Esmė ta, kad vis ilginant pensinį amžių nepasakoma, kaip tiems vyresniems žmonėms susirasti darbą. Mano istorija tokia. Visą gyvenimą dirbau vienoje įmonėje buhaltere, ir būčiau ten dirbusi iki pat pensijos, bet įmonė bankrutavo. 56-erių likau bedarbė.

Aišku, man tai buvo šokas, net nežinojau, kaip reikia ieškoti darbo, kaip atrodo šiuolaikiniai CV, kaip elgtis per darbo pokalbius. Visa tai man buvo svetimas pasaulis. Bet tikėjau, kad pavyks susitvarkyti, nelaikau savęs kvaila.

Išsiuntinėjau daugybę darbo aprašymų, tačiau per pusę metų nepavyko nieko rasti. Pradžioje nesulaukdavau net skambučių, kol draugė „paprotino“ nerašyti savo CV amžiaus, sako, gal tuomet bent šansą suteiks. Ir tikrai, kai pradėjau „pamiršti“ įrašyti savo amžių, kelių skambučių sulaukiau. Bet ir čia sužinojus mano amžių tie darbdaviai kažkur pradingdavo. Teko išgirsti replikų, kad tikriausiai nesusitvarkysiu su apkrovomis, kad sunku bus išmokti naujų sistemų ir panašiai. Nesvarbu, kad iki pat šiol dirbau ir viską mokėjau!

Pinigai tirpo ir darbo man tikrai reikėjo, todėl pradėjau ieškoti bet kokio darbo, kad tik priimtų. Padirbau kasininke viename prekybos centre, vėliau kitame. Atrodė, kad tai vienintelės vietos, kurios priima vyresnius asmenis. Bet, aišku, man nepatiko nei darbas, nei atlyginimas. Tai buvo labai sunkus periodas.

Galiausiai per pažįstamus pavyko gauti buhalterės vietą vienoje naujoje kompanijoje, čia dirbu ir dabar, ir, tikiuosi, dirbsiu iki pensijos. Bet galvoje kirba tas prisiminimas ir baimė, kad o jei bankrutuos ir šita įmonė? Būsiu dar vyresnė, kaip tada reikės gauti darbą? Visiškai nenoriu paskutinių savo darbingo gyvenimo metų nugyventi sėdėdama kasoje ar užsiimdama kokiu nors kitu darbu.

Manau, kad čia ne mano vienos patirtis, ne kartą girdėjau iš pažįstamų, kad vyresniame amžiuje tampame nebepatrauklūs darbdaviams. Čia tikriausiai sistemos problema. Pensinį amžių pailginti greiti. Galėtų daugiau dėmesio skirti ir vyresnių žmonių įdarbinimui, rengti kokias nors programas, skatinti darbdavius priimti vyresnius. Nes labai baisu, kai dirbti nori, bet negali.

Ačiū, kad dalijatės savo istorijomis! Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt