Mano sūnus šiemet bus parengiamukas, bet dar darželyje. Girdžiu nuostabias istorijas apie kitus darželius. Vienuose nereikia pirkti priemonių, nes jos gaunamos iš darželį valdančio universiteto. Kituose nereikia „susimesti“ kaskart, kai laukia kokia šventė ar reikalas – yra klasės fondas, į kurį kartą per metus sumoki pinigus ir viskas. Trečiuose tėvai patys atneša po sąsiuvinėlį užduotims atlikti.

Tai – ne mūsų darželis. Mūsų darželyje, pasirodo, tikra aukso kasykla – tėvai turtingesni nei kada mano pažinoti, o gal direktorė išprotėjusi?

Pirmiausia, kasmet reikia duoti 50 eurų į klasės fondą „smulkioms reikmėms“. Tos reikmės – tai kai baigiasi kokia bendrai naudojama priemonė, kai reikia pirkti papuošimus kokiai šventei. Tada dar 30 eurų reikia duoti į „tėvų fondą“. Šie pinigai skirti gėlėms auklėtojoms įvairiomis progomis.

Papildomai yra renkami pinigai kiekvieno mėnesio pradžioje – to mėnesio pramogoms ir ekskursijoms. Vaikai vedami į kiną, į sūrio gamyklą, į alpakų fermą – viskas kainuoja atskirai. Kas mėnesį tokioms išvykoms dar bent po 20 eurų.

Iš namų atsineštos kanceliarinės priemonės taip pat netinka. Kiekvieną rugsėjį reikia paduoti auklėtojai 30 eurų, ir ji, sudėjusi iš visų vaikų gautus pinigus, nuperka priemones bendrai.

Atskiri pinigų rinkimai vyksta ir prieš auklėtojų gimtadienius (tėvai „metasi“ SPA čekiams, knygoms, brangiems indams), prieš Kalėdas (dovanėlės, Kalėdų senelis ir panašiai), prieš Velykas... Atrodo, kad tas pinigų vajus niekad nesibaigia.

Bet išgirdusi pratybų kainą tiesiog sprogau. Už mažojo, dar net ne moksleivio, pratybas paklosime 80 eurų! Nes jos, pagal naują modernią ugdymo programą, užsakomos iš kažkokios privačios mokyklos gamintojo. 80 eurų! Šešiamečio pratyboms! Mano antrokės pratybos tiek nekainuoja. Visiškas apiplėšimas.

Ar ir jūs tiek sumokate rugsėjį? Ar čia mūsų vienų darželis nenormalus?

Pasidalinkite, kiek išleidžiate prasidedant mokslams. Kokios pratybų, uniformų kainos, kokios rinkliavos darželiuose? Savo pastebėjimus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)