ar šuniui – naujas šeimininkas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!