Sakysite, kad dirbate darbą ir mokate mokesčius? Už pinigus, vienus ar kitus, visi dirba. Ir už sumokėtus mokesčius dar ir socialines garantijas gaunam. Kad ir kokio jos žemo lygio mums atrodo, bet standartais lenkia daugybę šalių, todėl čia yra tik rūpestis savo gerbūviu, o ne Tėvynės.

Kaip pavyzdį galima pateikti Izraelį, į kurį grįžta žydai iš viso pasaulio. Šalis, kuri, galima sakyti, įsikūrė dykumoje. Pirmosiomis jos susikūrimo dienomis kiekvienas pilietis, vyrai, senukai, paaugliai, moterys, kovojo su ginklu rankoje, kad Izraelis išliktų. Visi jie suvokė, kad tai – paskutinis šansas turėti savo valstybę, savo namus. Šalį, kurioje būsi namie. Nejaugi mes taip lengvai atiduosime savo šalį ir nuolankiai pasirinksime emigraciją, vietoj gyvenimo savoje šalyje?

Sakysite, valdžia bloga... Bet valdžioje tai lietuviai. Ne ateiviai iš Marso ar kitos planetos. Taip, valdžioje esame mes! Tauta, kuri tą valdžią ten ir pastatėme, eidami arba neidami į rinkimus. Tai mes darome. Tad ir valdžią kaltindami, iš tikro mes kaltiname patys save... Ir ligoninėse – lietuviai, keliuose – lietuviai, statybose – lietuviai. Juk ta šalis, kurioje gyvename vis dar vadinasi Lietuva.

Pasidarė smalsu, ką siūlau? O jeigu „užsukti“ porą nuostabių valstybinio masto projektų? Vienas pavadinimu „24“, kitas – „STOP EMIGRACIJĄ“.

Kas tas 24? Ogi labai paprastas dalykas. Esate matę filmą „Pay It Forward“ (liet. Sumokėti avansu)? Filme vienas berniukas „generavo“ idėją, kaip galima pagerinti pasaulį, padarant 3 gerus darbus ir vietoje atlygio ištarti „sumoku avansu“. Žmogus, gavęs paslaugą, turi irgi padaryti 3 gerus darbus ir irgi neimti už tai atlygio, o tiesiog ištarti tuos paprastus žodžius. Įsivaizduojate šio gėrio nubangavimą per mūsų šalį?

Grįžtam prie „24“. Ar galėtų rasti kiekvienas Lietuvoje gyvenantis, darbingo amžiaus žmogus savo bendruomenės labui 1 val. laiko kas antrą savaitgalį visuomeniniam darbui? Kad jo krašte būtų geriau gyventi. Tai gali būti bet koks darbas! Nesiūlau užsiimti tuo, kuo nenorite. Tai gali būti ir senelių lankymas senelių namuose, vaikų lankymas internatuose ir globos namuose, galima ir šiukšles aplink savo namą susirinkti. Galima daryti bet ką, kas prisidėtų prie geresnio gyvenimo tavo tėvynėje. Įsivaizduojat, kokio masto injekciją tai sugeneruotų?

Jei minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 350 eurų, padalykime juos iš 160 darbo valandų per mėnesį ir gausime 2,18 eurus už valandą. Dauginame iš 24 ir gauname 52,5 eurus! Jei grubiai skaičiuotume, kad Lietuvoje yra milijonas darbingo amžiaus žmonių, tai toks nekaltas užsiėmimas sugeneruotų 52 milijonus eurų injekciją į Lietuvos gerbūvį! Ir čia klabame apie minimalų užmokestį. O jei paskaičiuotume, kad daugelio žmonių darbo vertė yra didesnė už minimumą... Tiesa, nemažas kiekis Lietuvos piliečių ir taip jau dalyvauja šiame, net patys nežinodami... Apsižvalgai aplinkui ir pamatai, kiek daug gerų žmonių aplinkui. Nejaugi nematote?..

Antra idėja būtų „STOP EMIGRACIJĄ“. Pagrindas čia būtų įmonių, mokančių ne minimalius, o bent jau vidutinius mėnesinius atlyginimus, rėmimas, perkant jų prekes ar paslaugas! Kiekviena įmonė, mokanti savo darbininkams bent jau vidutinę algą, stabdo emigraciją, nes jų darbininkams gera gyventi Lietuvoje.

Tokios įmonės gali savo produkciją ir puslapius puošti „STOP EMIGRACIJĄ“ simbolika, taip Lietuvos gyventojai tai galės matyti ir rinktis būtent jų paslaugas ir prekes, nes taip bus remiamos įmonės, prisidedančios prie emigracijos stabdymo. Remkime teisingus ir sąžiningus verslininkus, kuriems rūpi jų darbininkų gerbuvis, o ne vien jų asmeninis pelnas. Kiekvienas iš mūsų gali tokiu būdu daryti įtaką vidutinės algos augimui, valdžiai nesikišant. Jėga yra žmonėse! Ne Seime…

Lietuviai myli savo kraštą. Yra daug tai patvirtinančių dalykų. Nusimeskime tą bejėgio kostiumą ir paimkime savo šalies likimą į savo rankas! Kiekvienas iš mūsų gali padaryti bent jau kelis tuos dalykus, kuriuos aš aprašiau. Mes jėga! Mes galime tai padaryti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo patirtimi ar nuomone? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: