Šiais neramiais laikais yra labai svarbus elito vaidmuo. Elito. Ne bulvarinių žvaigždučių. Deja, reklamuojamais kremukais valstybės piliečiams menkai kuo padėsime. Milijoninės apyvartos sukurtas verslas sukuria naujas darbo vietas Lietuvos piliečiams, nepaneigsime, tačiau kai glamūro atstovė atsiduria ant žurnalo viršelio šalia Prezidento, kyla klausimas, kokia vertybių skale pristatome piliečiams elitą?

Moderniojo elito šalininkas V. Paretas teigia, kad yra valdantieji ir valdomieji. Teoriškai, elitas turėtų daryti švietėjišką įtaką valstybei ir būti paskirtas prie valdomųjų, tačiau pagal esamą situaciją Lietuvoje, kai elito vertybės pasimetusios, būtų absoliuti klaida juos skirti prie pastarųjų.

Valdantysis elitas savo gebėjimus piliečiams pateikia viešomis rietenomis, menka atsiskaitomybe, darbų užtęsimu, vieno medžio gelbėjimo operacija (išduosiu paslaptį – daugybė medžių sulauktų 100 ar daugiau metų, jei jų nekirstume). Tad, vertybių sistema, kurią pristato visuomenei yra aiški – pyktis, įtakos siekimas, atsakingų nebuvimas ir kaltųjų gausa. Klausimas – kokia nauda iš to piliečiams?

O grietinėlė užsiima e-shopų kūrimu, nes reikia rūpintis ne tik proto intelektualumu, bet ir sausėjančiais plaukų galiukais. Todėl nenuostabu, jog sekame nuomonės formuotojus ir suteikiame visokeriopą pagalbą balsuojant, kurie džinsai jiems labiau tinka, bet tingime išreikšti balsą valstybės rinkimuose. Bet kokiu atveju keista, kodėl nuomonės formuotojai, turėdami tiek sekėjų, nesivienija bei neskatina piliečių vienytis ir pagaliau keisti įsisenėjusią tvarką valstybėje, o didelį dėmesį skiria įmantrioms nuotraukoms bei tuščioms kalboms apie nieką.

Būsiu grubi. Matyt kokia paklausa, tokia ir pasiūla. Vertybių sistema aiški. Netikras prestižas, keliamas žinomumas, klęstantys pletkų forumai, kylantys kremų pardavimai. Klausimas – kokia nauda iš to piliečiams?

Likusiai Lietuvos inteligentijai šiuo atveju reiktų rengti paieškos operaciją. Nuoširdžiai pasakius, neaišku, kur jis yra. Viena dalis puikuojasi kritiniu požiūriu į viską, kas aplink vyksta. Pvz., netinkamais politikų veiksmais, arba tų veiksmų nebuvimu. Kritikuoti ir nieko nekurti pačiam – irgi darbas didelis. Kita dalis užima stebėtojų poziciją – stebiu, žinau, bet tai ne mano reikalas.

Trečia dalis – plėšosi dideliais užmojais, telkdama visuomenę dar didesniems darbams, tačiau eiti paskui bandą, nesuprantant kieno ji ganoma turbūt didesnė žala, nei glamūras šalia Prezidento.

Kreipiuosi į visus, laikančius save elito atstovais, Mielieji, jūsų įtaka, finansai, bei turimos galimybės gali padėti šimtams tūkstančių žmonių. Perkratykite savo vertybių skalę, iškeldami į paviršių atsakomybę, pagarbą, šviesų protą, nuimkite nuo savęs netikrą prestižą, nusivalykite klouno dažus nuo veido ir prisidėkite realiais darbais dėl geresnio ir šviesesnio rytojaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)