Iš karto supratau, kas tai per vabalas ir kad delsti negalima. Neaišku, iš kur jos atsirado ir kada, pranešiau viešbučiui, kur lankėmės, nors ženklų, kad ten būtų blakės, sakykim, nebuvo. Gyvenu daugiabutyje, galbūt atkeliavo rozetėm ir sienom. Galbūt atnešėm iš bibliotekos, restorano ar kirpyklos. Pranešiau kaimynams. Puoliau dezinfekuoti visus daiktus, buvusius šalia lovos. Išverčiau visus čiužinius, išrinkome lovas, baldus prie lovos, tačiau lizdo neradome. Kreipiausi į didžiausias kenkėjų naikinimo įmones dėl paslaugų. Apskambinau visas. Ir štai, kas paaiškėjo:

Pirmiausiai, dalis kaimynų, nors ir dažnai keliauja į kitas šalis, net nežino, kas yra patalinės blakės, nei kaip atrodo, nei kokie ženklai byloja apie jų buvimą.

Antra, daiktų dezinfekavimas karščiu ar šalčiu (tai, kas užmuša blakes be chemijos) yra paties gyventojo problema – kas telpa į džiovyklą ar į šaldiklį, dar dezinfekuojama paties gyventojo. Kas netelpa, tas netelpa, niekas profesionaliai Lietuvoje gyventojų daiktų nedezinfekuoja. Lietuvoje man nepavyko rasti jokios įmonės, kuri nuomoja „karščio“ ar „šalčio“ konteinerius ar dėžes fiziniams asmenims dezinfekcijai, kur būtų galima, pavyzdžiui, dezinfekuoti negabaritinius daiktus – 8 vietų palapinę ar rūbus, kurių negalima skalbti. Taipogi jokia įmonė nepasirašė dezinfekuoti daiktus ar medžiagas garais. Taigi daiktų dezinfekcija, kaip paslauga, neprieinama.

Trečia, Lietuvoje chemija blakėms naikinti registruota tik piretroidų pagrindu. Užsienio spauda jau dešimt metų mirga antraštėmis, kad patalinės blakės yra atsparios piretroidams. Piretroidas atsparių blakių neužmuša. Tačiau Lietuvoje visos apskambintos įmonės naudoja tik piretroidų chemiją – Cispermetrino pagrindu . Kitokių cheminių klasių nenaudoja. Kitokia chemija blakių naikinimui net neregistruota Nacionalinės Visuomenės Sveikatos Centro biocidinių produktų sąraše. Taigi atsparioms piretroidams blakėms Lietuvoje dezinfekcijos įmonės nieko kito nesiūlo ir tuo problemos nesprendžia.

Mano atveju, pas mus apsigyvenusios blakės yra tikrai atsparios piretroidams, nes po dviejų profesionalių purškimų piretroidais, jokio efekto nebuvo. Bet nieko kito jokia apskambinta dezinfekcijos įmonė pasiūlyti negali. Tik kartoti ir purkšti tokią pat neveiksmingą toksinę chemiją dar ir dar. Chemija, kuri veikia atsparias piretroidams blakes kitose šalyse, Lietuvoje neregistruota. Todėl sprendimo nėra. Mes palikti patys sau.

Ketvirta, egzistuoja dar kiti necheminiai metodai naikinti blakes buityje – iškaitinti patalpas karščiu iki 60 laipsnių. Tai neužmuša visų blakių, bet kažkokią jų dalį pavyks išnaikinti. Pasirodo, Lietuvoje tik viena įmonė tuo užsiima, jie turi tik vieną aparatą, ir tam reikia trifazės rozetės buto viduje. Mes tokios neturime, todėl mums netiko.

Penkta, papildoma rekomendacija iš higienos centro yra naudoti specialius apvalkalus čiužiniams, kad bent čiužiniuose blakės neplistų. Pasirodo, Lietuvoje jų net nenusipirksi, vietoj siuntimo per pusę pasaulio nusprendėme siūti Lietuvoje patys.

Padariau sau išvadas – Lietuva atsilieka kokiais penkiolika metų patalinių blakių kontrolėje. Veiksminga blakių naikinimo chemija, kiti naikinimo ir kontrolės būdai yra absoliučiai nepasiekiami gyventojams Lietuvoje. Žinių apie blakes Lietuvos gyventojams labai trūksta.

Tai pat buvo pasiūlymų išardyti ir išmesti absoliučiai visus baldus, grindis, langų ir durų rėmus, nors kitose šalyse užtenka išpurkšti reikiama chemija dukart per dešimt dienų ir žmonės gyvena savo gyvenimą toliau.

Mūsų atveju, pavyzdžiui, niekas šiuo metu negali pagelbėti ir pasiūlyti veiksmingos chemijos piretroidams atsparioms blakėms naikinti, todėl jos dauginasi toliau ir, tikėtina, užkrės kitus butus, kaip užkėtė mūsų, ir užkrėtimas plėsis toliau.

Manau, kad po kurio laiko panašios antraštės, kaip „Blakės Paryžiuje“, mirgės ir apie Vilnių.

Ačiū, kad dalinatės savo nuomonėmis. Norite pranešti naujieną, išsakyti savo mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt