Mokesčio paaiškinime rašoma: „Skola susidarė 2008-2009 metams brangstant kurui neperskaičiavus šilumos kainų. Remiantis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos ir VKEEK nutarimais, skola dengiama visų vartotojų nuo 2009 m. spalio 1 d., iki 2013 m. rugsėjo 30 d.“ Taigi už tai, kad 2008-2009 m. vilniečiai už šildymą mokėjo pigiau nei kiti Lietuvos gyventojai, šiandien jie turi atsiskaityti.

Tokiu mokesčiu labiausiai piktinasi vilniečiai naujakuriai, tuo metu negyvenę Vilniuje arba neturėję savo nuosavo būsto. Šiandien jie privalo solidarizuotis su miesto senbuviais ir mokėti papildomai, kad būtų padengta skola.

„Tai rodo, kad požiūris, kurį išsakė tuometinis meras Juozas Imbrasas „geriau mokėti vėliau arba iš viso nemokėti“, nėra geras. Už tokį požiūrį dabar turi mokėti visi. Atėjo tas „vėliau“. Tai buvo politinis sprendimas, kuris dabar nebūtų įmanomas, nes patobulinti įstatymai. Tuo metu, kai visoje Lietuvoje dėl kuro brangimo šilumos kainos augo, Vilniuje jos nesikeitė“, - sako „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Jis skuba nuraminti ir tuos, kurie pamatę sąskaitoje dujų, mazuto ir biokuro mokesčius išsigando, kad tai - nauji mokesčiai. Pasak N. Mikalajūno, sąskaita tiesiog buvo išskaidyta, tiksliai parodant kiek litų žmogui atsiųstoje sąskaitoje sudaro šie atskiri mokesčiai. Tokiu būdu, išskaidžius sąskaitą, buvo išskirtas ir minėtas mokestis už skolą.

„Mūsų vertinimu toks išskaidymas yra skaidrumo didinimas. Tarkime, žmogus gavo sąskaitą, kurioje nurodyta, kad jis už šildymą turi sumokėti 400 litų. O vėliau parodyta, kad iš šios sumos, tarkime, 200 litų sudaro mokestis už dujas, 150 litų - mokestis už mazutą, ir t.t.“, - paaiškina N. Mikalajūnas.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba 2008 m. balandį nustatė nepakitusią šilumos kainą gyventojams, nors bendrovė „Vilniaus energija“ prašė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) leisti padidinti tarifą. Tačiau VKEKK tokį savivaldybės tarybos sprendimą panaikino ir vienašališkai nustatė didesnę šilumos kainą.

Kalbėdamas apie šildymo kainas, buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas 2008 metais yra sakęs, kad net ir priėmus galutinį savivaldybei nepalankų teismo sprendimą dėl šilumos kainų, gyventojams būtų geriau už šilumos pabrangimą susimokėti vėliau nei mokėti dabar.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)