Prienų globos namai – tai Prienuose, ant Nemuno kranto, įsikūrusi valstybinė 210 vietų senelių ir neįgaliųjų stacionarinės globos įstaiga.

Prienų globos namų tikslas – teikti įvairias socialines paslaugas gyventojams pagal jų poreikius, pomėgius ir interesus. Padedama gyventojams įgyti daugiau žinių ir gebėjimų, pagelbėti kitiems gyventojams, dalyvauti bendruomenės veikloje. Su gyventojais dirbama pagal įvairias adaptacines ir integracines programas, todėl buvo nuspręsta dalyvauti EST (Europos Savanorių Tarnybos) projektuose.

Mūsų įstaiga akredituota 2010 metais. Savanorės Iryna Popova (Ukraina) ir Esther Ruas Miguelez (Ispanija) pradėjo dirbti 2011 metų vasario mėnesį pagal SALTO-YOUTH programą.

Savanorės padeda gyventojams socialinės reabilitacijos metu, dalyvauja darbo su sergančiais senatvine demencija programos užsiėmimuose. Jos dirba su gyventojais įvairiuose užsiėmimuose (žaidimai su kamuoliu, rankdarbiai, piešimas, stalo žaidimai, šachmatai, veikla lauke). Savanorės praveda anglų kalbos pamokėles ir sportinius užsiėmimus (joga) gyventojams ir darbuotojams, kartu su gyventojais dalyvauja tarptautiniuose integraciniuose projektuose Lenkijos globos namuose.

Džiaugiamės ir esame patenkinti savanorių darbu, ypač tuo, kad viena iš jų kalba rusiškai ir angliškai, o kita angliškai. Dauguma mūsų gyventojų kalba rusiškai, todėl gali bendrauti su savanorėmis tiesiogiai ir betarpiškai.

Prienų globos namų gyventojų mintys apie savanorių veiklą:

Jokūbas: „Aš laimingas bendraudamas su Iryna. Tai padeda prisiminti ir tobulinti rusų kalbos įgūdžius. Taip pat turiu puikią galimybę mokytis anglų kalbos, diskutuoti įvairiais politikos ir literatūros klausimais. Tobulėju kasdien žaisdamas šachmatais.“

Violeta: „Smagu, kad Esther kartu su mumis dalyvauja gyventojų vokalinio ansamblio repeticijose. Ji mokosi dainuoti lietuviškai, o mes – ispaniškai, susipažįstame su Ispanijos tradicijomis ir papročiais. Dalyvavome romansų festivalyje Prūdiškėse ir laimėjome artistiškiausio  ir internacionalistiškiausio ansamblio nominacijas.“

Liucija: „Esther yra lankiusi jogos užsiėmimus, todėl pasiūlė gyventojams mankštintis kartu. Ji papasakojo apie jogos pranašumus ir savo patirtį. Dalyvavimas jogos užsiėmimuose stiprina mūsų sveikatą, mes atsipalaiduojame, pailsime ir geriau jaučiamės.“

Aurelija: „Aš džiaugiuosi galimybe pradėti mokytis anglų kalbos. Tai nauja veikla, kelianti pasididžiavimą. Užsiėmimai padeda lavinti atmintį. „Mokytoja“ Iryna viską detaliai paiškina. Aš supratau, kad galiu pasinaudoti prancūzų ir vokiečių kalbų taisyklėmis ir pritaikyti jas anglų kalbos užsiėmimuose.“

Karolis Rimtautas: „Aš negalėjau įsivaizduoti, kad turėsiu tokią puikią vertėją. Iryna padeda man išversti lietuviškus sraipsnius į prancūzų, anglų ir švedų kalbas. Aš galiu grečiau sutvarkyti dokumentus ir tęsti savo veiklą.“

Aleksandra: „Smagu bendrauti su kitų kartų atstovais, su jaunimu. Iryna kalba rusiškai ir tai padeda man prisiminti ir tobulinti rusų kalbos įgūdžius. Įdomu sužinoti savanorės nuomonę apie socialines paslaugas kitose šalyse, įvairias tradicijas.“

Bronislava: „Negalvojau, kad galėsiu išmokti kurti tradicinius ispaniškus rankdarbius, nesuprasdama anglų kalbos. Užsiėmimų metu mes su Esther dalijamės patirtimi ir žiniomis, parodome lietuviškus darbelius, mokomės ir ispaniškų mezgimo raštų. Kai trūksta žodžių – gelbsti gestai ir mimika.“

Globos namų darbuotojai patenkinti šių jaunų savanorių veikla. Mums įdomios jų mintys apie globos namus ir socialines paslaugas, mūsų šalį ir miestą.

Iryna: „Savanorystė bendrąja prasme – tai kasdieninė pagalba žmonėms be pertraukų ir išimčių. Aš tai supratau Prienų globos namuose. Čia dirbdama galiu bendrauti su skirtingo išsilavinimo, įvairios patirties žmonėmis, tikėtis pasikeitimų ir teigiamo grįžtamojo ryšio.

Pirma, Prienų globos namuose suteikiama galimybė užmegzti ir vystyti įvairius ryšius: bendrauti, padėti, bendradarbiauti su kitos kartos žmonėmis, suprasti ir įvertinti charakterius ir temperamentus.

Antra, man patinka platus veiklų spektras, kuriame aš dalyvauju. Pavyzdžiui, socialiniai darbuotojai suteikė man galimybę vesti anglų kalbos užsiėmimus gyventojams ir darbuotojams. Aš įžvelgiu didžiulę užsiėmimų naudą, juk kalbų mokymasis lavina atmintį ir skatina bendravimą.

Dar daugiau, aš esu labai patenkinta, galėdama patobulinti savo žaidimo šachmatais įgūdžius žaisdama su gyventojais, mėgstančiais šį žaidimą. Tuo pačiu metu aš išmokstu daugybę kitų dalykų: kantrybės, paslaugumo, supratimo ir bandau rasti jų išraiškos atitikmenis kitų šalių kultūrose. Per kelis darbo mėnesius aš supratau, kad šypsena ir šiltas pokalbis gali praskaidrinti ir nuspalvinti pagyvenusio žmogaus gyvenimą.“

Esther: „Aš patenkinta, kad dirbu Prienų globos namuose savanore. Darbuotojai ir gyventojai mane priėmė šiltai ir draugiškai. Socialinės paslaugos įstaigoje gerai organizuotos. Gyventojai domisi mano gyvenimu Lietuvoje, taip pat papročiais ir tradicijomis Ispanijoje. Man patinka dirbti ir bendrauti su gyventojais: žaisti įvairius žaidimus, kurti rankdarbius, piešti, dainuoti. Aš didžiuojuosi, kad galiu padėti gyventojams organizuoti ir prasmingai leisti laisvalaikį.

Iš kitos pusės, jausdama kalbos barjerą, ne visada galiu padėti gyventojams. Bet manau, kad lankydama lietuvių kalbos pamokas, sugebėsiu suprasti vis daugiau ir daugiau.

Gyvendama Lietuvoje turiu galimybę keliauti ir susipažinti su puikia jūsų šalimi“.

2011 metų birželio mėnesį Prienų globos namuose lankėsi Mike Leight Cooper, JK reporteris, ruošiantis ataskaitas apie savanorių veiklą ES.

Jo mintys: „Labai džiaugiuosi apsilankęs Jūsų organizacijoje, galimybe filmuoti įstaigos gyvenimą ir savanorių veiklą. Globos namai mane nustebino aukštos kokybės paslaugomis. Manau, kad interviu su darbuotojais, savanorėmis ir gyventojais pateisina projekto tikslus ir didina savanorystės prestižą Europoje 2011–aisiais - Europos savanorystės metais.

-------------------------------------------------------------------------
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt .

Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!