Bet panašu, kad šį kartą kalbama jau rimčiau, ir ši puiki iniciatyva galiausiai bus įgyvendinta, tuo suteikiant daugiau saugumo keliuose mums visiems, mažinant tragiškų avarijų skaičių. O juk, manau, žinome, kad tragiškai pasibaigusios avarijos paprastai būna susijusios su dideliu greičiu – mažais greičiais įvykiai kur kas dažniau pasibaigia tik visokiais brūkštelėjimais ir parėkavimais vienas ant kito.

Naujiena puiki! Iš tikrųjų, kas gali būti svarbiau už saugumą, tvarką ir maksimalų rizikos sumažinimą. Keliai, gatvės turi būti saugios ir mums visiems draugiškos vietos, ne kažkoks pavojų laukas. Bet, kaip labai dažnai būna, geros naujienos būna sutinkamos su neapykanta.

Siaubas, kaip „vargšams, visada užguitiesiems“ pasidarė baisu – pasipylė „labai pasipiktinę liaudies balsai“. Bauduva, išnaudojimas, vėlgi – eilinį kartą genocidas, sunkiai uždirbtų paskutinių „pinigėlių“ atiminėjimas, valdžios lupikavimas, pasipinigavimai, diktatūra, totalitarizmas ir kitos siaubybės.

Nuo logiškų ir mums visiems naudingų ribojimų daug kam akivaizdžiai išmuša saugiklius ir perdega visos lemputės. Gana nesunku suprasti, kas laksto keliuose. Nesakau, kad visi besipiktinantys. Bet tikrai manau, kad nemaža dalis iš jų.

O ko piktintis? Jeigu, tarkim, tu esi doras, teisingas pilietis, ir nelakstai, važinėjiesi kaip dera? Man absoliučiai netrukdo visi tie teisių atėmimai, stacionarūs radarai, trikojai ir policijos reidai. Kodėl? Dėl labai paprastos priežasties – laikausi KET.

Kas trukdo laikytis kitiems? Jei dar nežinojote, tai labai nustebinsiu – radarai ir trikojai nefotografuoja tų, kurie neviršija leistino greičio. Policija nenubaus, jei nepripūsi į alkotesterį ir būsi prisisegęs diržą. Teisių irgi neatima nekaltai, tiesiog dėl to, kad padarytų blogiau vargšui Joneliui – tam visada yra labai svari priežastis ir grubus pažeidimas.

Bet, aišku, mūsų Zoselės ir Stasiukai „žino geriau“, kaip viskas turi būti. Juos visada baudžia „nekaltai“.

Galiu duoti labai paprastą patarimą – laikykitės tvarkos ir taisyklių, žmonės. Jos reikalingos, kad mums visiems būtų geriau ir saugiau. Būtų mano valia – radarai būtų sustatyti dar tankiau, o baudos dar didesnės. Esu tuo suinteresuotas, kad keliuose visokių erelių būtų kuo mažiau, o man ir mano artimiems žmonėms – saugiau.

Todėl bauskite kuo griežčiau juos. Bausmės ugdo tuos, kurie nesupranta geruoju, auklėja ir paverčia žmones civilizuotesniais. Gerai, kad dauguma ir taip viską supranta be baudų, ir elgiasi teisingai bei saugiai. O ką daryti su ta maištinga mažuma?

Deja, belieka tik bausti. Prašotės patys.

Ačiū, kad siunčiate savo nuomones. Norite pranešti naujieną ar išsakyti mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)