Tenka vakarais ir savaitgaliais vaikščioti po Naujamiestį ir po mūsų kultūros paveldą – Senamiestį (dar ir turintį UNESCO apsaugą) ir stebėti, kaip po atsirandą įvairaus dydžio tiek „grafivandų“ (vandalų, piešiančių tik jiems suprantamų užrašus) darbų, kad, atrodo, liko tiek nedaug iki nykiausios sostinės vardo.

Suprantu, kad ne Jūsų darbas yra gaudyti šiuos pseudo menininkus, tačiau, ar pastebėjote, kur nėra užrašų? Ten, kur veikia kameros arba netoli ambasadų ir atstovybių stovintys policijos postai. Bet kitur verta pasižvalgyti. Negailėkite miestui savo brangaus laiko (juk tai jūsų valdoma teritorija) ir pravažiuokite bei užfiksuokite, kaip atrodo renovuotų ir nerenovuotų namų sienos. Susidaro įspūdis, kad juos specialiai samdo statybininkai, kad nepertraukiamai turėtų darbo (panašiai kaip kelininkai lopo duobes, bet tai jau atskira tema, kuri irgi labai skausminga visiems vilniečiams).

Ką daryti? Pažvelgus į savivaldybės struktūrą, tikrai yra rezervų, kaip tuos vandalus ne tik sudrausminti, bet ir atmušti norą „puošti“ savo miestą. Nereikia pompastikos posėdžių metu, manau, reikia tyliai surinkti atsakingus vadovus ir duoti konkrečius nurodymus, ką daryti. Galima pasitelkti žinias iš kitų valstybių patirties, bet galima priimti tokius potvarkius, kad ir kitų miestų vadovai turėtų svertus savo miestuose.

Kadangi sienos tepliojamos tikrai ne vieno asmens ir tikrai ne dieną, tai tuos „būrelius“ reikia neutralizuoti irgi būriais.

Kaip suinteresuoti policiją ir kitas pajėgas? Skirti tėvams arba globėjams tokias baudas, kad jie pradėtų domėtis, kodėl jų globotinių drabužiai ir rankos ištepliotos dažais. Ir baudos neturi būti mažos. Dalį baudos (iki 70 proc.) kaip skatinimo priemones skirti švarinimo pajėgoms, o likusią dalį sienų valymui. Filmuoti ir fotografuoti „grafivandus“ ir skelbti spaudoje bei elektroninėje erdvėje, kad tauta juos žinotų.

Neabejoju, kad iš jų pusės gali būti dar didesnis noras gadinti Vilniaus vaizdą, tačiau nuo kažko reikia juk pradėti. O patirties semtis tikrai yra iš kur. Be darbo neliks ir jums pavaldžios „baltosios apykaklės“, kuriems irgi reikia pasivažinėti po Vilnių, o ne tik pavyzdiniu Konstitucijos prospektu.

Parodykite savo stuburą, gerbiamas mere, ir vilniečiai pasakys didelį AČIŪ už švarų miestą ir nepavirskime miestu, kur tik centras atrodo pavyzdinis ir malonus akiai turistams. Jei visi padarysime po gerą darbą miestui, tai kiek gerų darbų padarysime per metus? Retorinis klausimas...

Imkitės iniciatyvos ir tikrai pajusite vilniečių pagarbą. O ją užtarnauti labai nelengva. Nesustokite grąžindami savo gimtą miestą ir rezultatai atneš jums sėkmę. Realūs darbai Vilniuje – garantas tolimesnei politinei karjerai.

P.s. Šis laiškas buvo siųstas ir tiesiogiai į meriją, tačiau 2 mėn. – jokios reakcijos.

Pagarbiai,

Legalus Vilnietis

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!