Mes taip pat turime jauną studentę, kuriai bandėme surasti ir išnuomoti butą Klaipėdoje. Dar prieš vykdami į Klaipėdą (iš Šiaulių) iš vakaro peržiūrėjome skelbimus interneto portaluose. Nieko įtartino per daug nepastebėjome, tačiau paskambinus vienam, kitam ar trečiam nuomotojui paaiškėjo, kad visi butai nuomojami per tarpininkus, kitaip vadinamas „agentūras“. Tai šiek tiek sutrikdė, tačiau visos jos užtikrino, kad mus dominantys butai, dėl kurių mes skambiname, yra laisvi ir atvykę galėsime juos apžiūrėti.

Drąsiai ir užtikrintai nuvykome į Klaipėdą, kur pradėjome ieškoti minėtų agentūrų. Viena iš (...) agentūrų, kaip ir visos kitos, tikino, kad visi butai yra laisvi, tereikia atvykti pas juos ir išsirinkti kas konkrečiai domina ir viskas. Tačiau, kaip bebūtų keista, nuėjome į kažkokį kambarį primenantį kabinetą, kuriame sėdėjo nemaloni ponia. Kas keisčiausia, kad vakare prieš tai tikinusi, kad bene visi butai yra laisvi, šiandieną ryte jų jau nebebuvo. Ji paskambino kažkur ir mums pasakė, kad niekuo padėti mums nebegali. Nieko nepešę, ketinome ieškoti prieigos prie interneto ir dar kartą peržiūrėti publikuojamus skelbimus, tačiau telefone buvo dar nuo vakar rinktų telefono numerių, kuriais mes ir vėl skambinome.

Dabar visi galai vedė į kitą „agentūrą“ (...). Ten vėlgi yra daugybė nuomojamų butų, kurių kaina nuo 150 Lt. Ir vėlgi tereikia tik atvykti ir išsirinkti. Suradę adresą įėjome į kabinetą. Pastarasis jau buvo panašus į šiokią tokią kontorą, kurioje, prie darbinių stalų sėdėjo du žmonės ir atrodė taip pozityviai nusiteikę ir suinteresuoti padėti (juk mūsų bendradarbiavimas abiems naudingas)...

Jeigu jau žmonės savo nuomuojamas patalpas išnuomoti patiki nuomos agentūroms, tai klientui jokio kito kelio jų susirasti nėra, kaip tik kreiptis į jas. Skambinant būtent šiai agentūrai mes buvome patikinti, kad mus dominantys du butai tikrai yra laisvi ir tereikia galutinai suderinti viską atvykus pas jas. Taigi mes tiesiog esame priversti eiti ir tartis su agentūra, nes neradome nei vieno skelbimo, pagal kurį paskambinus atsilieptų žmogus, kuris jas nuomoja.

Na, neturėdami kitos išeities ir siekdami savo tikslo surasti ir išsinuomoti butą pasiryžome eiti iki galo. Mes nurodėme gatvę, kurios arčiausiai mes norėtume surasti butą. Taigi, viena iš „agentūros“ darbuotojų pradėjo siūlyti įvairius variantus, nors mes jau turėjome savo nuomonę ir buvom suinteresuoti būtent dviem butais, kurių kaina buvo 150 ir 200 Lt. Ant stalelio, šalia fotelių lankytojams, jau buvo padėtos pasirašytos paslaugų sutartys, tereikėjo užpildyti reikiamus laukelius ir pasirašyti užsakovams.

Dukra ją dviem egzemplioriais užpildė ir pasirašė. Atsižvelgiant į tai, kad dukra yra studentė, tai mums pritaikė nuolaidą ir vietoj 150 Lt., mums reikėjo sumokėti 130 Lt.. Aš stebėjau, ar jos duos kokį nors čekį. Davė, išrašė pinigų priėmimo kvitą (nežinau ar tas kvitas oficialus, bet svarbiausia, kad išrašė). Na, atrodo kontora rimta, viskas vyksta kaip ir turėtų vykti, juk jeigu apgaudinėtų žmones, tai taip laisvai ir atvirai „aferų“ nedarytų. Žodžiu, kai paėmė minėtą pinigų sumą, kai sutartis pasirašyta, mes jau laukiame, kad galėsime apžiūrėti mus dominančius būstus, tačiau...

Mums paduoda A4 formato lapą, su butų sarašais „nuomojamais ir dar laisvais“. Tai taip išeina, kad mes patys tuėsime derintis su savininkais? Tai kam ta agentūra? Už ką mes sumokėjome tuos sunkiai uždirbamus 130 Lt? Pagalvojome - tebūnie, svarbiausia, kad pagaliau beveik suradome butą ir visos dienos vargai nenuėjo veltui. Pasiėmę lapą su „kontaktais“ išeiname vėl skambinėti ir tartis...

Pirmiausia skambiname į tą numerį, kur yra mūsų senai išsirinktas butas. Tačiau numeris neteisingas! Bandome dar ir dar, tas pats. Skambiname kitam, antram, trečiam... Iš viso sąrašo atsirado du laisvi butai, kurie yra visiškai kitame miesto gale ir mūsų visiškai nedomina, tačiau jiems skambinome jau iš smalsumo. Visi kiti butai jau prieš dieną ar daugiau išnuomoti.

Kas keisčiausia, kad beveik niekas nežinojo, kad jų duomenis ir reikalus tvarko kažkokios agentūros. Vieni skelbimus įdėjo su tikslu butą parduoti, o ne nuomoti. Kituose skelbimuose vietoj butų pasirodo yra tik kambariai bute, kitur - kažkokiuose pusrūsiuose. Kiti skelbimai, ko gero, yra išgalvoti, kad kuo labiau suintriguotų ieškančius ir kad pastarieji lengviau ir greičiau pasirašytų sutartis ir sumokėtų pinigus. Net pateikia numerius, į kuriuos neįmanoma priskambinti.

Žodžiu, mes likome nieko nepešę. Mes tiesiog buvome apgauti. Neiškenčiau ir nuėjau atgal į tą „agentūrą“. Išdėsčiau, kad jie vagia duomenis iš portalų, kuriuose žmones deda savo asmeninius skelbimus, o jos pastaruosius blokuoja, kad perdeda savo skelbimus su savo numeriais, nors naudoja svetimas nuotraukas ir svetimus duomenis be savininkų žinios, kad pardavė nieko nevertą popieriaus lapą už 130 Lt, kad gavę tą lapą mes dirbame jų darbą patys ieškodami būsto naudodami jų duotą sąrašą, kad užsiima aferizmu ir žmonių apgaudinėjimu (prieš pakartotinai eidamas skambinau į Lietuvos valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, kad man paaiškintų kas ir kaip, tačiau ne visada reikiamu momentu ir ten galima prisiskambinti).Tačiau jos per daug nesipriešino ir sėdėjo ramiai, matyt, jau pripratusios prie to.

Mes, atėję į „agentūrą“ tikėjomės būti aptarnauti, tikėjomės, kad jie mums suras patį tinkamiausią būstą ir mums tereikės nuvažiuoti ir apsižiūrėti, tačiau... Jos parduoda niekinį lapą, kuriame surašytos kažkokios nesąmonės. Beje, sutartyje yra parašyta, kad pinigai atgal negrąžinami. Tai ar tai neprieštarauja įstatymams? Jeigu paslauga neįvykdyta? Nors ten vėlgi parašyta, kad jeigu užsakovas atsisako agentūros pasiūlyto buto, sutartis nutraukiama...

Jos teigė, kad kiekvieną dieną 12 val. atnaujina sąrašus. Taip išeina, kad vakare visi butai yra tušti, o ryte nebėra nė vieno? Jeigu kažkas juos išsinuomavo, kodėl tada įtraukė į tuos savo sąrašus? Jos taip pat teigė, kad patikslins tą neteisingą numerį ir jį atsiųs trumpąja žinute, kaip ir atnaujintą išnuomojamų butų sąrašą.

Jau antra diena, tačiau jokios žinutės dar niekas negavo. Ar tai ne atviras sukčiavimas? Ir dabar kaip akmuo ant širdies, kad buvome taip lengvai apgauti. Ir ne vieni mes. Kol buvome ir skambinome „agentūrai“ trys žmonės su jomis riejosi. Jos teigia, kad jų agentūra yra „tarpininkai“. Tarp ko jie yra (?), jeigu butų savininkai net nežino apie kažkokios agentūros veiką, naudojančią jų turto duomenis ar ieškantys, kuriems neteikiamos jokios paslaugos, neskaitant nieko verto lapo, su niekiniais ar „perimtais“ duomenimis, pardavimu...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Papasakokite savo buto nuomos istoriją! Pasidalinkite mintimis, ar sudėtinga rasti būstą, galbūt teko susidurti su nemaloniais nuomininkais? Turite patarimų tiems, kurie ieško nuomojamo būsto? Laukiame jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuoma”