Šalies gyventojų skaičiui kasmet mažėjant dėl natūralių priežasčių – mirčių skaičiui viršijant gimstamumo skaičių, daugiau žmonių paliekant šalį nei sugrįžtant, suprantama, kad valdžia turi kažko imtis. Todėl ir pradėta diskusija dėl naujos komisijos sudarymo. Pirmiausia tokia mintis kilo Darbo partijai, tačiau netrukus ją pasigavo Tvarkos ir teisingumo partija. Iki šios dienos ji turi ne vieną tokią komisiją palaikantį žinomą rėmėją.

Tačiau egzistuoja viena problema – Seime jau veikia tokias funkcijas atliekanti komisija. Tai – jungtinė LR Seimo ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės (PLB) komisija. Ne visi komisijos, kurią sudaro 10 Seimo ir tiek pat išrinktų išeivijos atstovų, darbo rezultatai yra vienodai sėkmingi.

Viena iš priežasčių yra ta, kad komisija nėra nuolatinė, neturi realios politinės įtakos Seime. Ji viso labo yra patariamoji, veikianti pagal „liberum veto“ principą. Tai reiškia, kad bet kuri komisijos siūloma rezoliucija laikoma teisėta tik tada, jei už ją vienbalsiai pasisako visi komisijos nariai.

Vienas iš komisijos narių Mečislovas Zasčiurinskas jau kurį laiką pabrėžia šios komisijos silpną įtaką, jai bandant įgyvendinti užsibrėžtą tikslą – sustabdyti emigraciją ir padidinti sugrįžtančiųjų skaičių. Šiuo klausimu aš sutinku su savo kolega Mečislovu. Jis taip pat yra pasiūlęs, kad naujos Emigracijos reikalų komisijos darbe turėtų dalyvauti ir PLB nariai. Deja, tokiam pasiūlymui nebuvo ir negali būti pritarta, nes pagal dabartinius įstatymus nuolatinėse LR Seimo komisijose gali dirbti tik Seimo nariai.

Negaliu kalbėti visos PLB vardu (nors esu Seimo ir PLB komisijos narys), tačiau esu įsitikinęs, kad išeivija bet kokios komisijos, kurioje nebūtų atstovaujama PLB, sudarymą vertintų kaip įžeidimą ir bandymą sumažinti jos, tiek daug prisidėjusios prie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir gerovės, istorinę svarbą. Dviejų komisijų, atliekančių tą pačią funkciją, turėjimas neturi jokios prasmės. Iš dviejų turėtų likti tik viena. Iš Seimo pusės jau matyti ženklų, kad neketinama patvirtinti būsimo Seimo ir PLB komisijos susitikimo laiko ir dienotvarkės.

Šiandien, kai iškilusios Rusijos agresijos akivaizdoje išeivija ir šalis privalo stovėti kartu, PLB atstovų neįtraukimas į naujos komisijos sudėtį pasitarnautų Vladimiro Putino naudai. Nemanau, kad Seimas to norėtų. Vietoj naujos komisijos sudarymo, gal pabandykime pakeisti kai kuriuos Seimo ir PLB komisijos teisės aktus, kurie užtikrintų veiksmingesnį jos darbą. Neleiskime nutildyti Lietuvos išeivijos šiuo mums visiems svarbiu metu.

Iš anglų kalbos vertė Dalia Cidzikaitė

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!