Su žmona susituokę esame jau devynerius metus, tačiau vaikų nei vienas per daug niekada netroškome. Kai buvome jaunesni, buvom susikoncentravę į mokslus ir karjeros siekimą. O dabar, kai jau galėtume sau leisti turėti atžalų, jų susilaukti nenorime dėl tvyrančios geopolitinės situacijos, nežinomybės dėl ateities, klimato kaitos.

Per visus tuos metus išbandėme daugybę apsisaugojimo būdų, bet nei vienas nebuvo idealus. Galiausiai buvome apsistoję ties kontraceptinėmis tabletėmis, nes jų poveikis efektyviausias. Tačiau man nepatiko, kai mačiau, kaip šie vaistai veikia mano mylimą moterį. Augantis svoris, nuotaikų kaita, bėrimai, kurių seniau nėra buvę. Atrodo, lyg kažkas ją nuodytų. Bet blogiausia buvo nuolatiniai galvos skausmai, o kritinį tašką pasiekė tada, kai skausmas buvo toks stiprus, jog teko kviesti greitąją. Tada supratau, kad laikas atsakomybės imtis man ir išspręsti apsisaugojimo klausimą kartą ir visiems laikams.

Ar buvo sunku apsispręsti? Aišku, kad buvo dvejonių, suprantant, koks tai neatšaukiamas sprendimas. Tačiau supratau, kad nebenoriu, jog mano žmona nuodytųsi. Su ja sutarėme, kad įprasminti savo gyvenimus galime ir kitaip, nebūtinai auginant vaikus.

Tiesa, kai kurie draugai, išgirdę apie tokį sprendimą, nepritariančiai kraipė galvas. O kai internete ieškojau informacijos apie tai, perskaičiau ir tokių komentarų, kad vazektomija tarsi vyriškumo atėmimas. Bet ar tikrai vyriškumas yra tik sugebėjimas „padaryti vaiką“?

Pirmomis dienomis buvo diskomforto, buvo kažkiek skausmo, bet manau, kad tiek ištverti gali kiekvienas. Užtat kaip gera matyti, kad žmona tapo tokia, kokia buvo prieš visus hormoninius preparatus. Dingo net galvos skausmai, nepamenu, kada paskutinį kartą pirkome vaistų nuo skausmo.

Praėjo jau metai nuo procedūros, ir nei karto nesigailėjau. Manau, priimti šį sprendimą turėtų kiekvienas, besirūpinantis antra puse ir žinantis, kad daugiau palikuonių neplanuoja ar neplanuoja visai. Tai ne vyriškumo praradimas, tai – kaip tik vyriškumo parodymas prisiimant atsakomybę už abiejų asmenų poroje gerovę.

Ačiū, kad dalijatės savo istorijomis! Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt