Šių metų sausio mėnesį išėjau iš samdomo darbo, kuriame dirbau paskutinius 6 metus, ir vasario pradžioje pradėjau dirbti savarankiškai (pagal mažosios bendrijos statusą).

Kai kovo mėnesį paskelbė karantiną, veikla, kaip ir daugumai, praktiškai sustojo.

Į 257 eurų subsidiją pretenduoti negalėjau, nes paskelbus karantiną įmonei dar nebuvo trijų mėnesių, ir, netgi dabar, kai įmonei yra jau suėję trys mėnesiai, pagal dabartinius Seimo nutarimus į jokią pagalbą neturiu teisės pretenduoti.

Man buvo pasiūlyta uždaryti įmonę, kad galėčiau gauti bedarbio pašalpą, kas skamba kaip visiška nesąmonė.

Žinau, kad tokių asmenų kaip aš, Lietuvoje yra daugybė. Tokių, kurie pradėjo savarankišką veiklą šiais metais, todėl jokios pagalbos iš valstybės negali gauti.

O Seimo planuose, kiek man žinoma, toks klausimas net nenumatytas svarstyti? Todėl ir nusprendžiau parašyti, tikėdamasis, kad pradėjus kalbėti apie tai viešai, yra bent nedidelė tikimybė, kad bus atsižvelgta ir į žmones, esančius tokioje situacijoje.

***

Socialinės Apsaugos ir Darbo Ministerija (SADM) patvirtino, kad esant vyro pasakojamiems faktams paramos gauti iš tiesų negalima. Vienintelė išeitis – tapti bedarbiu.

„Paskelbus karantiną daugelis savarankiškai dirbančių asmenų, taip pat ir mažųjų bendrijų nariai, buvo priversti nutraukti arba iš dalies apriboti savo veiklą, todėl buvo nuspręsta mokėti fiksuoto dydžio išmoką, kuri siekia 257 eurus už mėnesį.

Išmoką gauti gali visi savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla buvo registruota bent 3 mėnesius per pastaruosius metus iki karantino paskelbimo ir kurių darbo užmokestis pagal darbo sutartį, jeigu tokią turi, neviršija minimalios mėnesio algos. Juridinio asmens atveju įmonė negali būti bankrutuojanti ar likviduojama.

Kadangi laiško autorius mažąją bendriją įsteigė šių metų sausį, jis negali gauti 257 eurų išmokos už mėnesį, nes neatitinka vienos iš sąlygų – mažoji bendrija veiklą vykdė trumpiau nei 3 mėnesius.

Seime jau buvo svarstytas pasiūlymas, kad iš savarankiškai dirbančių asmenų nebūtų reikalaujama veiklą vykdyti veiklą tam tikrą laiką, tačiau šiam pasiūlymui buvo nepritarta.

Tačiau vyras 9 mėnesius gali gauti nedarbo socialinio draudimo išmoką, jeigu Užimtumo tarnyboje registruotųsi bedarbiu, nes, kaip rašoma laiške, dirbo pastaruosius šešerius metus iki bendrijos įsteigimo.

Tik šiuo atveju jis turėtų nevykdyti savarankiškos veiklos. Jeigu savarankiška veikla vykdoma, asmuo nėra laikomas bedarbiu, nes dirba“, – paaiškino SADM atstovė.