Antrasis nucancelintas žvaigždūnas – garsusis nostalgiškasis Pupo, kuris prieš kelias dienas ramia širdimi koncertavo Kremliuje, ir, matyt, jau galvojo, kad kaip niekur nieko pakoncertuos ir Šiauliuose, nes gi čia nieko tokio, Kremliaus tvaikas suspės išsivėdinti.

Ak, tas kai kurių žvaigždžių naivumas! Tiesiog neįmanoma patikėti, kad taip iš viso gali būti. Sunku suvokti, kokiuose suopračio lygiuose jie gyvena, kokias naujienas žiūri ir skaito (jeigu iš viso žiūri ir skaito).

Reikia būti tikrai gerokai „alternatyvaus suvokimo“, kad šiais laikais, esant mums visiems žinomai situacijai, skristi koncertuoti į Rusiją, ir net ne į kokį Magadaną ar dabar labai aktyviai denacifikuojamą ir demilitarizuojamą Belgorodą. Ne, kur jau ten – į pačią Maskvą, Kremlių, po Putlerio sparneliu!

Ir dainavo ten, aišku, ne vienas, bet su draugais. Taip, draugais, nes koncertas vadinosi „Didysis jubiliejinis Pupo koncertas. Draugų rate“. O draugų nuostabumas! Ne bet kokie – rusų žvaigždės, palaikančios zetnikinį putlerio režimą ir skatinančios balsuoti pseudorinkimuose. „Kaip gera turėtiE draugų!“ Pasakyk, kas tavo draugai – pasakysiu, kas tu.

Aišku, padraugavus su tokiomis draugiškomis personalijomis, Lietuvos scenose negali būti vietos. Ir pasielgta principingai – koncertas neįvyks. Džiugu! Viskas dėl mūsų žiniasklaidos, influencerių, koncertų organizatorių ir daugybės eilinių piliečių neabejingumo ir nesitaikstymo.

Štai kur yra tikroji visuomenės jėga – neabejingumas ir nesitaikstymas! Lietuvoje vis dažniau suvokiama, kad negalime tylėti, negalime leistis, kad mums akiplėšiškai ir įžūliai dergtų ant galvų. Ir toks visuomenės suvokimo poslinkis negali nedžiuginti!

Aišku, pilna vis dar ir susitaikėliško, viską nuryjančio mąstymo „būk už žolę žemesnis, niekur nesikišk“. Vergovinis suvokimas, tikrai nė pro kur netinkamas save gerbiantiems žmonėms.

Kaip ir kam nors atvirai išviešinus seksualinį priekabiavimą ir tuo atlikus socialiai naudingą veiksmą – viešai sugėdinant besarmačius (kurie, manau, po to tikrai LABAI gerai pagalvos, prieš rašydami kažkam priekabiaujančias žinutes), kažkodėl atsiranda šimtai tuo nepatenkintų.

Tuojau pat sulekia įsigąsdinę Motiejukai ir Genovaitės, ir kaipmat pradeda tildyti – tai kam čia reikia to viešumo, mano babai irgi taip buvo, bet ji nesakė net Aldonai, tai čia gal tavo kaltė, kažką gal ne taip padarei, galima buvo ir nutylėti, kam tas piktumas, kam tie skandalai, nemaišykim sekso su politika.

Čia yra vergiškas, susitaikėliškas, baikštus ir toksiškas mąstymas – „nutylėk, tai gal labai nemuš“. Tokie žmonės nė kiek nesupranta, kiek galios jie iš tikrųjų turi, ir kad netylint, viešinant visą purvą, netoleruojant ir elgiantis principingai – visuomenė gali nuversti kalnus. Net paimti savo politikus už paslėpsnių.

Visas blogis neršia ir veisiasi ten, kur prieblanda ir šešėliai, kur šnibždamasi pakampiais. Ištraukus į dienos šviesą, blogis praranda savo galią. Viešas sugėdinimas – geresnių vaistukų ir būti negali!

Bet nei Motiejuko, nei Genovaitės to nemokė. Juos mokė nusileisti ir patylėti, kai koncertuoja tikros žvaigždės ką tik iš Kremliaus („na jie gi žvaigždės, ar mums juos smerkti“), kai kažkas rašinėja jiems mobinginio, grasinačio, seksualinio ar patyčių turinio žinutes („ai kam čia reikia rodytis, iš manęs visi juoksis, nes aš auka“), kai politikai daro akivaizdžias nesąmones („nebuvo teisybės ir nebus, jie valdžia, ne mes“), kai bendradarbis stato mašiną ant vejos („na negi siųsiu nuotraukas kažkur, stukalinti ne pagal paniatkes“).

To laikas atsikratyti! Mes esame valdžia, mes esame čia šeimininkai, ir tik mūsų aktyvių, neabejingų pozicijų atviras ir principingas reiškimas gali padaryti pasaulį geresniu. Tik be jokio pasigailėjimo ir jokių „gal“! Ir mes cancelinsime, stabdysime, netylėsime, nesitaikstysime, „stukalinsime“, „ožinsime“ – vadinkite kaip norite, bet teks priprasti, kad to visuomenėje bus vis daugiau ir daugiau.

Garsioji klimato aktyvistė Greta yra sakiusi – „mes jus stebėsime“. Apie Gretą yra visokių nuomonių, bet štai ši konkreti frazė yra puiki. Taip, visi darantys nesąmones turi aiškiai žinoti, kad yra stebimi! Ir kad nebus kaip Rusijoje, kur vis dar klesti „paniatkių“ kultūra su „nekaziolinimais“, susitaikymais, tyliu kentėjimu ir netgi to kentėjimo sakralizavimu.

Mes gyvename kitose – Vakarų – erdvėse, ir tikrai nekentėsime tyliai. Kentės tie, kas bando kenkti. O paskui – gal ir supras savo klaidas, kas būtų labai pagirtina. Čia yra kaip gydymas. Medikai juk irgi dažnai atlieka skausmingas procedūras, kad po jų būtų geriau. Kartais proteliui į vietą atstatyti irgi prireikia skausmingų procedūrų, ir jos bus. Jau yra!

Ačiū, kad dalijatės savo nuomonėmis. Norite pranešti naujieną ar išsakyti mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)