Teisingumo dėlei, turiu pasakyti, kad „negro skandalo“ herojė Dalia Teišerskytė asmeniškai man nepatinka ir nekelia didelio susižavėjimo dėl pasisakymų, minkštumo ir kitų dalykų, bet dabar ne apie tai. Tiesiog šiuo tekstu nesiekiu apginti Dalios.

Pradėkime nuo to, kad daugelis, kurie skaito naujienas internete, yra baigę bent kelias klases mokykloje. Mokyklose mus moko piešti, rašyti, skaityti, skaičiuoti ir visą eilę kitų dalykų, kurių vienas yra geografija.

Nors mokyklą baigiau jau senokai, dar puikiai pamenu, kaip geografijos pamokose prie lentos pritvirtintame žemėlapyje mokytojas medine lazda rodė kur yra Afrika, Australija, Azija, kur gausu vienų naudingųjų iškasenų, kur kitų ir taip toliau. Taip pat puikiai pamenu, kaip kalbėjome apie rases. Kuriame regione daugiausia baltaodžių, juodaodžių ir kitų skirtingoms rasėms priklausančių Žemės gyventojų. Ir mums visiems dar mokykloje tikrai aiškino kas yra europidas, mongolidas bei negridas.

Bendram supratimui cituoju „Wikipedia“ rastą rasės apibūdinimą:

Rasė – antropologijos mokslo sąvoka, nusakanti istoriškai susiformavusią žmonių grupę, gyvenančią tam tikroje teritorijoje (areale), turinčią bendrą kilmę, bendrus paveldimus morfologinius (išorinius išvaizdos) ir fiziologinius požymius, kuriais skiriasi nuo kitų grupių.

Taigi, pakankamai aiškus apibūdinimas.

Toliau, kas yra juodaodis:

Juodaodis – žmogus juoda ar labai tamsia oda. Juodaodžiai paprastai būna vienos iš dviejų didžiųjų rasių – negridų ar australidų – atstovai.

Jeigu šalia Dalios sėdėjo tamsiaodis žmogus, aš pats nematau nieko blogo jį pavadinti negru. Nors galbūt tai ir klaidingas išsireiškimas, nes reikia turėti antropologijos žinių, kad vien iš išvaizdos būtų galima atskirti negrą (negridą) nuo australo (australido).

Vienintelė Dalios galbūt padaryta klaida, tai tikslus nurodymas, kad tas žmogus tikrai yra ne iš Australijos.

Pavadinti žmogų jo rase yra nusikaltimas? Atsiprašau, bet manau, kad tai yra visiška ir absoliuti nesąmonė!

Jeigu mane pavadins europidu, man įsižeisti, supykti? Jeigu pavadins baltaodžiu, rašyti pareiškimą policijoje dėl įžeidinėjimo?

O jeigu šalia Dalios būtų sėdėjęs Jao Mingas ir Dalia būtų pareiškusi, kad šalia jos sėdėjo aukštaūgis žmogus ir jų kojos netilpo po lėktuvo sėdynėmis, tada mes ją kaltintumėm aukštaūgių žmonių diskriminacija?

Tas pats ir su storais, barzdotais, ilgais nagais, didelėmis nosimis, banguotais, ryžais (atsiprašau, raudonplaukiais) žmonėmis. Nejaugi dabar turime sakyti, kad tai diskriminacija, jeigu kalbant paminima kažkokia žmogaus savybė, pagal kurią kažkaip galima identifikuoti žmogų?

Manau visiems reikia išgerti raminamosios arbatos ir palikti Dalią Teišerskytę bei kitus, vartojančius žodį „negras“, ramybėje.

Kodėl visi Dalią kaltina rasizmu, bet nekaltina feminizmu? Juk ji kalbėjo apie „vyrą“.

Linkiu visiems surasti ramybę savo galvose ir neieškoti problemos ten, kur jos nėra.

Kai šalia manęs lėktuve sėdės apsidirbęs juodaodis, drąsiai sakysiu, kad šalia manęs sėdėjo negras kvepiantis kaip kaimo tualetas. Ir galėsite mane kaltinti už kaimo vardo žeminimą (nes aš duodu suprasti, kad kaimo tualetai smirdi), už rasizmą (o žmogau KĄ TU PADAREI!? TU MONSTRAS!!!), na, ir dar už kažką, ką nors ir ką tik sugalvosite.

Būti negru, azijiečiu, indėnu ar marsiečiu nėra nieko blogo. Tai tik bruožas, kuris žmones skiria nuo kitose Žemės vietose gyvenančių žmonių. Tik tiek.

Šunys loja, karavanas eina.

Dalia, laikykitės, jūs nepadarėte nieko blogo ar įžeidžiančio.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pagal dabartinės lietuvių kalbos žodyną, žodį „negras“ vartoti galima.

Informacija žodyne pateikiama tokia: „Nègr‖as“ , ~ė dkt. (2) – juodaodis Afrikos gyventojas arba išeivis.

Dabartiniame lietuvių kalbos žodyne nurodoma, kad galima vartoti žodžius juodaodis, baltaodis, geltonodis.

Norite pasidalinti savo nuomone? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: