„Mūsų apylinkėse apsigyveno, kaip manome, varninių šeimos paukštis, kuris savo dydžiu, forma ir elgsena primena varnos jauniklį, tik kad labai jau baltas ir... vegetaras: vakar skanavo vieno kaimyno kriaušes, o šiandien taikėsi prie jo vištų lesalo bei nužiūrinėjo kito kaimyno obuolius“, – DELFI rašė R. Kazlauskas.

Vyras domėjosi, kas galėtų būti jo užfiksuotas paukštis – balta varna, ar kuris kitas: „Jis sparnuose ir prie snapo turi juodų plunksnų, tad kaip ir ne albinosas. Būtų smalsu sužinoti kas tai.“

DELFI pasiteirauti apie keistą paukštį kreipėsi į Lietuvos ornitologų draugiją. Ornitologas ekspertas Marius Karlonas paaiškino, kad skaitytojo užfiksuotas paukštis iš tiesų yra varna.

Pasak M. Karlono, Lietuvoje yra sutinkamos tik dvi varnų rūšys – pilkoji ir juodoji varnos.

„Pilkoji varna mums įprasta tiek miesto, tiek kaimo aplinkoje, o juodoji yra labai reta ir tik pastaraisiais metais stebimi pavieniai individai Kuršių Nerijoje. Taigi, labiausiai tikėtina, kad šis individas (matomas nuotraukoje) yra pilkosios varnos palikuonis“, – nurodė M. Karlonas.

Ornitologas sutiko, kad šio paukščio spalvinė mutacija nėra įprasta, tačiau kartais pasitaiko.

„Kone prieš dvejus metus vienas ornitologas yra stebėjęs baltą varną Šilutėje. Kur kas dažniau pasitaiko individų, kurie nėra visiškai balti, o turi tik kelias balta plunksnas ar tik baltus plėmus. Tarp vandens paukščių, ypač didžiųjų ančių šis reiškinys pastebimas vis dažniau. Ši spalvinė mutacija pasitaiko ne tik tarp paukščių, tačiau ir tarp kitų gyvūnų ir yra vadinama leukizmu. Tai įvyksta dėl to, kad plunksnose, plaukuose ar žvynuose nepakankamai gaminamas melaninas arba jo visai nėra. Dažnai tokie individai yra painiojami su albinosais, tačiau nuo pastarųjų skiriasi normalios spalvos akimis ir kitais organais ar audiniais. Tuo tarpu albinosų akys būna raudonos“, – nurodė M. Karlonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)