„Rašau dėl Vilniaus miesto benamių gyvūnų globos namų „Grinda“ ir jų su bet kokia žodžio „globa“ reikšme prasilenkiančius darbo metodus.

Facebook’e Fabijoniškių gyventojai pasidalino pasakojimu ir nuotraukomis, kaip nehumaniškai, žiauriai „Grindos“ darbuotojai gaudė laiptinėje esantį šunį“, – rašė Marija Meškovaitė.

Kita savo vardo neparašiusi skaitytoja šuns istoriją aprašė plačiau:

„Istorija tokia. Apie pusę metų Fabijoniškėse lakstė juodas šuniukas, nes jį išmetė iš namų, kai šuniuko šeimininkas mirė, vaikai jį išmetė į gatvę. Prie P. Žadeikos 6 namo šuniukas gyveno apie 3 mėnesius. Mes jį maitinom, mes su juo eidavom pasivaikščioti, kai grįždavom namo, jis taip pat ateidavo iki namų, bet jei kviesdavome eiti kartu, jis tiesiog palydėdavo ir nueidavo. Kiek iš mūsų norėjo jį prisijaukinti, bet jis buvo baikštus ir tiesiog nesugebėjom, jis maistą valgydavo iš rankų, bet kai bandydavom paimti ar paliesti, jis atsitraukdavo ir pabėgdavo.

Vasaros pabaigoje paskambinau į vieną prieglaudą prašydama priglausti šunelį, bet man buvo pasakyti: ne minus 20, kad negalėtų lauke pabūti.

Bet galiausiai įvyko tai, ko bijojome labiausiai. Šuniukas pastaruoju metu miegodavo laiptinėje, prie kaimynės, kuri juo rūpindavosi labiausiai, buto durų.

Šuo ramiai miegojo, kai atvažiavę žmonės iš „Grindos“ jo tiesiog net nebandė gražiai išvesti, o paėmė virvę, pririšo jo kaklą ir tempė per visą laiptinę, iš antro aukšto, jo snukutis per laiptus trankėsi, jis visas kruvinas buvo“, – pasakoja skaitytoja.

Rinkodaros ir komunikacijos specialistė Dovilė Lisauskaitė, atstovaujanti Vilniaus gyvūnų globos namus „Grinda“, tikina, kad darbuotojai pranešimą apie Fabijoniškėse bėgiojusį beglobį šunį pirmą kartą gavo dar gegužės 3 dieną. Gaudyti šio šuns buvo vykta beveik 40 kartų, tačiau šuo nuolat pasprukdavo, o nusiskundimų iš gyventojų iki vakar dienos sulaukta daugiau nei 30 kartų. Šuo gąsdindavo praeivius prie jų pribėgdamas ir aplodamas. Prisivilioti jį maistu nepavykdavo, todėl pagalbos buvo kreiptasi į gyventojus su prašymu šunį įvilioti į uždarą erdvę, iš kurios jis negalėtų pasprukti.

Lapkričio 2 dienos popietę buvo gautas Žadeikos g. gyvenančio vilnietės pranešimas, kad jai pavyko keturkojį įvilioti į namo laiptinę. Bendrovės darbuotojai, vadovaudamiesi „Darbuotojo, dirbančio su gyvūnais, darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijomis“ pirmiausia privalo apsaugoti savo ir aplinkui esančių asmenų sveikatą, todėl šunis gaudo fiksuojamu standžiu pavadžiu bei saugiai patalpina jį į automašiną. Užspeistas į kampą šuo puolė mūsų darbuotojus, o šie panaudojo fiksuojantį standų pavadį, koks yra naudojamas visame pasaulyje. Tokia įranga paprastai padeda išvengti sužalojimų, tačiau besiblaškydamas šuo įsikando liežuvį.

Tai patvirtina ir nepriklausomų veterinarų, kurie po sugavimo apžiūrėjo šunį, oficialios išvados. Nuodugni apžiūra veterinarijos gydykloje „Vetpulsas“. Tyrimas rentgeno aparatu parodė, kad jokių išorinių sužeidimų, atsiradusių jo sugavimo metu nerasta, vidinių sužalojimų – sumušimų, kaulų lūžių ar trachėjos pažeidimų – taip pat nėra. Visgi apžiūrą atlikusi veterinarijos gydytoja Aušra Skinder rentgeno nuotraukose pastebėjo, kad šuns kūne yra šratų. Tikėtina, kad gyvūnas jau anksčiau buvo apšaudytas pneumatiniu ginklu. Šratai nebuvo pašalinti, kadangi jo gyvybei pavojaus nekelia, o šratų įėjimo žymės seniai užgijusios.

„Šiuo metu bendrovėje aiškinamės visas vakar dienos įvykių aplinkybes. Jei bus nustatyta, kad darbuotojai su gyvūnu elgėsi netinkamai, bus reaguojama pagal visas bendrovėje „Grinda“ galiojančias taisykles. Nerimauti dėl šuns sveikatos būklės pagrindo nėra – jis jaučiasi gerai, pradeda bendrauti su mūsų darbuotojais. Tikimės, kad Vilniaus gyvūnų globos namai yra tik laikina juodojo šuns užuovėja, ir jau po dviejų savaičių, pasibaigus karantinui, jis galės iškeliauti pas savo nuolatinius globėjus, kurie galės jam užtikrinti puikias gyvenimo sąlygas ir tinkamai juo rūpinsis“, – rašoma „Grindos“ pranešime spaudai.