Suprantama, be žvakių neįsivaizduojame šios šventės, bet gyvename laiku, kuomet kiekvienas turėtų galvoti ir apie ekologiją, tvarumą.

O ar jūs matėte, kokios žvakės sudaro gal 85 proc. (čia tik mano nuomonė) visų parduodamų žvakių Lietuvoje? Tai storo stiklo „stiklainiai“, užpildyti parafinu. Kitaip tariant, tai vienkartinė žvakė, jai sudegus tą stiklainį reikės išmesti.

Aš norėjau paklausti: ar tai racionalu ir ekologiška? Mūsų šalyje net vienkartiniai plastikiniai šiaudeliai yra uždrausti, o čia, prašau – šimtai tonų stiklinių žvakių plūstels į šiukšlių konteinerius per porą parų visoje Lietuvoje.

Vėlinių žvakės

Juk yra gaminamos gražios daugkartinės stiklinės žvakės, į kurias įdedami plastikiniai įdėklai su parafinu. Toks sprendimas ir gražus, ir pakankamai ekologiškas. Bet žmonės, matyt, dar nėra tokie sąmoningi, kad pasirinktų tokį variantą sąmoningai, jei prekybininkai užperka ir tikisi parduoti tokį kiekį „vienkartinių stiklainių“.

Gal vertėtų įsikišti Aplinkos apsaugos institucijoms ir tokio tipo žvakes tiesiog uždrausti importuoti ir pardavinėti, nes tikėtis sąmoningumo iš žmonių, ko gero, beprasmiška.

Ačiū, kad dalijatės savo mintimis. Norite papasakoti savo istoriją, ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt