Kai Lietuvoje buvo nuspręsta vėlinti pensinį amžių, visi tik tyliai paburbėjo, bet rimtesnių protestuojančių balsų kaip ir nebuvo girdėti. O štai kai britų valdžia pasikėsino į britų teisę turėti orią senatvę, į gatves išėjo visi – tiek jauni, tiek seni. Vyriausybės planai ilginti darbingą amžių iki 66 metų ir atskaičiuoti didesnę atlyginimo dalį būsimai pensijai į gatves išvedė milijonus britų – nedirbo mokyklos, neveikė visuomeninis transportas, žodžiu, sutartinai streikavo visa šalis. Kažkodėl britų darbuotojai suvokia, kad kai kalbama apie pensijas, kalbama ne tik apie dabartinius pensininkus, bet ir apie mus visus, kuriems iki pensijos dar liko nemažai laiko, o tuo tarpu Lietuvoje pensijų klausimai rūpi tik pensininkams.

Pažiūrėkite, kas Lietuvoje kelia daugiausiai triukšmo dėl mokesčių bei įvairių socialinių reformų - pensininkai. Ir būtent dėl jų garsiai reiškiamų protestų valdžios vyrai bei moterys senjorų prisibijo yra linkę juos išklausyti. Keista, kad tik ši amžiaus grupė sugeba organizuotai pasipriešinti valdžiai, tuo tarpu didžioji dalis kitų, rodos, gyvena tik šia diena.

Štai per krizę valdžia nusprendė pensijų fondų sąskaita gelbėti vos gyvą „Sodrą“, o to rezultatas liūdnas – tik nedaugeliui pavyks sukaupti padorią senatvės pensiją. Valdininkai patys nusprendė, ką daryti su žmonių senatvei kaupiamais pinigais, o visi nuolankiai tuos nepalankius sprendimus priėmė.

Dabar štai kai kurie parlamentarai prakalbo apie tai, kad reiktų išvis naikinti pensijų fondus (nebepervesti net ir tų varganų 2 proc.) ir palikti galimybę pensijas kaupti tik „Sodroje“ arba savarankiškai susimokant įmokas į fondus. Įmokas, žinoma, reikėtų nusiskaičiuoti pačiam nuo savo atlyginimo, t.y. joms pinigų turėtų likti po to kai savo dalį pasiima „Sodra“, šildymas, išlaidos maistui ir t.t.

Jau dabar pensijos Lietuvoje vienos mažiausių visoje Rytų ir Vidurio Europoje, o su dabartiniais emigracijos mastais bei mažu gimstamumu, po keliasdešimties metų tiesiog nebus tiek dirbančiųjų, kurie „Sodrai“ suneštų mokesčius, iš kurių būtų mokamos pensijos. Kas bus su mumis po 20 ir daugiau metų valdžiai nerūpi?

Tad kol britai eina į gatves ir drąsiai reiškia nepasitenkinimą, tol lietuviai tyli ir taip pasmerkia save itin skurdžiai senatvei.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!