Visų pirma, noriu pareikšti didelį pritarimą LR Prezidentės veto, kuriuo buvo norima palengvinti plebiscito sąlygas, su visais šį sprendimą pagrindžiančiais argumentais. Visiems sąlygos turi būti vienodos. Jei jau prieš gerą ketvirtį amžiaus nusprendėme kokią Konstituciją norime turėti ir ja vadovaujantis priimti sprendimus valstybiniu lygiu, tai ją ir vadovaukimės, gerbiami seimūnai, neišradinėdami apėjimų ar kitokių jos interpretacijų, tuo tik parodydami, kad yra įstatymas ir yra jo apėjimas. Juk tokių palengvinimų nebuvo referendumo dėl stojimo į ES ar sprendžiant klausimą dėl atominės energetikos ir t.t. metu. Tuomet tauta apsisprendė ir tegu dabar tai padaro, kaip Konstitucija liepia.

Antra, pritariu ir LR Seimo nario įvairiems prieš ir dvigubos pilietybės įgijimo atžvilgiu, tačiau atsigręžkime į problemos esmę: kiek visuomenėje buvo ar yra viešai svarstomas klausimas dėl dvigubos pilietybės įgijimo galimybės? Atsakymas – beveik nė kiek, o tai ir yra visuomenės „tamsumo“ priežastis. Ne pykčio, ne užsispyrimo ar krikščioniškumo lygio, o elementaraus žinių trūkumo.

Pasaulio lietuvių bendruomenė bijo, kad plebiscitas neįvyks. Ką tai pasako apie pačią bendruomenę? Ji bijo ne tautos atsakymo, o kad tauta neatsilieps į jos šauksmą, nors referendumo tikslas pačiai bendruomenei yra kitas – piliečiai turi pasisakyti „už“ dvigubos pilietybės galimybę.

Mane asmeniškai stebina Pasaulio lietuvių bendruomenės taktika siekiant tikslo – nuolatos susitinka su Seimo nariais, tam, berods, net Seime darbo grupė nuolatinė sudaryta, vyksta Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas ir t.t., bet reikalai pajudėjo tik tiek, kad grįžo į pirminį tašką: norint įteisinti dvigubą pilietybę – reikalingas referendumas. Taigi, politikai tik uždegė „žalią šviesą“ šiam reikalui, net norėjo palengvinti plebiscito sąlygas. Tai viskas – ką šiandien dienai pasiekė Pasaulio lietuvių atstovai, nors pats klausimas ir jo svarstymas valstybiniu lygiu vyksta daugiau nei vieną dešimtmetį.

Esminis klausimas slypi kitur: o kiek pasaulio lietuviai kalbasi ne su seimūnais, o su vietiniais, lokaliais lietuviais siekiant įteisinti dvigubą pilietybę? Atsakymas toks pats: situacija artima nuliui. Nors tūlas ne tik pasaulio, bet ir vietos Lietuvos pilietis supranta – jei tauta supras dvigubos pilietybės naudą – ji ne tik mobilizuosis ir ateis į referendumą, bet ir visomis penkiomis pasisakys „už“. Kur vieši disputai, tiek akademinėje aplinkoje, tiek viešojoje erdvėje, diskusijos, forumai, galų gale reklaminė kampanija siekiant „už“ ar „prieš“, kaip, kad buvo Didžiojoje Britanijoje Brexit situacijoje? Nėra. Manot gal dar per anksti? Nemanau. Visuomenės požiūris ir vieša opinija formuojasi sudėtingai ir inertiškai, tam reikia laiko ir pastangų, o jei šių pastangų nebus, nes vieniems bus nepatogu, kitiems perteklinė ar dviprasmiška veikla, dar kitiems visos pastangos – jau iš anksto pasmerktos, kol galų gale dėl to nebus pajudinamas nė pirštas. Tai referendumo rezultatas jau šiandien bus aiškus.

Valdžios vyrai ir moterys, Pasaulio lietuviai – išeikite iš tarpusavio flirto zonos ir atsisukite veidu į tautą – kalbėkitės, diskutuokite, galų gale agituokite, tam, kad tauta suprastų, atsikratytų turimų ar nesamų stereotipų, įsitikinimų apie dvigubos pilietybės naudą ar žalą, o piliečiai tegu metą burtą ir apsisprendžia. O juk pilietis per se balsavimo dalyje ir yra svarbiausias, todėl šioje vietoje ir pradingsta visi praktiniai jo statuso išskaičiavimai, gerbiamas Seimo narį Kęstuti Masiuli, piliečiui neužtenka būti bandos dalimi, tačiau jais tampama per argumentuotos nuomonės, pozicijos reiškimu ne tik parapijinių reikalų klausimais, bet ir dėl esminių, kertinių, kamieninių tautai, kaip tokiai. Šioje vietoje ES pilietybės neužtenka, čia reikia būti tautos dalimi, nes ne „Žalgiriu“ reikia matuoti pilietiškumą, o viešu suvokimu apie valstybės reikalus. Galų gale, jei ne piliečiai, tai ir Jūs, Seimo narį, nebūtumėt Seime. Nenuvertinkite piliečio nesvarbu ar jis yra ar galimai bus vienos ir kitos šalies pilietis – jis yra pilietis, kuriam rūpi valstybė ir jos reikalai, o koks jisai priklauso nuo manęs,

Jūsų ir kitų Lietuvos pilietybę turinčių ir jos naudą suvokiančių, tad kurkime pilietinę visuomenę, brandinkime ją, o ne postringaukime apie piliečių tamsumą ar pačių jų savivokos menkumą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.